''Μαύρες μέρες εμφυλίου ζει η αγορά - Μας περιμένουν κατσαρολάκια φαγητό'' - Του Γιώργου Κράλογλου

Να παρακάμψουν την κυβέρνηση και να επισκεφθούν απ  ευθείας τους Dijsselbloem και Juncker για δυναμική παρέμβαση ματαίωσης του δημοψηφίσματος  και επιστροφής όλων στο τραπέζι  των διαπραγματεύσεων, συζήτησαν σε μεγάλη επιμελητηριακή σύσκεψη επιχειρηματίες-μέλη της Διοίκησης ανάμεσα σε κραυγές ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο εμφύλιο. 

 

*Toυ Γιώργου Κράλογλου από το capital.gr 

Η πρόταση είναι ακόμη προς εφαρμογή και αποτελεί στοιχειώδη βάση των αντιδράσεων των επιχειρηματικών Οργανώσεων για το επόμενο διήμερο. 

Καταφεύγουν δε στην λύση αυτή ως άμεση και ύστατη ενέργεια καθώς οι επιχειρήσεις μέλη Επιμελητηρίων και Οργανώσεων φοβούνται από τα αποτελέσματα της παράτασης της πλήρους διακοπής λειτουργίας των τμημάτων  συναρμολόγησης και επεξεργασίας πρώτων υλών καθώς και των  μονάδων συσκευασίας λόγω ανυπαρξίας  υλικών και εμπορευμάτων.

Από την άλλη δε πλευρά αντιλαμβανόμενοι την δυσχερέστατη θέση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους καταφεύγουν σε "χαρτζιλίκια" από τα προσωπικά τους μετρητά για να βοηθήσουν το προσωπικό τους να περάσει  τις επόμενες ημέρες στην περίπτωση που δεν διαθέτουν λογαριασμούς σε Τράπεζες και δεν υπάρχουν συγγενικές  πηγές εσόδων.

Οι παλαιότεροι , μάλιστα, μεσαίων και μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων  με έντονη δράση, εξωστρέφεια και μακρά ιστορία λειτουργίας στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη την Πάτρα και τον Βόλο αναγνωρίζουν στις ώρες που περνάμε ημέρες και χρόνια εμφυλίου και κατοχής με τα εργοστασιακά συσσίτια για τους εργάτες.

Τα ιστορικά συσσίτια της Ιζόλα του Δράκου και του Καλυκοποιείου του Μποδοσάκη και άλλων όπου οι εργάτες έφευγαν από το εργοστάσιο με κατσαρολάκια φαγητού που μαγείρευαν ειδικές ομάδες στα προαύλια των εργοστασίων με έξοδα  της επιχείρησης.
                           
Τι συμβαίνει στις βιομηχανίες

Από την Δευτέρα η κατάσταση στην αγορά είναι από τραγική έως εντελώς απελπιστική για μια σειρά λόγων που αγνόησε προκλητικά η κυβέρνηση όταν οδήγησε την χώρα στο κλείσιμο των τραπεζών για να επιτύχει τα πολιτικά της παιχνίδια με τους δανειστές.

Στην βιομηχανία τροφίμων επικρατεί σύγχυση καθώς λόγω του μεγάλου ποσοστού εισαγωγών υπολειτουργούν πολλά τμήματα παραγωγής για τα οποία είναι ρίσκο η πλήρης επαναλειτουργία τους λόγω της ρευστότητας στις εξελίξεις. Συνέπεια των αδυναμιών αυτών είναι να παραδίδονται προς τα δίκτυα λιανικής τα τελευταία αποθέματα, η πλήρης εξάντληση των οποίων υπολογίζεται στο τέλος της άλλης εβδομάδας. 

Στην φαρμακοβιομηχανία η ίδια κατάσταση, όπου η δυναμικότητα παραγωγής είναι συνδυασμένη μόνο με τις ανάγκες απορρόφησης της αγοράς του  παραγομένου φαρμάκου.  

Στην βιομηχανία οικοδομικών υλικών και ιδίως χρωμάτων, σιδήρου, ξύλου, τούβλων, πυριμάχων  και άμμου η διακοπή της λειτουργίας φθάνει μέχρι και το 90%, καθώς προβλέπεται πλήρες πάγωμα στον τομέα της οικοδομής και της αγοράς ακινήτων. 

Στην βιομηχανία παρασκευής υλικών συσκευασίας πάσης φύσεως, τα πάντα ακινητοποιούνται λόγω διακοπής των παραγγελιών τόσο των εισαγομένων υλών  όσο και των εξαγωγών. 

Τα ίδια φαινόμενα και στις μονάδες υλικών εφαρμογής ηλεκτρισμού, επεξεργασίας ξύλου για έπιπλα, ενδυμάτων και αξεσουάρ, σιδηρουργικών κατασκευών, φωτισμού και συναρμολόγησης οικιακών συσκευών.  
                 
Τι συμβαίνει σε Οργανώσεις και Επιμελητήρια 
Οι επιχειρηματικές Οργανώσεις και τα Επιμελητήρια του Κέντρου και της περιφέρειας είναι κυριολεκτικά σε κατάσταση πανικού. Το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη επίσημης πληροφόρησης από την κυβέρνηση για το τι  ακριβώς γίνεται  και το τι πρόκειται να συμβεί  ώστε να ενημερώσουν υπεύθυνα τα μέλη τους .

Οι οικονομικοί υπουργοί με πρώτον τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνη αποφεύγουν κάθε επαφή και κάθε μορφή επικοινωνίας με τις παραγωγικές τάξεις ενώ στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί κατάσταση "Βαβέλ" με άλλη πληροφόρηση από το ένα γραφείο της πολιτικής ηγεσίας και άλλη πληροφόρηση από το άλλο . 

Το υπουργείο Οικονομίας είναι εντελώς ανύπαρκτο καθώς οι αρμοδιότητες και τα αντικείμενα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος ανήκουν αποκλειστικά στο ΠΑΠΕΝ. 

Ο δε τομέας βιομηχανικής και βιοτεχνικής παραγωγής δεν γνωρίζει αν στο υπουργείο ΠΑΠΕΝ υπάρχει έστω και κάποιος κυβερνητικός υπεύθυνος για τον τομέα  τους ή αν λειτουργούν οι υπηρεσίες όπως λειτουργούσαν στο πρώην υπουργείο Ανάπτυξης .

Για να λύσουν το πρόβλημα πληροφόρησης οι Οργανώσεις καταφεύγουν σε συγκεντρώσεις ομάδων δημοσιογράφων ή με ατομικές προσκλήσεις δημοσιογράφων του ρεπορτάζ, με σκοπό την ανταλλαγή  πληροφοριών και κυρίως απόψεων. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι βιοτεχνική Οργάνωση του χώρου των τροφίμων, συνέταξε χθες (για τρίτη φορά) ενημερωτικό κείμενο για τα μέλη της, αντιγράφοντας τις  πληροφορίες ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας!!! . 

Εξήγησε μάλιστα σε ερώτηση επιχειρηματιών για την εγκυρότητα των πληροφοριών, ότι δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη πηγή πληροφόρησης για τις εξελίξεις. 
                          
Τι συμβαίνει στις εξαγωγές      

Στον χώρο των εξαγωγών επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ που ξεκινάει από την αδυναμία των οδηγών φορτηγών να πληρώσουν τα διόδια και φθάνει μέχρι την ανυπαρξία μετρητών για τελωνειακούς διακανονισμούς. 

Κατά τα άλλα, οι εκτός Ελλάδος προμηθευτές του εξωτερικού διακόπτουν ακόμη και συναλλαγές με μετρητά όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν εξοφλούν πλήρως την αξία των εισαγομένων πρώτων υλών.

Αποτέλεσμα είναι να ακυρώνονται εξαγωγικά συμβόλαια χωρίς ελπίδα ανανέωσης καθώς η πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα είναι σκοτεινή και εξ αυτού του λόγου άγνωστο και το εξαγωγικό κόστος των προϊόντων. 
                     
Τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους     

Εδώ εκτός από την αδυναμία καταβολής μισθών και το προσωρινό πάγωμα εργασίας σε περίπου 10.000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, έχουμε και φαινόμενα εμφυλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει μετά μανίας να χειραγωγήσει εργάτες και υπαλλήλους βάζοντας ομάδες που ελέγχει στο σύστημα προπαγάνδας υπέρ του ΟΧΙ ενώ οι επιχειρήσεις ,στο βαθμό που  επικοινωνούν με το προσωπικό τους φροντίζουν να παρεμβαίνουν υπέρ του ΝΑΙ. Αποτέλεσμα κρούσματα και σοβαρότατες συνέπειες στο κλίμα εργασίας και την απαιτούμενη ψυχραιμία των ημερών. 
   
Παρέμβαση του  ΕΒΕ Πειραιώς
Στο κλίμα που περιγράφουμε εντάσσεται και η προσωπική παρέμβαση του προέδρου του ΕΒΕ Παιραιώς Βασίλη Κορκίδη με παρουσία των 25 προβλημάτων που παρεμβάλλονται στην λειτουργία της αγοράς από τα "Capital Controls"  και την διατραπεζική απομόνωση της Ελλάδας 

Σύμφωνα με  τον κ. Κορκίδη "Τα προβλήματα προκαλεί στη λειτουργία των επιχειρήσεων η επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) καταγράφονται έντονα στο λιανικό, χονδρικό και εξωτερικό εμπόριο (εισαγωγές/εξαγωγές), στη ρευστότητα και στις συναλλαγές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τεθεί εκτός του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών "Target 2" που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Υπάρχουν εκτιμήσεις πως η διατραπεζική απομόνωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους εαν διαρκέσει περισσότερο από μια εβδομάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις οι ελληνικές εταιρείες, αν οι τράπεζες είναι εκτός "Target 2", δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εισαγωγές εμπορευμάτων και ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ θα παρατηρηθούν σοβαρές ελλείψεις προϊόντων στην αγορά.

Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων ότι ακόμα και η απαίτηση 100% προπληρωμής των εισαγωγών που έχει επεκταθεί από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, δεν είναι εφικτή, ενώ υπάρχει κίνδυνος καταστροφής πρώτων υλών και προϊόντων που δεν μπορούν να παραληφθούν, εφόσον καθυστερεί η εξόφληση των εισαγωγών. Σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται στη μεταφορά των προϊόντων, προβλήματα στη μισθοδοσία, στα συγχρηματοδοτούμενα έργα (ΕΣΠΑ), κ.α.

Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει κωδικοποιήσει 25 συνολικά προβλήματα στις συναλλαγές που περιλαμβάνουν τα εξής:

Α. Προβλήματα στις εισαγωγές/εξαγωγές

- Παρατηρούνται καθυστερήσεις στις διαδικασίες εισαγωγών Α' και Β' υλών από το εξωτερικό (εντός και εκτός Ε.Ε.) και σε πολλές περιπτώσεις, ακυρώσεις από την πλευρά των προμηθευτών.
- Προμηθευτές του εξωτερικού έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται προς δυσμενείς όρους συναλλαγών, ακόμη και 100% προπληρωμή, ακόμα και σε μεγαλύτερες και (μέχρι προχθές) φερέγγυες ελληνικές επιχειρήσεις.
- Οι δυσμενείς όροι έχουν επεκταθεί και στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπου, μέχρι σήμερα, οι 3PLs (επιχειρήσεις Logistics) είχαν επηρεαστεί λιγότερο από τις προ-πληρωμές
- Προκύπτουν προβλήματα στην εξόφληση των εισαγωγών, λόγω της απαιτούμενης έγκρισης από την αρμόδια Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέσω της συνεργαζόμενης Τράπεζας
- Οι εξαιρέσεις που προτείνονται στην ΠΝΠ σχετικά με τις εισαγωγές πρώτων υλών, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στην πράξη, γιατί η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δεν θα προλαβαίνει να ανταποκριθεί εντός των ορίων που επιβάλλουν οι εμπορικές συμφωνίες.
- Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή και παραλαβή παραγγελιών συνεπάγεται κίνδυνο καταστροφής ευπαθών πρώτων υλών και προϊόντων (πχ τρόφιμα).
- Οι εξαγωγές, καθώς και οι παραγγελίες με ενέγγυες πιστώσεις (LC), δεν μπορούν να εκτελεστούν, λόγω της "αργίας" των τραπεζών. Το ίδιο ισχύει για όλους τους όρους πληρωμής που περιλαμβάνουν εμπλοκή της τράπεζας (π.χ. CAD).
- Αδυναμία προστασίας έναντι συναλλαγματικών και παρεμφερών κινδύνων για αγορές και πωλήσεις σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ (USD, GBP, SEK κλπ).
- Πελάτες εξωτερικού που παραλαμβάνουν ex-works αδυνατούν να βρουν φορτηγά, γιατί αυτά αναγκάζονται να έρθουν άδεια Ελλάδα, ελλείψει φορτίων (εισαγωγών) προς Ελλάδα.

Β. Προβλήματα από την έλλειψη ρευστότητας

- Η μη εξαίρεση βιομηχανίας από τους περιορισμούς της ΠΝΠ δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην τήρηση εμπορικών και οικονομικών όρων. Ειδικά, σε θέματα χρήσης εξοπλισμού σαν υπηρεσία (as a service) από τη βιομηχανία, οι πάροχοι μειώνουν τη διαθεσιμότητα της υποστήριξης, με αποτέλεσμα να πρέπει να μειωθεί η παραγωγή, ώστε να μην προκύπτουν βλάβες, έλλειψη υλικών, κτλ. Στο ίδιο θέμα, πάροχοι υπηρεσιών αναθεωρούν τους όρους πληρωμής ως προϋπόθεση συνέχισης της υποστήριξης.
- Αδυναμία διενέργειας πωλήσεων (and vice versa) στο εσωτερικό για εταιρικούς πελάτες, χωρίς Internet banking (ισχύει όριο των 500 ευρώ σε εμπορευματικές συναλλαγές B2B).
- Η απαίτηση "τοις μετρητοίς" για την αποπληρωμή υλών ενέχει κινδύνους για την ορθή λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας. Πλέον πλήττει και τις μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες.
- Με την "αργία" των τραπεζών, έχει δημιουργηθεί δυσκολία στη διαδικασία καταβολής μισθών (για εταιρείες χωρίς e-banking), καθώς και στην ολοκλήρωση υλοποίησης χρηματοδοτούμενων έργων.
- Έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε θέματα πληρωμών σε όσους εισπράττουν είτε μετρητά είτε πληρώνονται μέσω αντικαταβολής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μεταφορείς. Αυτό συνεπάγεται με αδυναμία αποστολής προϊόντων σε πελάτες του εξωτερικού.
- Προβλήματα προκύπτουν στην τροφοδοσία καυσίμων των φορτηγών μεταφοράς, λόγω απαίτησης πληρωμής σε μετρητά.
- Μεγάλη πιθανότητα αδυναμίας πληρωμών εισφορών υπέρ δημοσίου (ΙΚΑ, ΦΠΑ, κτλ)
- Ακύρωση παραγγελιών, λόγω μεγάλης δυσλειτουργίας στη διαχείριση των αντικαταβολών.
- Ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας σε υψηλής αξίας είδη (security).
- Σε εταιρείες με παρουσία σε χώρες του εξωτερικού απαιτούνται διαρκώς μετακινήσεις και ταξίδια στελεχών. Η έλλειψη ρευστότητας και η μη χρήση (ή/και αποδοχή) ελληνικών πιστωτικών καρτών στο εξωτερικό προκαλεί αναβολές και ματαιώσεις ταξιδιών, καθυστερήσεις προθεσμιών, αθετήσεις συμβατικών υποχρεώσεων και φυσικά ανάσχεση/αναστολή επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Γ. Προβλήματα που απορρέουν από την "αργία" των τραπεζών

- Το πάγωμα των εμβασμάτων από και προς το εξωτερικό πλήττει τις επιχειρήσεις. Από τη στιγμή που τα εμβάσματα δεν εκκαθαρίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των προμηθευτών, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκτελωνίσουν τα φορτία.
- Προκύπτει αδυναμία πληρωμών σε υποχρεώσεις εντός της χώρας, λόγω της μη δυνατότητας χρήσης εγκεκριμένων ορίων σε αλληλόχρεους λογαριασμούς. 
- Με τη μη έκδοση εγγυητικών επιστολών, καθίσταται αδύνατη η ανάληψη έργων και αποκλείονται οι επιχειρήσεις από τρέχοντες διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης, παρουσιάζεται αδυναμία σε περιπτώσεις αιτήματος αντικατάστασης ήδη εκδοθέντων εγγυητικών από ελληνικές τράπεζες.
- Στον τομέα των εισπράξεων, απαιτήσεις που έχουν ωριμάσει, καθυστερούν και επηρεάζουν τις χρηματοροές, τις λοιπές πληρωμές, κτλ.
- Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το τρέχον έτος είναι καταληκτικό για τα χρηματοδοτούμενα από το τρέχον ΕΣΠΑ έργα, στοιχείο το οποίο συνεπάγεται την οξύτατη ανάγκη για εμπρόθεσμη χρηματοδότηση και πληρωμή σωρείας συμβατικών υποχρεώσεων των δημόσιων φορέων. Το κλείσιμο των τραπεζών ουσιαστικά δυσχεραίνει έως και αναστέλλει την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων.
- Η σημερινή κατάσταση βάζει σε κίνδυνο και θα πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, η ελληνική αγορά θα μονοπωληθεί από τις θυγατρικές πολυεθνικών που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεφοδιασμού από τις μητρικές τους εταιρείες.

Μετά την τραπεζική αργία, η επιχειρηματική αργία είναι αναπόφευκτη, αφού η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα, πολύ σύντομα δυστυχώς δεν θα είναι διαχειρίσιμη.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr