Α. Τσίπρας: «Δεν έχω κρυφό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - Μιλάω με ανοιχτά χαρτιά»

Aν είχα σκοπο να βγάλω την Ελλάδα απο το ευρώ δεν θα ερμήνευα το αποτελεσμα του δημοψηφίσματος ως εντολή ενίσχυσης της προσπάθειας για να φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε νέα του παρέμβαση στην Ευρωβουλή.

«Δεν έχω κανενα αλλο κρυφό σχέδιο, μιλάω με ανοιχτά χαρτιά» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε την εντύπωση που, όπως είπε, έχει δημιουργηθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει προτάσεις.

Όπως είπε, η Αθήνα έχει κατέθεσε κείμενο 47 σελίδων που ήταν το αποτέλεσμα μιας δύσκολης και επίπονης διαδικασίας διαρπαγμάτευσης, ενώ την προηγούμενη Δευτέρα κατέθεσε νέο κείμενο αξιοπιστων προτάσεων που εγινε δεκτό ως βαση και από τους τρεις θεσμούς.

Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να πει εκείνη πού θα μπουν τα φορολογικά βάρη. 

Αν αυτό δεν είναι δικαιώμα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης να επιλέξει με ποιον τρόπο θα βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει του απαιτούμενους στόχους, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια αντίληψη ακραία και αντιδημοκρατική ότι στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα δεν θα γίνονται εκλογές ότι θα διορίζονται τεχνοκράτες και θα λαμβάνουν αποφάσεις, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «διατηρούμε το δικαίωμα της επιλογής της αναδιανομής των βαρών».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει ένα βιωσιμο πρόγραμμα για να μπορεί να επιστρέψει τα δανεικά που πήρε, ενώ απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Βέμπερ, σημείωσε ότι η ισχυρότερη στιγμή αλληλεγγύης της σύγχρονης ευρωπαικής ιστορίας ήταν το 1953 όταν η η Γερμανία έβγαινε καταχρεωμένη από δύο παγκόσμιους πολέμους και η Ευρωπη προχώρησε σε διαγραφή χρέους της.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά μια χώρα, αλλά το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρώπης, καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σημείωσε ακόμη ότι παρά τις ιδεολογικές διαφορές, όλες οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις συμφωνήσανε σε ένα πλαίσιο και εντός αυτού του πλαισίου θα η ελληνική πλευρά θα καταθέσεις συγκεκριμένες προτάσεις αύριο. 

Όλα όσα είπε ο Α. Τσίπρας στην αρχική του ομιλία

Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αυτούς τους πέντε μήνες, οφείλουμε όμως όλοι με ειλικρίνεια να συνειδητοποιήσουμε ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα αφορά τα πέντε χρόνια προγραμμάτων που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

«Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την κοινωνία σε μια διαρκεί και βαθιά κατάθλιψη», τόνισε. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η γενναία επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις αρχές της δημοκρατίας του αλληλοσεβασμού και της ισότητας.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας, αλλά το πείραμα δεν πέτυχε.

Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση, που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως, συνέχισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο.

«Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μεταξύ άλλαων, σημείωσε ότι δεν ισχυρίζεται πως για όλα τα δεινά της πατρίδας ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί για πάρα πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή, δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος.

«Καμια από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων δεν βελτίωσε το φοροελεγκτικό μηχανισμό, καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το πολιτικό κατεστημένο τους ολιγάρχες και τις τράπεζες», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι οι ελληνικές προτάσεις «επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα». 

Η οργισμένη απάντηση του Γιούνκερ

«Δεν προτάθηκε ποτέ μείωση των συντάξεων και μείωση των μισθών στην Ελλάδα. Δεν προτάθηκαν τέτοια μέτρα από εμάς. Δεν μπορεί κανείς να με κατηγορήσει για αυτό. Πρέπει τα πράγματα να μεταφέρονται όπως πρέπει, ακόμη και όταν οι συζητήσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική για να προκύψει ανάκαμψη», δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε σφάλμα τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. 

Η τοποθέτηση του κ. Γιούνκερ ήταν οργισμένη καθώς είχε προηγηθεί η ομιλία Τσίπρα, ο οποίος ανέφερει ότι η Ευρώπη επιχείρησε να του επιβάλλει περικοπές σε συντάξεις.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr