BBC & FΤ - Η βόμβα ΔΝΤ: θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα γιατί η Μέρκελ αρνείται το κούρεμα
Ρόμπερτ Πέστον στο BBC & ο Πήτερ Σπήγκελ στους FT γράφουν ότι το γεγονός ότι το Ταμείο κάνει λόγο για αύξηση του χρέους στο 200% του ΑΕΠ, με το τέλος του τριετούς προγράμματος, αποτελεί άγρια επίκριση για τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλλαν οι δανειστές στην Αθήνα, δίχως να της προσφέρουν μια κάποια ελάφρυνση στο μη βιώσιμο χρέος της.
Η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ της, αναφέρει συγκεκριμένα. Στο ίδιο πλαίσιο, οι ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπονται είναι εξωπραγματικά υψηλοί για μια χώρα σαν την Ελλάδα.
Οι δύο λόγοι:
Ο Πέστον αναφέρει πως το ΔΝΤ προχώρησε στη δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης για δύο λόγους.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την πρόθεσή του να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για τον Αλέξη Τσίπρα.
Τώρα, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να πείσει τη Βουλή να ψηφίσει τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας.
Πώς θα το κάνει όταν ο παγκόσμιος κριτής των οικονομικών πραγμάτων (βλ. ΔΝΤ) δεν πιστεύει ότι η χώρα θα επιστρέψει στην οδό της ευημερίας;
Δεύτερον, το ΔΝΤ, αν και δεν το επιθυμούσε, αναγκάστηκε να μετέχει και σε αυτό το πρόγραμμα, μετά την επιμονή της Γερμανίας.
Κάτι το οποίο δέχθηκε -και όχι ασμένως- ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι γνωστό ότι το Ταμείο είναι διαμηνύσει εδώ και καιρό πως η μοναδική προϋπόθεση για να συμβάλει σε μια νέα ελληνική διάσωση, θα ήταν να υπάρξει γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε και τώρα το ΔΝΤ δείχνει δημόσια την αντίθεσή του προς τη Γερμανία.
FINANCIAL TIMES
Το πιο ισχυρό σήμα ότι μπορεί να αποχωρήσει από το νέο ελληνικό πρόγραμμα έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας σε εμπιστευτική ανάλυση ότι το χρέος της χώρας είναι εκτός ελέγχου και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούν να επιτευχθούν, γράφει ο Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times.
Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα τριών σελίδων, που στάλθηκε στις αρχές της Ε.Ε. το Σαββατοκύριακο και είναι στα χέρια των Financial Times, το ΔΝΤ αναφέρει πως η πρόσφατη αναταραχή στην ελληνική οικονομία θα οδηγούσε το χρέος κοντά στο 200% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια.
Στο ξεκίνημα της κρίσης της ευρωζώνης, το χρέος της Ελλάδας βρισκόταν στο 127% του ΑΕΠ.
Το ενημερωτικό σημείωμα υποστηρίζει ότι μόνο μέσω μιας μεγάλης ελάφρυνσης του χρέους –στην οποία αντιτίθενται σθεναρά αξιωματούχοι της ευρωζώνης - θα μπορούσε η Ελλάδα να δει το χρέος της να υποχωρεί σε επίπεδα που θα της επέτρεπαν να επιστρέψει στις αγορές.
«Το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο μέσω ελάφρυνσης του χρέους που πηγαίνει πολύ πέρα από ότι ήταν διατεθειμένη να εξετάσει ως τώρα η Ευρώπη» αναφέρεται στο σημείωμα.
Με βάση το καταστατικό του, το ΔΝΤ δεν μπορεί να λάβει μέρος στην διάσωση μιας χώρας αν το χρέος της δεν θεωρείται βιώσιμο και δεν υπάρχει η προοπτική να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων για χρηματοδότηση.
Το Ταμείο χαλάρωσε τους κανονισμούς για να συμμετάσχει στις προηγούμενες ελληνικές διασώσεις, αλλά η έκθεση καταδεικνύει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Διαβάστε εδώ την Εμπιστευτική έκθεση ''βόμβα'' του ΔΝΤ: Δώστε στην Ελλάδα 30 χρόνια περίοδο χάριτος για το χρέος
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr