SOS Επιχείρηση διάσωσης Ελλάδας: Ντράγκι – Αύξηση ΕLA - Κομισιόν 35 δις - Εurogroup 7 δις γέφυρα
Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος οι Ευρωπαίοι πιστωτές φουλάρουν τις μηχανές διαπιστώνοντας την εύθραυστη επόμενη μέρα του κ Τσίπρα αλλά και δική τους αφού θα ήταν μία ακόμη επιτυχία και γι' αυτούς αν η συμφωνία δεν ολοκληρωνόταν με απόλυτη αποδοχή.
Έτσι έχουμε τρία μέτωπα ή μάλλον πηγές άμεσης χρηματοδότησης της Ελλάδας
Η πρώτη - πρώτη έσκασε μύτη χθες με τον Ζαν - Κλώντ Γιουλνκερ να ανακοινώνει ότι :
«Σε συνέχεια της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να ενισχύσει περαιτέρω αυτή την προσπάθεια , ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει σημαντική οικονομική ανάκαμψη και να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να καρποφορήσουν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις: αυτά τα 35 δισ. ευρώ μπορούν να συμβάλουν στο να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για τις επενδύσεις, και να δώσουν ελπίδα ιδίως στη νεότερη γενιά»
Διαβάστε όλο το σχετικό άρθρο εδώ
Η δεύτερη και η τρίτη αναπτύσσονται αύτη την ώρα αφενός μεν εντός του Eurogroup για 7 δις ευρώ γέφυρα αφετέρου δε αναμένεται ο κ. Ντράγκι να αυξήσει τον ELA και να πάρουν ανάσα οι τράπεζες και κατ' επέκταση η Ελληνική οικονομία.
Διαβάστε όλο το σχετικό άρθρο εδώ
Η μόνη λύση που βρίσκεται στο τραπέζι για την ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας αξίας 7 δισ. και για διάστημα τριών μηνών είναι μέσω του πανευρωπαϊκού μηχανισμού ΕFSM, όπου συμμετέχουν και τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Η τελική απόφαση θα επικυρωθεί σήμερα στο Eurogroup που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και (αν το πρώτο πακέτο μέτρων έχει ψηφιστεί και από το ελληνικό Κοινοβούλιο) θα δώσει την εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι χρειάζονται το «πράσινο φως» από τα Κοινοβούλιά τους, να ξεκινήσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα.
Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις αντιστάσεις της Βρετανίας, που μέσω του υπουργού Οικονομικών της, Τζορτζ Οζμπορν, είχε εκφράσει πολύ έντονες αντιρρήσεις στο Ecofin της Τρίτης, λέγοντας πως ο ίδιος είχε υποσχεθεί στο Κοινοβούλιό του ότι η Πορτογαλία ήταν η τελευταία χώρα που θα χρησιμοποιούσε αυτού του είδους τη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι αντιστάσεις της Βρετανίας λύγισαν όταν έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να μετατραπούν τα κέρδη από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών (SMPs) σε εγγυήσεις αξίας 3,4 δισ.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπεύθυνος για το ευρώ, είπε χθες στους δημοσιογράφους ότι δύο ήταν οι επιλογές για δάνεια-γέφυρα της Ελλάδας. Πρώτον, διμερή δάνεια που όμως, όπως είπε, «δεν υπήρχε καμία προοπτική για τέτοια βοήθεια» και, δεύτερον, το δάνειο από τον EFSM.
O κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι καταλαβαίνει πως και αυτή δεν είναι εύκολη λύση για τις χώρες εκτός Ευρωζώνης και για αυτό επεξεργάζονταν τον τρόπο που θα εξασφάλιζε ότι οι χώρες εκτός ευρώ δεν θα έχαναν τα χρήματά τους σε περίπτωση που η Αθήνα θα χρεοκοπούσε στο δάνειο του EFSM.
Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr