Πρωτοφανές στα χρονικά: Υπ. Δικαιοσύνης: Φέρνω στη Βουλή ένα νόμο με τον οποίο διαφωνώ!

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4334 2015, ο κ. Παρασκευόπουλος εισηγήθηκε την ψήφιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ως προαπαιτούμενο, καθιστώντας τα μέλη των Επιτροπών κοινωνούς των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, για να πει πως βρισκόμαστε σε κατάσταση ανάγκης.

«Δεν τη θέλω τη φυγομαχία. Έχω δύο κακά μπροστά μου και είμαι υποχρεωμένος απέναντι στον ελληνικό λαό να εισηγηθώ το μικρότερο. Για μένα είναι μικρότερο κακό να έχουμε προβληματικές ρυθμίσεις στην Πολιτική Δικονομία, τις οποίες πιστεύω κι ο ίδιος ως κακές, από το να βρεθούν άνθρωποι με μειωμένη σύνταξη την επόμενη μέρα και μειωμένο μισθό και να βρεθούν ακόμη κι οι άνεργοι χωρίς κράτος πρόνοιας. Αυτά σταθμίζω» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Πρόσθεσε πως η ευθύνη του απέναντι στην ιστορία του σταθμίζεται με την ευθύνη του απέναντι στον ελληνικό λαό, να μην συμβάλει σε μία εξέλιξη η οποία την άλλη μέρα θα οδηγήσει σε μια άτακτη χρεοκοπία, σε μία δυστυχία. «Εγώ πιστεύω ότι το δίλημμα αυτό υπάρχει και γι αυτόν τον λόγο εισηγούμαι αυτόν τον Κώδικα Δικονομίας, που πιστεύω ότι έχει πολύ κακές ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων» ξεκαθάρισε.

Η διαπραγμάτευση

Ενημερώνοντας πάντως τις Επιτροπές για τις δυσκολίες και τις χρονικές πιέσεις της διαπραγμάτευσης, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε πως στη συμφωνία -η οποία έγινε με τους θεσμούς στις 12 Ιουλίου- φτάσαμε έχοντας ανοιχτό το θέμα των μαρτύρων κι επίσης μία σαφώς άκαμπτη θέση των θεσμών σε ότι αφορά το θέμα της αναγκαστικής εκτέλεσης. Έκτοτε ακολούθησε μια συζήτηση και μια διαπραγμάτευση του θέματος αυτού. Καταρχήν, οι θεσμοί εξακολουθώντας να θεωρούν την πολιτική δικονομία ως ένα από τα κορυφαία θέματά τους, ζήτησαν αυτή να είναι ένα προαπαιτούμενο για τη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Επίσης, με τον τρόπο αυτό επέβαλαν και την ταχύτητα της διαδικασίας, την επείγουσα διαδικασία δηλαδή, η οποία - όπως είπε ο υπουργός - αφορούσε και εμάς, ακριβώς επειδή συνδέονταν με τις επείγουσες ανάγκες της χρηματοδότησης της οικονομίας της χώρας.

«Ως εκ τούτου, βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε σήμερα την ψήφιση ως προαπαιτούμενου ενός νομοθετήματος με το οποίο εν μέρει τουλάχιστον δεν συμφωνούμε. Αν το πω ποσοτικά, κατά το πλείστον συμφωνούμε και στο μικρότερο μέρος διαφωνούμε. Αλλά ποιοτικά το βάρος αντιστρέφεται. Κι εδώ οι διαφωνίες είναι έντονες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος πάντως ενημέρωσε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή το υπουργείο Δικαιοσύνης, προσπάθησε να εισηγηθεί ένα διαφορετικό σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στέλνοντας μια «χειρουργική ρύθμιση» η οποία περιελάμβανε μόνο τις λίγες προβληματικές ρυθμίσεις για τους μάρτυρες και την αναγκαστική εκτέλεση.

«Πιστέψαμε ότι μπορούσαμε έτσι να αντιμετωπίσουμε το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει χρόνος για την εξέταση αυτών των θεμάτων. Την περασμένη Δευτέρα ωστόσο μας ήρθε η οριστική απάντηση των θεσμών ότι δεν υπάρχει χρόνος για την εξέταση των τελευταίων αυτών ελληνικών θέσεων και επόμενο προαπαιτούμενο αποτελεί ο Κώδικας Χαμηλοθώρη, ο Κώδικας δηλαδή που οι θεσμοί γνωρίζουν πολύ καλά επειδή τον επεξεργάστηκαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2014» εξήγησε.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διαπραγμάτευσης αφού - όπως είπε - η τελευταία άρνηση των θεσμών σε ορισμένα θέματα, δεν επικαλείται σοβαρές αντιρρήσεις αλλά έλλειψη χρόνου για αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων και εξέτασή τους. «Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κρατήσουμε ανοιχτή την νομοπαρασκευαστική επιτροπή και να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τους θεσμούς, ώστε να προτείνουμε ένα σύστημα με μάρτυρες απόδειξης στο οποίο πιστεύουμε» κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr