Πώς πεθαίνουν οι Αμερικανοί τουρίστες στο εξωτερικό: Από αυτοκτονίες ναρκωτικά μηχανάκια ή αεροπορικά δυστυχήματα;
Το 2014, 68 εκατομμύρια Αμερικάνοι επισκέφθηκαν ξένες χώρες. Η μεγάλη πλειονότητα επέστρεψε με ασφάλεια στα πάτρια εδάφη. Μερικοί, άτυχοι, δεν τα κατάφεραν.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κρατά αρχεία των θανάτων των πολιτών εκτός των συνόρων της. Αλλά το State Department είναι υποχρεωμένο να συγκεντρώνει και να δημοσιεύει τις λεπτομέρειες των θανάτων πολιτών από μη-φυσικές αιτίες. Έχει συγκεντρώσει άνω των 8.000 τα τελευταία 10 χρόνια. Η συνολική εικόνα λέει τη δική της ιστορία για το ρίσκο ανά την υδρόγειο.
Ανά την υφήλιο, οι θάνατοι λόγω μη-φυσικών αιτιών είναι παρόμοιοι με αυτούς στις ΗΠΑ: Αυτοκτονίες και ατυχήματα. Παρόλα αυτά, μερικά μέρη ανά τη Γη δείχνουν "μοτίβα": δολοφονίες στο Μεξικό, την Κεντρική Αμερική, Κολομβία, Βενεζουέλα, Γκουιάνα, θάνατοι από τρομοκράτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και πνιγμοί σε παραθαλάσσια μέρη.
Στο Βιετνάμ και την Ινδονησία, οι μηχανές είναι κοινός τρόπος μετακίνησης, και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για Αμερικανούς τουρίστες. Στο Νεπάλ, για αναρρίχηση στο Έβερεστ χρειάζεται η προσγείωση στο πιο τρομακτικό αεροδρόμιο του κόσμου. Σε 10 μόλις χρόνια, 13 Αμερικάνοι έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικά δυστυχήματα στην περιοχή (τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν θύματα από τον φετινό φονικό σεισμό στην περιοχή).
Οι υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών είναι πιο πιθανή αιτία θανάτου σε σχέση με τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα σε ό,τι αφορά τους πολίτες των ΗΠΑ, αλλά, δυσανάλογα, είναι σπάνια περίπτωση θανάτου των εν λόγω πολιτών, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό, με περίπου 200 θανάτους τα τελευταία δέκα χρόνια. Παρόλα αυτά, οι θάνατοι αυτοί αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου Αμερικανών στην Καμπότζη και στο Λάος.
Οι στατιστικές συμπεριλαμβάνουν μόνο πολίτες οι οποίοι επισκέπτονται ή διαμένουν στο εξωτερικό. Δεν συμπεριλαμβάνεται στρατιωτικό προσωπικό ή διπλωμάτες. Επίσης υπάρχει και η περίπτωση της μη ενημέρωσης του State Department, οπότε δεν πρόκειται για πλήρη λίστα.
Ο μέσος όρος θανάτων βρίσκεται στους 725 και 850 την τελευταία δεκαετία, με 651 το 2006 και 1.064 το 2010 (σεισμός στην Αϊτή). Αν και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μονοπωλούνται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τα εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, σύμφωνα με τον Robert Cavaliere της Allianz Global Assistance τα πιο πιθανά σε στατιστικό επίπεδο είναι τα ατυχήματα, είτε πρόκειται για αυτοκινητιστικά είτε για πνιγμούς.
Ο ίδιος συμπληρώνει πως "Περισσότεροι άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο από καρύδες που πέφτουν στο κεφάλι τους παρά από επιθέσεις καρχαριών. Κι όμως, όλοι ακούν για τις επιθέσεις των καρχαριών αλλά όχι τις... επιθέσεις από καρύδες". Κανένας από αυτούς τους δύο αυτούς λόγους δεν είναι καλός για να αναβάλλετε τα εξωτικά σας ταξίδια.
Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr