Το γλυκό παράπονο του αξέχαστου Κ. Βίρβου: Γιατί δεν λένε το όνομα μου ο Χαρδαβέλας & ο Σπύρος Παπαδόπουλος;

«Τα χρόνια που τους έδινε τραγούδια και έτρωγαν ψωμί από εκείνον όλοι ήταν εδώ και τον επισκέπτονταν, το σπίτι μας γέμιζε. Τώρα που ανεβαίνει τον γολγοθά του σχεδόν όλοι τον ξέχασαν. Ο άντρας μου, μια ζωντανή αξία της Ελλάδας, πήγε στην κόλαση και ξαναγύρισε. Επαθε εγκεφαλικό και οι γιατροί τού έδιναν δύο ώρες ζωής.»

 «Ψέλλιζε στίχους του από το κρεβάτι του νοσοκομείου και οι άλλοι ασθενείς έπαιρναν δύναμη, τον κοιτούσαν βουρκωμένοι. Αγνωστοι άνθρωποι. Απλός κόσμος. Και εκείνοι που ωφελήθηκαν δεν έχουν πάρει ένα τηλέφωνο να δουν τι κάνει. Ζει; Πέθανε;».

Με δακρυσμένα μάτια και την πίκρα να ξεχειλίζει, η Καίτη Βίρβου, η σύζυγος του κορυφαίου στιχουργού Κώστα Βίρβου, μοιράζεται το παράπονό της με την «Espresso». Μιλάει με ευγνωμοσύνη για την Καίτη Γκρέι, τον Γιώργο Νταλάρα και τον Γιώργο Μαργαρίτη που τον θυμούνται συχνά και του συμπαραστέκονται. Αλλά εξαπολύει τα βέλη της εναντίον των παρουσιαστών των μουσικών εκπομπών, που δεν τον κάλεσαν, όταν ήταν ακόμη καλά στην υγεία του.

«Ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Κώστας Χαρδαβέλλας δεν αναφέρουν καν ότι τα τραγούδια είναι του Κώστα Βίρβου, θα τον θυμηθούν και για αφιέρωμα;». Με αυτά τα γεμάτα πικρία λόγια η Καίτη Βίρβου, η επί 60 χρόνια σύζυγος του «γιου της γερακίνας» ξεσπάει στην «Espresso» και μιλάει για εκείνον που σήμερα, μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, βρίσκεται πλέον καθηλωμένος στο κρεβάτι, αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα.

2.000 τραγούδια

Ο 90χρονος σήμερα Κώστας Βίρβος με τα 2.000 τραγούδια που έχει γράψει από το 1947 και μετά θεωρείται ο μεγαλύτερος στιχουργός της χώρας, μιας και σε αυτόν ανήκουν τα μεγαλύτερα σουξέ όλων των εποχών. «Της γερακίνας γιος», «Ανέβα στο τραπέζι μου», «Εγνατίας 406», Το 1986 με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση«Ενα όμορφο αμάξι με δυο άλογα», «Ενας μπαγλαμάς μουρμούρης», «Ζαΐρα», «Ποτέ τη μάνα μην πικραίνεις», «Καταχνιά» είναι μερικές από τις εκατοντάδες επιτυχίες, ερμηνευμένες από τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, την Καίτη Γκρέυ, την Πόλυ Πάνου, τη Γιώτα Λύδια, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Μανώλη Αγγελόπουλο.

«Δεν υπάρχει τραγουδιστής που να μην έχει ερμηνεύσει κομμάτια του. Δεν υπάρχει καλλιτέχνης που να μην έχει φάει ψωμί από τους στίχους του άντρα μου. Δεν υπάρχει συνθέτης που να μην έγραψε μουσική στηριζόμενος στη δουλειά του Κώστα. Κι όμως, τον ξέχασαν όλοι. Τόσα χρόνια, κανείς μα κανείς...» Τα πικραμένα λόγια της Καίτης Βίρβου (τα περισσότερα τραγούδια είναι αφιερωμένα από τον σύζυγό της σε εκείνη), βγαίνουν με δυσκολία από τα χείλη της, λόγω της συγκίνησης. Μιλάει με δυσκολία γι' αυτούς που τον θυμήθηκαν, μιας και είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

«Η καημένη η Γκρέυ, παρ' όλα τα προβλήματα υγείας που έχει, τον θυμάται συνεχώς και μιλάνε στο τηλέφωνο. Νοιάζεται για τον Κώστα, Πρόβα με τον Γιώργο Νταλάρα.γιατί δούλεψαν πολύ μαζί. Ο Νταλάρας, ο οποίος ήρθε στο σπίτι τα Χριστούγεννα, συγκινήθηκε τόσο πολύ που άρχισε να κλαίει».

Η Καίτη Βίρβου δεν ξεχνάει και το περιστατικό με τον Γιώργο Μαργαρίτη, το οποίο συνέβη μέσα στο νοσοκομείο. «Για τρεις μέρες ούτε μιλούσε, ούτε άνοιγε τα μάτια του. Ηρθε λοιπόν ένα μεσημέρι ο Γιώργος Μαργαρίτης μέσα στο νοσοκομείο και άρχισε να του τραγουδάει τη "Γερακίνα'". Και μόλις ο Κώστας τον άκουσε, άνοιξε τα μάτια του και ανοιγόκλεινε το στόμα. Ηθελε να τραγουδήσει ο καημένος. Και σκέψου, ήταν ο Μαργαρίτης, ο οποίος δεν επωφελήθηκε από τον Κώστα, όπως πολλοί άλλοι που τον ξέχασαν» λέει συγκινημένη η πολυαγαπημένη του σύντροφος, η οποία μαζί με τις δύο κόρες τους στέκεται βράχος στο πλευρό του νυχθημερόν...

Χρυσοί δίσκοι

Στο σπίτι τους, στο Παλαιό Φάληρο, οι φωτογραφίες με τον Τσιτσάνη, τον Καλδάρα, τον Δερβενιώτη, τον Λεοντή, τον Καζαντζίδη, τη Λύδια, τον Μπιθικώτση, την Γκρέυ δεσπόζουν σε όλους τους τοίχους. Το ίδιο και οι χρυσοί δίσκοι. Μπροστά από τους χρυσούς δίσκους του και τα βραβείαΕικόνες περασμένων όμως δεκαετιών, όταν εκείνος ήταν εν ενεργεία και πρόσφερε απλόχερα τα τραγούδια του σε ερμηνευτές και συνθέτες δίνοντας ψωμί σε όλο το καλλιτεχνικό στερέωμα.

«Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα ακούσεις και θα δεις το όνομα Βίρβος. Εχω παράπονα από τους καλλιτέχνες, γιατί δεν τον θυμήθηκαν τώρα, στο κρεβάτι του πόνου, παρά μόνο όταν έγραφε. Βέβαια δεν είναι... μουσείο για να δουν τα εκθέματα, αλλά ένα τηλεφώνημα θα μπορούσαν να κάνουν» λέει και μας τονίζει τη σπουδαιότητα της στιχουργικής του αξίας. Την ρωτάμε επίμονα αν οι τραγουδιστές και οι συνθέτες είχαν επαφή μαζί του πριν από το εγκεφαλικό. «Οχι και σας το τονίζω. Ο Νικολόπουλος, ας πούμε, δεν πήρε ποτέ ούτε ένα τηλέφωνο. Ηταν φαντάρος ακόμα όταν ερχόταν εδώ στο σπίτι και έγραφε τη μουσική στο "Νυχτερίδες κι αράχνες" που είναι του Βίρβου. Και είναι το μεγαλύτερο σουξέ του. Αυτοί όλοι οι άνθρωποι δεν έπρεπε να εμφανιστούν όλα αυτά τα χρόνια να ρωτήσουν "τι κάνει;"»

«Ο Χαρδαβέλας ούτε καν αναφέρει το όνομά του...»

Η κουβέντα μας φτάνει και στους παρουσιαστές, οι οποίοι διανθίζουν τις εκπομπές τους με τραγούδια του μεγάλου στιχουργού.

Υπάρχουν παράπονα, γιατί όχι απλώς δεν τον θυμούνται για να του κάνουν ένα αφιέρωμα, αλλά ούτε καν αναγράφουν στα τραγούδια του που παίζουν στην τηλεόραση το όνομά του. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος του είχε κάνει ένα αφιέρωμα πριν από πέντε χρόνια. Αυτό ήταν και τίποτα άλλο. Ο δε Κώστας Χαρδαβέλλας δεν αναγράφει ούτε καν το όνομα του συζύγου μου στην οθόνη. Λέει "Της Γερακίνας γιος" του Βασίλη Τσιτσάνη. Εμ, δεν είναι του Τσιτσάνη, είναι του Βίρβου. Και στην επανάληψη εξαφανίζει και τον Τσιτσάνη.

»Ο Κώστας έγραψε την Ελλάδα ολόκληρη σε στίχους. Ηταν χείμαρρος ο σύζυγός μου. Με μία μόνο λέξη έγραφε ολόκληρο τραγούδι. Μια φορά τον πήρε ο Δερβενιώτης τηλέφωνο και του λέει: "Κώστα, το απόγευμα πρέπει να γραμμοφωνήσουμε". Και του απαντάει ο Κώστας: "Ισως". Ο Δερβενιώτης τα χάνει και του λέει: "Τι ίσως, βρε Κώστα; Πρέπει να γραμμοφωνήσουμε". Ο σύζυγός μου του κλείνει το τηλέφωνο και μετά από πέντε λεπτά τον ξαναπαίρνει και του λέει:"Δερβενιώτη, γράψε: Ισως με τον καιρό, ίσως σε συγχωρήσω" και βγαίνει αυτό το τεράστιο τραγούδι. Αυτός ήταν ο Κώστας μου».

«Ο Βοσκόπουλος πίνει νερό στο όνομά του»

Με έναν μοναδικό, χειμαρρώδη λόγο, η Καίτη Βίρβου, ο άνθρωπος που περιφρουρεί το όνομα του κορυφαίου στιχουργού, δεν ξεχνάει και τον Τόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος σε κάθε συνέντευξή του μιλάει με τα θερμότερα λόγια για τον Βίρβο. «Ο Τόλης είναι ψυχούλα. Μοναδικός άνθρωπος. Σε μία από τις συνεντεύξεις του έχει πει "τα τραγούδια του Βίρβου είναι προίκα μου". Αυτό και μόνο λέει πολλά και μάλιστα όταν λέγεται από έναν Βοσκόπουλο».

«Κανένας πολιτικός δεν τον θυμήθηκε»

Οταν ρωτάμε την Καίτη Βίρβου για τους πολιτικούς και αν τον θυμούνται, απαντάει ξεκάθαρα: «Μπα. Ποτέ κανένας. Εδώ, σκέψου, ο προηγούμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Παπούλιας, Με τις κόρες τουέδωσε μετάλλιο στη Λίνα Νικολακοπούλου και “ξέχασε” τόσα χρόνια να δώσει στον Βίρβο. Τι δουλειά έχει η Νικολακοπούλου με τον Βίρβο; Ας της δώσουν και βραβεία και ό,τι θέλουν. Αλλά να μην ξεχνάνε τις μεγάλες αξίες».

«Ο πατέρας μου πήγε στην κόλαση και αναστήθηκε»

Η κόρη του Κώστα Βίρβου Μαρία έχει αναλάβει πλέον να διατηρήσει με τη βοήθεια της τεχνολογίας ζωντανό το έργο του πατέρα της, μια και είναι καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Μαρία συνομιλεί με δεκάδες φίλους του λαϊκού και του ρεμπέτικου τραγουδιού, και δίνει πληροφορίες για όσα αφορούν τον πατέρα της και την πορεία του στα μουσικά δρώμενα της χώρας.

«Πέρασε ένα πολύ βαρύ εγκεφαλικό, το οποίο ευτυχώς δεν αντιλήφθηκε πόσο σοβαρό είναι. Πήγε στην κόλαση και αναστήθηκε. Είναι εντυπωσιακό πόση δύναμη έπαιρνε από τα τραγούδια του τις μέρες που πέρασε αυτό το μεγάλο σοκ με την υγεία του. Σκεφτείτε, τα ψέλλιζε ο ίδιος με κλειστά τα μάτια και οι ασθενείς στα άλλα κρεβάτια τον κοιτούσαν βουρκωμένοι».

Η σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, όπως λέει η πολυαγαπημένη του κόρη, είναι σαν τον γολγοθά. «Ο μπαμπάς μου είναι κατάκοιτος. Εχουμε έναν τεράστιο γολγοθά να ανεβούμε κι είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει. Δεν έχει σηκωθεί, αλλά ίσως να τα καταφέρει τελικά. Ο ίδιος μάς λέει συνέχεια "θα τα καταφέρω". Γενικά ο μπαμπάς μου είναι ευχαριστημένος από την αγάπη του κόσμου. Πρόσφατα ένα σχολείο στα Τρίκαλα, απ' όπου κατάγεται, πήρε το όνομά του. Πριν από μερικά χρόνια έδωσαν ονομασία και σε κεντρικό δρόμο των Τρικάλων. Γενικά τον λατρεύει η περιφέρεια. Τον θεωρούν μοναδικό άνθρωπο και στιχουργό».

*Η συνέντευξη είναι του Νίκου Νικόλιζα & δημοσιεύθηκε στις 18/4

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr