Αφορολόγητο 9.000 ευρώ μέσω πιστωτικών & χρεωστικών χαρτών - Τι ζητάει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τ. Αλεξιάδης
Τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Δηλαδή προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ θα πρέπει όπως και σήμερα να έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις. Ωστόσο, αλλάζει ο τρόπος συλλογής των αποδείξεων. Αυτές θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσω των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών και εν συνεχεία η τράπεζα θα ενημερώνει αυτόματα την εφορία για τις ετήσιες δαπάνες των φορολογουμένων. Οσοι δεν χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες θα χάνουν ενδεχομένως το αφορολόγητο όριο. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις για τους φορολογούμενους που δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.
Oπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στον ραδιοφωνικό σταθμό Vima Fm: «Μία από τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, είναι στον τομέα της φορολογίας εισοδήματος, το αφορολόγητο κ.λπ. Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει το τραπεζικό σύστημα. Με απλά πράγματα, σημειώνει ο κ. Αλεξιάδης, εξυπηρετούμε τον πολίτη και ελέγχουμε τη φοροδιαφυγή. «Απλά πράγματα που κάνουν στο εξωτερικό. Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα θέματα των κινήτρων και σε όλους τους επιχειρηματίες, για να βγάλουν μηχανήματα για κάρτες. Επίσης, πρέπει να δίνουμε κίνητρα στον πολίτη για να χρησιμοποιεί τις κάρτες και πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιούμε όλο αυτό το σύστημα και για την επιχείρηση και για τον πολίτη. Ολα αυτά είναι πάνω στους σχεδιασμούς» που κάνουμε τόνισε ο υπουργός.
Το προηγούμενο σχέδιο που είχε επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο δεν συνέδεε το αφορολόγητο όριο με τις κάρτες αλλά με επιστροφές μετρητών που θα πιστώνονταν στην κάρτα και θα μείωναν τον λογαριασμό για τον κάτοχο, για συναλλαγές άνω των 50 ή 70 ευρώ. Το μέτρο αρχικά ήταν να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου σε 22 νησιά. Ωστόσο, αυτό εγκαταλείφθηκε και ήδη ο αναπληρωτής υπουργός επεξεργάζεται νέο σχέδιο και αναμένεται σύντομα να παρουσιασθεί στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη.
Η εμπειρία των capital controls δείχνει ότι οι συναλλαγές μπορούν να περάσουν πλέον στην ηλεκτρονική φάση. Από τις 29 Ιουνίου (ημερομηνία που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές) αυξήθηκε η ζήτηση για χρεωστικές κάρτες, ο αριθμός των οποίων εκτινάχθηκε κατά 1 εκατομμύριο μέσα σε έναν μόλις μήνα, όταν πριν από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς εκδίδονταν, κατά μέσον όρο, κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως, ενώ την ίδια στιγμή πενταπλασιάστηκαν οι νέοι κωδικοί χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής e-banking, με πάνω από 150.000 νέους χρήστες τον Ιούλιο.
Στη Δανία οι κάτοικοι είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της κάρτας και έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, κάθε Δανός πραγματοποιεί κατά μέσον όρο 243 ηλεκτρονικές συναλλαγές τον χρόνο και έτσι η πλήρης κατάργηση των μετρητών με νομοθεσία από το 2016 αποτελεί ουσιαστικά το τελικό βήμα για την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών. Στην Ελλάδα, αντίθετα, όπου πραγματοποιούνται μόλις 7 συναλλαγές τον χρόνο με κάρτα, η παροχή κινήτρων θεωρείται αναγκαία. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχίας του μέτρου είναι η Νότια Κορέα, στην οποία οι συναλλαγές με κάρτες επί του τζίρου της αγοράς αυξήθηκαν από 16% σε 65% μέσα σε μια δεκαετία, κατατάσσοντας τη χώρα στη δεύτερη θέση μεταξύ των μελών του ΟΑΣΑ με την υψηλότερη αποδοτικότητα του ΦΠΑ. Το κίνητρο της λοταρίας δοκιμάστηκε με επιτυχία στην Πορτογαλία και με μικρότερη επιτυχία στη Ρουμανία, ενώ στη Λατινική Αμερική εφαρμόζεται πλέον καθολικά σε όλες τις χώρες η επιστροφή του 5% των αγορών στον καταναλωτή. Ετσι, τα κίνητρα πρέπει να είναι συνάρτηση του βαθμού ωριμότητας κάθε αγοράς στις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr