Κυνηγούν σε όλη την Ευρώπη το χρήμα κάτω από το στρώμα: Όλοι κρύβουν λεφτά στο σπίτι

Πανευρωπαϊκή υπόθεση και όχι μόνο ελληνική είναι η προσπάθεια επιστροφής καταθέσεων στις τράπεζες, καθώς η αβεβαιότητα στις αγορές αγχώνει τους αποταμιευτές και τους κάνει να εμπιστεύονται περισσότερο το "στρώμα" τους παρά τις τράπεζες.
 

Προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών κινείται και η σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων για το σύνολο των συστημικών τραπεζών της ευρωζώνης που, όπως αποκάλυψε χθες το Capital.gr, θα δρομολογηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο σε συνεργασία Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΕΚΤ.

Το Ταμείο θα εγγυάται τις καταθέσεις έως τις 100.000 ευρώ για κάθε τράπεζα που θα βρεθεί σε αδυναμία διασφάλισης των καταθετών της και θα λειτουργεί υποστηρικτικά στο εκάστοτε εθνικό ταμείο εγγύησης καταθέσεων. Απώτερος στόχος της σύστασής του είναι να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών προς τις τράπεζες και να περιοριστεί η "φυγή" καταθέσεων με προορισμό το "στρώμα".
Όπως είχε γράψει το Capital.gr, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον φιλόδοξο στόχο να επαναφέρουν στα ταμεία τους μέχρι τον Ιούνιο του 2016, ποσό 30 δισ. ευρώ εκ των οποίων 10 δισ. από χρήματα που βρίσκονται στο "στρώμα" και 20 δισ. από τις θυρίδες. 


Στην Ελλάδα το χρήμα που κυκλοφορεί εκτός τραπεζών ανερχόταν σε 50,5 δισ. ευρώ πριν από την επιβολή των capital controls και μειώθηκε στα 50,1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, καθώς κάλυψε ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τα όρια στην κίνηση κεφαλαίων. Πρόκειται για ποσό φυσικού χρήματος σε κυκλοφορία που παραμένει το υψηλό πολλών ετών και που η αξία του είναι από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 27,8% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες είναι 6% - 8%. 
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένας λόγος γι΄ αυτό είναι ότι οι συναλλαγές στη χώρα μας δεν είναι κυρίως ηλεκτρονικές σε αντίθεση με την ευρωζώνη και ότι η μείωση του φυσικού χρήματος σε κυκλοφορία θα επέλθει με την ολοένα αυξανόμενη χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.
Στην πράξη, όμως, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο κατ΄ οίκον αποθησαυρισμού χρημάτων, το οποίο παρατηρείται αυξανόμενο και στην Ευρώπη. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, πρόκειται για μία τάση που είναι απόρροια της παγκόσμιας ύφεσης όπου η κρίση αναδεικνύει τα μετρητά σε 100% αξιόπιστα και αναγκάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα να αποδείξει τη σταθερότητα και την αξία του. Η αναταραχή στην Ελλάδα και τα σενάρια για επιστροφή στη δραχμή οδήγησε πανευρωπαϊκά σε ένα κύμα ζήτησης για μετρητά.


Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε να καταγράφει άλματα στη ζήτηση χαρτονομισμάτων μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Το μεγαλύτερο μέρος της αυξανόμενης ζήτησης ήταν για τραπεζογραμμάτια υψηλότερης ονομαστικής αξίας, όπως τα χαρτονομίσματα των 200 και 500 ευρώ, ξεκάθαρο σημάδι του άγχους των αποταμιευτών να συσσωρεύσουν χρήμα.
 

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr