Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, το Bloomberg εξετάζει τρία σενάρια που μπορεί να προκύψουν μετά τις εκλογές
«Με μια ασταθή Βουλή και χωρίς ξεκάθαρο νικητή, η Ελλάδα κινδυνεύει να συρθεί σε μια σειρά δύσκολων συνομιλιών για συνεργασίες, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για την καταβολή των δανείων από τους πιστωτές και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτή είναι μια καθυστέρηση που η Ελλάδα μετά βίας μπορεί να αντέξει», σημειώνει το Bloomberg.
Τα τρία σενάρια
Το καλό σενάριο
Ένας φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός με την Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ στην κεφαλή θα ήταν η πιο θετική έκβαση, σύμφωνα με τον Michael Michaelides της Royal Bank of Scotland, ο οποίος εκτιμά ότι αυτό θα είναι καθοριστικό για το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εφαρμόσει τους όρους της διάσωσης.
Το «καλό σενάριο για τις εκλογές θα ήταν ένας συνασπισμός από μετριοπαθή κόμματα, με επικεφαλής την Νέα Δημοκρατία», λέει ο Λευτέρης Φαρμάκης, αναλυτής της Nomura International. Από την άλλη, αξιωματούχοι που επικαλείται το Bloomberg τονίζουν πως αφού έφερε πίσω την Ελλάδα από το «χείλος» της εξόδου από το ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται πλέον ο πιο κατάλληλος για να διασφαλίσει τη σταθερότητα και να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Το κακό σενάριο
Σύμφωνα με το Bloomberg, το κακό σενάριο θα ήταν μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά χωρίς τη στήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ», σύμφωνα με τον Michaelides. Σε αυτή την περίπτωση, η εφαρμογή της διάσωσης «θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες με πολύ μικρή πλειοψηφία».
Για το Λευτέρη Φαρμάκη, μία κακή έκβαση θα ήταν «ένα εντελώς κατακερματισμένο κοινοβούλιο, με το ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία να παίρνουν πολύ χαμηλά ποσοστά, που στην περίπτωση αυτή περισσότερα κόμματα θα χρειαστούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση».
Το πρακτορείο επικαλείται έλληνα αξιωματούχο σύμφωνα με τον οποίο το γεγονός πως πέντε κόμματα, περιλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αφοσιωμένα στο πρόγραμμα, είναι λόγος για αισιοδοξία. Ωστόσο, η έλλειψη τεχνογνωσίας και πίστης κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις μεταρρυθμίσεις, μπορούν να προκαλέσουν εμπλοκή.
Το άσχημο σενάριο
Στη χειρότερη περίπτωση, αναφέρει το Bloomberg, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου μπορεί να οδηγήσουν σε ένα τόσο κατακερματισμένο κοινοβούλιο, που είτε μπορεί να χρειαστούν τέσσερα κόμματα για να σχηματιστεί ένας βιώσιμος κυβερνητικός συνασπισμός, είτε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να στραφεί στη Λαϊκή Ενότητα για «σιωπηρή» υποστήριξη, σύμφωνα με το Michaelides της RBS.
«Ένα καταστροφικό σενάριο θα ήθελε τη Χρυσή Αυγή και τα αντιευρωπαϊκά κόμματα να παίρνουν ένα πραγματικά μεγάλο ποσοστό», είπε ο Φαρμάκης. «Αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί (...) Ακόμη κι ένα κακό σενάριο πιθανότατα θα είναι αρκετά καλό για τους επενδυτές στο μεγαλύτερο σχέδιο».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr