Λαχταριστό κολατσιό: Croque Madame με αυγά ποσέ από τον Άκη Πετρετζίκη
Τα ενδιάμεσα γεύματα είναι πολύ σημαντικά και δεν πρέπει να τα παραβλέπουμε. Να μια καλή και γευστική ιδέα.
Συστατικά:
Για τη μπεσαμέλ
40 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι
350 γρ. γάλα
1 κ.γ. αγγλική μουστάρδα
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
Για τα αυγά ποσέ
10 αυγά
μισή κούπα ξύδι λευκό
1 φύλλο δάφνης
μερικούς κόκκους πιπέρι
1 κ.σ. αλάτι ψιλό
Για τα τοστ
20 φέτες ψωμί του τοστ
50 γρ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
10 φέτες τυρί για τόστ
10 φέτες ζαμπόν
500 γρ. μπεσαμέλ
200 γρ. γκούντα τριμμένο (προαιρετικά)
Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη μπεσαμέλ
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ξανθίσει.
Παράλληλα ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα άλλο κατσαρολάκι
Προσθέτουμε το γάλα με μια κουτάλα σιγά σιγά στο κατσαρολάκι με το βούτυρο και το αλεύρι. Προσθέτουμε την επόμενη κουταλιά από το γάλα, αφού απορροφηθεί η προηγούμενη. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και να μην έχει σβόλους.
Μόλις ετοιμαστεί , αποσύρουμε από τη φωτιά , ρίχνουμε αλάτι , πιπέρι , τη μουστάρδα και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και αφήνουμε στην άκρη.
Μόλις κρυώσει λίγο , μεταφέρουμε τη μπεσαμέλ στο ψυγείο , σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη που να εφάπτεται πάνω της.
Για τα ποσέ
Βάζουμε μια κατσαρόλα μεγάλη με νερό να βράζει στο μάτι. Ρίχνουμε μέσα το φύλλο δάφνης και τους κόκκους πιπεριού, το αλάτι και 2 κ.σ. ξύδι.
Βάζουμε το υπόλοιπο ξύδι σε ένα μπολ και σπάμε τα αυγά μέσα στο μπολ. Το ξύδι έχει την ιδιότητα να τα κρατάει ξεχωριστά και να δημιουργεί μια κρούστα γύρω τους ώστε να βράσουν πολύ καλύτερα
Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε το νερό δημιουργώντας μια δίνη μέσα στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε με προσοχή ένα ένα τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να ψηθούν για 2-4 λεπτά.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και με ένα ψαλίδι κόβουμε κάποια κομμάτια από ασπράδι που περισσεύει. Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί στην άκρη να στραγγίσουν. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και ελαιόλαδο.
Για τα τοστ
Αλείφουμε τις 10 φέτες του ψωμιού με βούτυρο. Ψήνουμε όλες τις φέτες σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Αφού φρυγανίσουμε το ψωμί απλώνουμε στις μισές φέτες από μια κ.σ. μπεσαμέλ, από πάνω μια φέτα τυρί και μια φέτα ζαμπόν. Στις άλλες μισές απλώνουμε μόνο 1 κ.σ. μπεσαμέλ, καπακώνουμε τις άλλες και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά στο φούρνο.
Βγάζουμε απο το φούρνο. Τέλος βάζουμε απο πάνω ένα ποσέ αυγό, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με λίγη σαλάτα ή τσιπς πατάτας.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr