90 χρονών γίνεται σήμερα ο Χένρι Κίσιγκερ, ένας εκ των πρωταγωνιστών της κυπριακής τραγωδίας
«Την παρανομία την κάνουμε αμέσως. Η παραβίαση του Συντάγματος παίρνει λίγο περισσότερο». Αυτό είναι ένα από τα αστεία που συνηθίζει να κάνει ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα τα 90 του χρόνια.
«Την παρανομία την κάνουμε αμέσως. Η παραβίαση του Συντάγματος παίρνει λίγο περισσότερο». Αυτό είναι ένα από τα αστεία που συνηθίζει να κάνει ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα τα 90 του χρόνια. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν, γράφει το tanea.gr, έπειτα μάλιστα από τα δεκάδες έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας όλα αυτά τα χρόνια για τη δράση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε Ασία, Ευρώπη και Λατινική Αμερική, ότι το αστείο δεν είναι καθόλου... αστείο.
Ο ίδιος, πάντως, συνεχίζει να επιδεικνύει την αμφισβητούμενη αίσθηση του χιούμορ. «Τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών στις ΗΠΑ έγιναν μετέπειτα πρόεδροι», είπε ο γεννημένος στη Γερμανία Κίσινγκερ σχολιάζοντας ότι το Σύνταγμα του κλείνει τον δρόμο για τον Λευκό Οίκο επειδή έχει γεννηθεί εκτός των ΗΠΑ. «Εξετάζω όλα τα ενδεχόμενα για να παρακάμψω αυτή τη λεπτομέρεια», πρόσθεσε γελώντας. Το ακροατήριο στην Ουάσιγκτον γέλασε και αυτό ξέροντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Νίξον και Τζόνσον έχει στο παρελθόν του αρκετές τέτοιες... παρακάμψεις.Ο Κίσινγκερ είχε τον Μάρτιο ένα ατύχημα και από τότε περπατά με μπαστούνι, συνεχίζει όμως να κάνει δημόσιες δηλώσεις για τα διεθνή θέματα. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει σταματήσει από τότε που προωθώντας τη «ρεαλπολιτίκ» υπέγραψε, το 1973, συμφωνία με το Βόρειο Βιετνάμ στο Παρίσι. Ιστορική ειρωνεία είναι ότι η συμφωνία που έδωσε στον Κίσινγκερ το Νομπέλ Ειρήνης δεν έφερε την ειρήνη στο Βιετνάμ, καθώς ήταν περισσότερο μια κίνηση δημοσίων σχέσεων. Οι Βιετκόνγκ συνέχισαν την προέλασή τους και δύο χρόνια αργότερα κατέλαβαν τη Σαϊγκόν. Ο κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης δεν δίστασε λίγο αργότερα να δώσει εντολή για τον βομβαρδισμό της Καμπότζης: τα θύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ξεπέρασαν τις 40.000.
ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ. Αποδεδειγμένη είναι, επίσης, η υποστήριξη που προσέφερε στην ελληνική χούντα αλλά και ο ρόλος του στην εκδήλωση του πραξικοπήματος στην Κύπρο και της αιματηρής εισβολής του «Αττίλα». Το Κυπριακό το χειρίστηκε εντελώς μόνος καθώς το καλοκαίρι του '74 ο Νίξον τελούσε υπό παραίτηση λόγω του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ. Ο Κίσινγκερ αντιπαθούσε τον Μακάριο επειδή θεωρούσε ότι είχε πολλές σχέσεις με το ανατολικό μπλοκ ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το θέμα της διχοτόμησης του νησιού οι Αμερικανοί το συζητούσαν από το 1971. Η εξουσία που ασκούσε στους χουντικούς ήταν τόση ώστε, όταν στις 22 Ιουλίου 1974 το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες έστειλε τηλεγράφημα με τη δήλωση Κίσινγκερ ότι «επίκειται κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα», ο Ιωαννίδης έσπευσε να παραιτηθεί.
Ο Χένρι Αλφρεντ Κίσινγκερ ήταν 15 ετών όταν οι εβραίοι γονείς του έφυγαν από τη Γερμανία και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο Χάρβαρντ και το 1969 ο Ρίτσαρντ Νίξον τον διόρισε σύμβουλο Ασφαλείας και αργότερα υπουργό Εξωτερικών. Ειδικότητά του η μυστική διπλωματία και η μεγαλύτερη «κληρονομιά» του στην αμερικανική εξωτερική πολιτική θεωρείται η προσέγγιση με την Κίνα στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν τότε - μυστικά πάντα - είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στο Πεκίνο που άνοιξε τον δρόμο για την επίσκεψη Νίξον και την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Αυτό έγινε στο ζενίθ του Ψυχρού Πολέμου και είχε στόχο να αποτελέσει άσκηση πίεσης προς τη Σοβιετική Ενωση. Μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα όταν το 1973-1974 διαπραγματεύθηκε το τέλος του Πολέμου του Γιομ Κιπούρ στη Μέση Ανατολή. Ξανά και ξανά ταξίδευε μπρος - πίσω μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου και Συρίας, μια κίνηση που έδωσε αφορμή για τον όρο «διπλωματία του εκκρεμούς».
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του στην υποστήριξη στρατιωτικών καθεστώτων στη Λατινική Αμερική, όπως και στην επιχείρηση «Κόνδωρ» της CIA (για τον διωγμό των αριστερών ακτιβιστών σε όλη τη Νότια Αμερική). Ο Χένρι Κίσινγκερ βρισκόταν πίσω από το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ το 1973 στη Χιλή και την ανατροπή τού δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. «Δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να περιμένουμε και να αφήσουμε μια χώρα να γίνει κομμουνιστική εξαιτίας της ανευθυνότητας του λαού της», είχε πει τότε κυνικά. Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταθέσει μηνύσεις εναντίον του, ενώ τώρα χιλιανός δικαστής εξετάζει το ενδεχόμενο να κληθεί να καταθέσει για τον θάνατο του αμερικανού δημοσιογράφου Τσαρλς Χόρμαν, δολοφονηθέντος κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Η ιστορία του μεταφέρθηκε το 1982 στη μεγάλη οθόνη από τον Κώστα Γαβρά στην ταινία «Ο αγνοούμενος», με τον Τζακ Λέμον και τη Σίσι Σπέισεκ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr