Ενθουσιασμός στην Καταλονία: Πανηγυρίζουν οι αυτονομιστές με νίκη στις έδρες & ήττα στις ψήφους
Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, αλλά συγκέντρωσαν κάτω από το 50% των ψήφων, στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, μια επιτυχία που οι νικητές την μεταφράζουν ως «εντολή» για να οδηγήσουν την πλούσια περιοχή της Ισπανίας στην απόσχιση.
Τελείως διαφορετικά ερμηνεύουν το αποτέλεσμα οι αντίπαλοι και κυρίως η Μαδρίτη, θεωρώντας ότι η πλειοψηφία των Καταλανών απέρριψε την ανεξαρτησία. Μετά την καταμέτρηση του 97% των ψηφοδελτίων, το ψηφοδέλτιο «Μαζί για ναι», ο μεγαλύτερος αποσχιστικός συνασπισμός, λαμβάνει 62 έδρες. Το άλλο αποσχιστικό ψηφοδέλτιο, της άκρα αριστεράς, «Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας» (CUP), κερδίζει 10 έδρες. Συνολικά οι 72 έδρες τους ξεπερνούν την απόλυτη πλειοψηφία των 68 σε σύνολο 135. Σε ποσοστό, τα δύο ψηφοδέλτια συγκέντρωσαν το 47,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης Αρτούρ Μας διεκδίκησε τη νίκη.
«Το 'ναι' κέρδισε, η δημοκρατία κέρδισε. Έχουμε μια δημοκρατική εντολή (...) έχουμε μια τεράστια νομιμότητα για να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας», δήλωσε μπροστά σε γιγαντοοθόνη που είχε τοποθετηθεί σε πλατεία απέναντι από την έδρα του συνασπισμού και οι υποστηρικτές του υψώνοντας σημαίες της Καταλονίας δεν σταματούσαν να γιορτάζουν τη νίκη. Ο Μας έχει υποσχεθεί ότι σε περίπτωση νίκης, ο ίδιος και οι σύμμαχοί του θα οδηγήσουν την Καταλονία στην ανεξαρτησία το 2017 το αργότερο.
Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 77%, υπερβαίνοντας κατά 10 μονάδες εκείνο των τελευταίων περιφερειακών εκλογών το 2012, ένα ρεκόρ γι αυτό το είδος ψηφοφορίας στην περιοχή. Ο Αρτούρ Μας υποστήριξε ότι κατάφερε να μετατρέψει τις εκλογές αυτές σε δημοψήφισμα.
Ωστόσο οι αντίπαλοι των κομμάτων που ζητούσαν ανεξαρτησία αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νίκη, λέγοντας ότι τα κόμματα αυτά δεν έλαβαν την πλειοψηφία των ψήφων.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) στην Ισπανία δήλωσε ότι οι Καταλανοί απέρριψαν την ανεξαρτησία, καθώς τα δύο ψηφοδέλτια των κομμάτων που ζητούσαν ανεξαρτησία απέσπασαν την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο με λιγότερο από το ήμισυ των ψήφων.
«Η πλειοψηφία των Καταλανών απέρριψε την ανεξαρτησία» και εμείς θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη νομιμότητα, να προασπίζουμε την ενότητα της Ισπανίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του PP, Πάμπλο Κασάντο από την έδρα του κόμματος στη Μαδρίτη.
«Προφανώς, αύριο, όλα θα συνεχιστούν όπως πριν στην Καταλονία» τόνισε και πρόσθεσε:
«Αυτό που η (περιφερειακή) κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να κάνει είναι να κυβερνά για όλους τους Καταλανούς και να σταματήσει τις δημόσιες συζητήσεις για ανεξαρτησία και αυτοπροσδιορισμό, οι οποίες απέτυχαν. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας, ο αυτονομιστής Αρτούρ Μας απέτυχε. Είναι η πρώτη φορά που το CDC και το ERC (τα δύο κόμματα που σχημάτισαν το ψηφοδέλτιο «Μαζί για το ναι») δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία».
«Οι Καταλανοί τους γύρισαν την πλάτη», σημείωσε η Ινές Αριμάντα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ciudadanos, του φιλελεύθερου κόμματος κατά της ανεξαρτησίας. Αυξάνοντας τη δύναμή του από εννέα σε 25 έδρες, το Ciudadanos έγινε το δεύτερο κόμμα της Καταλονίας.
«Αυτοί που κέρδισαν σε έδρες, δεν κέρδισαν σε ψήφους, κατά συνέπεια, έχασαν το δημοψήφισμα» που σκόπευαν να διοργανώσουν, δήλωσε ο Πέδρο Σάντσες, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος που έλαβε 16 έδρες.
Επί τρία χρόνια, ο Μας δεν έπαψε να ζητά δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση, όμοιο με αυτό που διεξήχθη στη Σκωτία πριν από ένα χρόνο, όπου κέρδισε το όχι. Αλλά η Μαδρίτη αρνείτο συνεχώς επικαλούμενη αντισυνταγματικότητα του δημοψηφίσματος αυτού. Η κρίση και οι μάλλον κακές σχέσεις με την κεντρική εξουσία ενίσχυσαν τον εθνικισμό πολλών Καταλανών-περήφανων για την παράδοση και την ταυτότητά τους- στρέφοντάς τον προς την ανεξαρτησία.
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ενεπλάκη προσωπικά στην προεκλογική εκστρατεία τασσόμενος υπέρ μιας «ενωμένης Ισπανίας». Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης, προειδοποίησε τους Καταλανούς ότι σε περίπτωση μονομερούς ανεξαρτησίας (η απόσχιση δεν επιτρέπεται βάσει του Συντάγματος) κινδυνεύουν με αποκλεισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ραγδαία αύξηση της ανεργίας και κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Παρά τις προσπάθειές του, το Λαϊκό Κόμμα έχασε οκτώ έδρες, πέφτοντας από τις 19 στις 11.
Οι άλλες ψήφοι δόθηκαν στο συνασπισμό ριζοσπαστικής αριστεράς που συσπειρώθηκαν γύρω από το Podemos, που κέρδισε 11 έδρες. Ο ηγέτης του, Πάμπλο Ιγκλέσιας, παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν «απογοητευτικό».
Αν η Καταλονία αποσχιζόταν, θα «αφαιρούσε» το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ισπανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη, και το ένα τέταρτο των εξαγωγών της. Το ενδεχόμενο αυτό θορύβησε τραπεζίτες και επιχειρηματίες, οι οποίοι κάλεσαν Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη να ξεκινήσουν εκ νέου τον διάλογο.
Ηγέτες όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έκαναν επίσης έκκληση για την διατήρηση της ενότητας.
Όποια κι αν είναι η «μετάφραση» του αποτελέσματος, οι εκλογές αυτές οδηγούν την Ισπανία σε μια περίοδο αναταράξεων, μόλις τρεις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, ιδιαίτερα από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει μέτρα κατά οποιασδήποτε «παράνομης» ενέργειας της περιφερειακής κυβέρνησης.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr