Δισεκατομμυριούχοι που έγιναν πάμφτωχοι: 4 μοναδικές ιστορίες επιτυχίας & καταστροφής μαζί

Λένε συνήθως πως ο κόσμος είναι πλασμένος για τους πλούσιους και ισχυρούς, αν και υπάρχουν φορές όπου η αναρρίχηση στα ουράνια ακολουθείται από γκρεμοτσάκισμα.

Κι έτσι προσωπικές αυτοκρατορίες φτιάχνονται και γκρεμίζονται σε μια στιγμή, παρασύροντας στις ηχηρές πτώσεις τους και τους ανθρώπους που ευθύνονται για τη γέννησή τους.

Κάποιοι πέφτουν θύματα των τρύπιων χεριών τους, άλλους πάλι τους προσβάλει η απληστία και ο καταναλωτισμός και άλλοι τέλος έχουν άλλες ιστορίες να διηγηθούν, αν και όλες καταλήγουν με τον ίδιο επίλογο: περιουσίες που χαλάστηκαν με την ίδια ευκολία που αναγέρθηκαν…

Μαρκ Τουέιν: Σπουδαίος συγγραφέας, λιγότερο σπουδαίος επιχειρηματίας

Ο αμερικανός συγγραφέας των αριστουργημάτων «Τομ Σόγιερ» και «Χάκλμπερι Φιν» είχε σαφώς πολύ καλύτερη πένα απ’ ό,τι επιχειρηματικό δαιμόνιο. Την ώρα λοιπόν που ο Μαρκ Τουέιν ήταν η φωνή της δοκιμαζόμενης εργατικής τάξης και των απόμαχων της ζωής, ο Σάμιουελ Κλέμενς (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) ζούσε τη μεγάλη ζωή, μέσα στην πολυτέλεια, την αφθονία και την υπερβολή. Κάποια στιγμή πίστεψε ότι θα μπορούσε να βγάλει ακόμα πιο πολλά μέσω του επιχειρηματικού κόσμου, αν και σύντομα θα έβλεπε την περιουσία του να σκορπίζεται στους τέσσερις ανέμους έπειτα από μια σειρά κακών επενδύσεων και άκαρπων εταιρικών δράσεων.

Στις αποτυχημένες επιχειρηματικές του κινήσεις συμπεριλαμβάνονται ένας εκδοτικός οίκος αλλά και ένα καινοτόμο μηχάνημα στοιχειοθεσίας, που του κόστισαν κάπου 8 εκατ. δολάρια (σε σημερινές τιμές). Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Κλέμενς είχε τη δυνατότητα να επενδύσει στην τηλεφωνία, αν και δεν το επιχείρησε τελικά πιστεύοντας πως το τηλέφωνο θα είναι μια παροδική μόδα χωρίς μέλλον! Στο τέλος της ζωής του, έχοντας χάσει περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια, αναγκαζόταν να κάνει περιοδείες για να αποπληρώνει τα χρέη του…

Σον Κουίν: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ιρλανδίας, ή πάλι και όχι

Πώς γίνεται από προσωπική περιουσία 4,7 δισ. να βρεθείς χρεωμένος με 3,5 δισ. δολάρια μόνο ο πάλαι ποτέ ιρλανδός κροίσος το ξέρει! Σε ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά του δίπτυχου επιτυχία-αποτυχία, ο Σον Κουίν πέρασε από το καθεστώς του πλουσιότερου ανθρώπου της Ιρλανδίας το 2008 σε φαλιρισμένο επιχειρηματία το 2011.

Έχοντας τα τσιμέντα να τον στηρίζουν, ο Κουίν εισέβαλε σε πολλούς κλάδους πριν ιδρύσει τον Όμιλο Κουίν, ο οποίος διαδραμάτιζε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κεφαλαιώδη ρόλο στην οικονομία της Ιρλανδίας αλλά και στον τομέα του τουρισμού. Κι όμως, μια κακή επένδυση έφτασε για να έρθει η καταστροφή: ο Κουίν αύξανε διαρκώς το μερίδιό του σε ιρλανδική τράπεζα και όταν χτύπησε η κρίση τη χώρα, οι μετοχές της καταποντίστηκαν. Οι νομικές περιπέτειες και οι οικονομικές ατασθαλίες που αποδείχτηκαν θα τον έφερναν για 9 μήνες στη φυλακή, αλλά και στο κατώφλι της χρεωκοπίας…

Τζέσι Λίβερμορ: Έτσι χάνεις 100 εκατ. δολάρια

Μια από τις πιο καθηλωτικές ιστορίες μεταπήδησης από τα αλώνια στα σαλόνια και πίσω ολοταχώς (και μάλιστα δύο φορές!) ανήκει στο αλλοτινό παιδί-θαύμα του επιχειρηματικού κόσμου. Διάνοια στο να προβλέπει τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου, ο Τζέσι έκανε και έχασε την περιουσία του στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν όλοι έτρεχαν σε αυτόν για να τους κάνει πλούσιους.

Στη «φούσκα» του 1907, για παράδειγμα, ο τύπος βγήκε πλουσιότερος κατά 3 εκατ. δολάρια (περίπου 1 δισ. σε σημερινά ποσά!), αν και σύντομα θα επιβεβαίωνε το ρητό ότι όσο γρήγορα βγαίνουν, άλλο τόσο γρήγορα χάνονται τα ρημάδια. Σε μια από τις γνώριμες επιθετικές του επενδύσεις στη βαμβακοβιομηχανία, έχασε το 90% της περιουσίας του και κατέθεσε αίτηση πτώχευσης την επόμενη χρονιά. Παρά την καταστροφή, ο επίμονος χρηματιστής κατάφερε να ξαναγίνει πλούσιος λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και των περιπλοκών της παγκόσμιας αγοράς.

Κι έτσι όχι μόνο κατάφερε να βγάλει τα σπασμένα, αλλά η περιουσία του ήταν τώρα στην καλύτερή της φάση, κάτι που συνεχίστηκε και στην κρίση του 1929, καθώς οι σωστές του προβλέψεις τον έκαναν να κερδίζει συνεχώς. Τώρα είχε περιουσία 100 εκατ. δολαρίων (το 1929!), την ώρα μάλιστα που όλοι οι άλλοι έκλαιγαν τα λεφτά τους. Κι όμως, ο θρύλος Λίβερμορ κατάφερε να τα χάσει και πάλι όλα, καθώς οι σπατάλες του ήταν τεράστιες, αν και ενδεχομένως να ήταν άλλος ο λόγος, ο οποίος διαφεύγει πάντως των ιστορικών της εποχής. Δυστυχώς, αυτοκτόνησε το 1940…

Κλιντ Μάρτσισον: Ο κληρονόμος που τα έφαγε όλα και τους φέσωσε όλους

Πώς τρώγονται αμέτρητα εκατομμύρια δολάρια και φτάνεις να χρωστάς κιόλας 500 εκατ., μόνο ο γόνος των Μάρτσισον το ξέρει, ο οποίος εξαφάνισε μια περιουσία στην οποία δεν είχε συμβάλει ούτε σέντσι ο ίδιος. Ο γιος του πετρελαιά Κλιντ Μάρτσισον του Πρεσβύτερου ξεκοκάλισε το μισό δισ. περιουσίας του πατέρα του, καθώς δεν είχε ούτε ικανότητες ούτε και όρεξη για δουλειά.

Ο κακομαθημένος γιος έφαγε όσα μπόρεσε, επένδυσε τα άλλα σε τραγικές τοποθετήσεις και έπεσε θύμα της στεγαστικής κρίσης που χτύπησε τις ΗΠΑ το 1985, φτάνοντας να τα χάσει όλα. Τα υπάρχοντά του εκποιήθηκαν για να εξυπηρετηθεί το χρέος των 500 εκατ. δολαρίων που είχε πια στα τρύπια χέρια του…

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr