Δεν μεγαλώσαμε, δεν σπουδάσαμε για να βλέπουμε να «νοιάζονται» για το μέλλον μας, αυτοί που μας το έχουν κλέψει προ πολλού- η ανακοίνωση των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Νέοι ΣΥΡΙΖΑ για τη «γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη»

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Νέοι ΣΥΡΙΖΑ για τη «γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη»

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία για τη μείωση της ανεργίας των νέων μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να ακουστεί στα εκατομμύρια ανέργων νεολαίων σε όλη την Ευρώπη. Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που βύθισαν την Ευρώπη στο ατελείωτο σπιράλ λιτότητας κι ευθύνονται για τα εκρηκτικά αδιέξοδα των νέων, στήνουν ένα μεγαλοπρεπές θέατρο για να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, μία μάστιγα που στιγματίζει την Ευρώπη, μία από τις μεγαλύτερες αποδείξεις της αποτυχίας τους.



Δε μιλάνε όμως για μια σταθερή και κοινωνικά δίκαιη απάντηση στο πρόβλημα, παρά μονάχα για μια ανακύκλωση της φτώχειας, για ένα ακόμα χτύπημα στην αξιοπρέπεια των νέων ανθρώπων. Πρόκειται, επί της ουσίας, για τη θεσμοθέτηση του εξευτελισμού των νέων, αλλά και των εργαζόμενων συνολικά. Αυτών, δηλαδή, που δεν ευθύνονται σε τίποτα για την οικονομική κρίση αλλά επωμίζονται όλα τα βάρη της.
Το αντίδοτο στην ανεργία δεν είναι η εργασιακή επισφάλεια, ούτε ο διαρκής αγώνας των νέων για μια «κατάρτιση» και μια «μαθητεία», που δεν είναι τίποτα άλλο παρά άλλοθι για προσφορά φτηνής εργασίας στους εργοδότες, χωρίς πολλές υποχρεώσεις από τη μεριά των τελευταίων.

Αν τους ενδιέφερε πραγματικά το τρομακτικό πρόβλημα της ανεργίας των νέων, δε θα παρουσίαζαν τα ψίχουλα που μας πετάνε σαν «χτύπημα της ανεργίας». Θα σταματούσαν άμεσα τις πολιτικές της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη. Θα σταματούσαν την απομύζηση νέου επιστημονικού κι εργατικού δυναμικού από τις χώρες του νότου. Η ανεργία, ας μην το ξεχνάμε, είναι το διαβατήριο για τη μετανάστευση.

Εμείς, από τη μεριά μας είμαστε σαφείς. Δεν μεγαλώσαμε, δεν σπουδάσαμε, δεν εργαστήκαμε και δεν αγωνιστήκαμε για να βλέπουμε να «νοιάζονται» για το μέλλον μας, αυτοί που μας το έχουν κλέψει προ πολλού. Γνωρίζουμε ότι η απάντηση στο πρόβλημα είναι δύσκολη και κοπιώδης και πάνω απ' όλα προϋποθέτει την ανασυγκρότηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών, του νότου και του βορρά, σε προοδευτική κατεύθυνση, μακριά από ανταγωνισμούς, όπου οι νέες και οι νέοι θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για μια καλύτερη ζωή.
Δεν ζητάμε «ειδική μεταχείριση» ως νέες και νέοι. Έχουμε χορτάσει αρκετή κοροϊδία. Ζητάμε αυτό που μας αξίζει. Ζητάμε το αυτονόητο: το δικαίωμα στη μόρφωση, την εργασία, τον πολιτισμό, τον ελεύθερο χρόνο. Το δικαίωμα στη ζωή κι όχι στην επιβίωση. Δε θα γίνουμε εμείς η χαμένη γενιά. Μαζί με τους εργαζόμενους και τους ανέργους όλων των ηλικιών, μαζί με τους γονείς μας, θα δώσουμε τον αγώνα για την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία, για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους και όλες, με ίσα δικαιώματα.
Ζητάμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε. Και θα την φτιάξουμε αυτήν την ευκαιρία. Θα συμβάλλουμε όλοι μαζί να ανατρέψουμε την τρικομματική  κυβέρνηση της ανεργίας και της καταστροφής για να οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό δρόμο για τη γενιά μας.
Οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Ευρώπης δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αντίθετα έχουν έναν κοινό αντίπαλο: τη λιτότητα και τους πολιτικούς της εκφραστές. Αυτοί θα μας βρουν απέναντί τους και πρώτα απ' όλους εμάς: τους νέους και τις νέες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr