Η Νίκη της Σαμοθράκης βλέπει προς Ελλάδα; Τι προκύπτει από ενδεχόμενη συνεργασία Λούβρου - Αθήνας
Tους χωρίζουν κάπου 6,7 δισ. ευρώ, καθώς εκείνη - η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν - είδε στο ταμείο του υπουργείου της για το 2015 να μπαίνουν περί τα 7 δισ. ευρώ, ενώ εκείνος - ο έλληνας ομόλογός της Αριστείδης Μπαλτάς - είδε συνολικά στο ταμείο της οδού Μπουμπουλίνας να μπαίνουν μετά βίας 289 εκατ. ευρώ.
Οι μεγάλες διαφορές, όμως, στον προϋπολογισμό των δύο χωρών σε θέματα πολιτισμού δεν είναι αρκετές για να διαλύσουν το δόγμα «Ελλάς - Γαλλία-συμμαχία».
Γι' αυτό και το «Ματαρόα του 21ου αιώνα» δεν θα κάνει ένα δρομολόγιο μόνο. Οπως προκύπτει από τις τρεις συναντήσεις που είχαν σε δύο μέρες οι δύο πλευρές τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και στο Μουσείο Ακρόπολης, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, θα πηγαινοέρχεται φορτωμένο πολιτιστικές ιδέες από τη μια χώρα στην άλλη.
Και ένα από τα πρώτα φορτία του σχεδιάζεται να είναι οι αρχαιότητες από τη Σαμοθράκη - εκτίθενται τώρα στο Μουσείο Ακρόπολης -, οι οποίες θα μετακομίσουν στο Λούβρο στο πλαίσιο περιοδικής έκθεσης για να συναντήσουν ύστερα από 151 χρόνια ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά της αρχαίας ελληνικής τέχνης, την περίφημη Νίκη, η οποία βρέθηκε στο Ιερό των Καβείρων στη Σαμοθράκη το 1863 και ξενιτεύτηκε λίγο αργότερα στο Παρίσι με ένα οθωμανικό φιρμάνι.
Η πρόταση από την πλευρά του Αριστείδη Μπαλτά στη Φλερ Πελερέν έγινε από την πρώτη στιγμή αποδεκτή με θετικά σχόλια κι άμεσα, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΠΟ, εντάχθηκε από τη γαλλίδα υπουργό στην ατζέντα των επόμενων συναντήσεων.
Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί (για τον λόγο αυτόν άλλωστε εκκρεμεί συνάντηση του έλληνα υπουργού με τον γάλλο πρέσβη ώστε να καθοριστεί συνάντηση των δύο ομολόγων και να υπογραφεί σχετική προγραμματική διακήρυξη συνεργασίας), ήδη γίνεται λόγος από την πλευρά της Αθήνας για πιθανό εμπλουτισμό της τρέχουσας έκθεσης που θα σταλεί στο Λούβρο.
Ωστόσο, πηγές του ΥΠΠΟ εκτιμούν ότι η έκθεση θα πρέπει να προγραμματιστεί πριν από το καλοκαίρι, καθώς μέσα στον Ιούνιο υπολογίζεται να εγκαινιαστεί η επανέκθεση στο Μουσείο Σαμοθράκης.
Συνεργασία Λούβρου - Αθήνας;
Μια τέτοια συνεργασία με το Μουσείο του Λούβρου ανοίγει άραγε τον δρόμο και σε έναν πιθανό προσωρινό δανεισμό της Νίκης προς την Ελλάδα; Αν και κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε, όπως διευκρινίζεται από το ΥΠΠΟ, καθώς δεν ετέθη θέμα ανταλλαγής, η συνεργασία που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δυο φορείς θα μπορούσε να αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αν και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Νίκη της Σαμοθράκης έχει μετακινηθεί μόνο μία φορά εκτός Λούβρου για λόγους ασφαλείας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο ίδιο πλαίσιο οι δύο υπουργοί αντιμετωπίζουν θετικά δύο ακόμη συνεργασίες. Η πρώτη αφορά ανταλλαγές ανάμεσα σε πολιτιστικούς φορείς των δύο χωρών που δεν έχουν συναφές αντικείμενο (π.χ. φιλοξενία μιας αρχαιολογικής έκθεσης στην Κομεντιέ Φρανσέζ).
Και η δεύτερη έχει στο επίκεντρό της τη νέα γενιά αφού προτείνεται την περίοδο των χειμερινών τους διακοπών οι μαθητές των γαλλικών σχολείων να επισκέπτονται την Ελλάδα ενισχύοντας τον τουρισμό και παρακολουθώντας παράλληλα καλλιτεχνικό φεστιβάλ ελληνικών σχολείων.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr