Σουβλάκια σολομού μαριναρισμένα με λεμόνι και μαραθόσπορο από την φοβερή Ντίνα Νικολάου

Για να μην καούν και μαυρίσουν τα ξύλινα καλαμάκια στο ψήσιμο, τα μουσκεύετε για 1 ώρα σε κρύο νερό και τα σκουπίζετε πριν περάσετε το ψάρι.

 

Υλικά
Για 20 - 25 σουβλάκια
500 γρ. φιλέτο σολομού, φρέσκο ή κατεψυγμένο, κομμένο σε κύβους των 2½ εκ.
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού μαραθόσποροι, ελαφρώς κοπανισμένοι στο γουδί
½ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για το σερβίρισμα
χυμός από ½ λεμόνι
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τους κύβους του σολομού και προσθέτω το ελαιόλαδο, το λιωμένο σκόρδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, την πάπρικα, το μαραθόσπορο και το πιπέρι. Ανακατεύω πολύ καλά με τα χέρια μου, σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατά μέρος για 45 λεπτά.
Στη συνέχεια μοιράζω τους κύβους σολομού σε 20 καλαμάκια για σουβλάκι, βάζοντας 2 - 3 κύβους σε κάθε καλαμάκι.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Βάζω τα σουβλάκια σε ένα μεγάλο αντικολλητικό ταψί, τα πασπαλίζω με το αλάτι και τα ψήνω για 15 λεπτά, γυρίζοντάς τα μερικές φορές, μέχρι να ροδίσει ο σολομός.
Τα σερβίρω ραντίζοντάς τα με το χυμό λεμονιού και πασπαλίζοντάς τα με τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr