Να η απάντηση: Oι 5 λόγοι για τους οποίους δεν βλέπουμε καλά τη νύκτα
Η έλλειψη του φωτός το βράδυ μπορεί να περιορίσει την ικανότητα ορισμένων ανθρώπων να δουν τι υπάρχει γύρω τους, αλλά η νυκταλωπία (nyctalopia), δηλαδή η αδυναμία να βλέπουμε καλά τη νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, δεν είναι ασθένεια αλλά σύμπτωμα υποκείμενης πάθησης.
Αναλόγως με την αιτία της, η νυκταλωπία μπορεί να είναι ή όχι αντιμετωπίσιμη. Πέντε δυνητικές αιτίες της είναι οι εξής:
1. Μυωπία, υπερμετρωπία ή/και αστιγματισμός. Είναι ο πιο συχνός λόγος. Και οι τρεις διαταραχές της οράσεως μπορεί να δυσχεράνουν την νυκτερινή όραση,ιδίως αν ο πάσχων δεν φορά τα σωστά γυαλιά ή φακούς επαφής. Σε αυτή την περίπτωση, μια νέα συνταγή από τον οφθαλμίατρο θα μπορούσε να είναι το μόνο που χρειάζεται για να διορθωθεί το πρόβλημα.
2. Λήψη ορισμένων φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν προσωρινά προβλήματα με τη νυχτερινή όραση, είτε διότι αλλάζουν το μέγεθος της κόρης των ματιών, είτε επειδή επιβραδύνουν την ικανότητα του ματιού να προσαρμόζεται από τις συνθήκες έντονου φωτισμού στις συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή και παρουσιάζετε νυκταλωπία, συζητήστε με τον γιατρό σας εάν τα φάρμακά σας επηρεάζουν την όρασή σας.
3. Καταρράκτης. Η φυσική θόλωση του φακού του ματιού, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της φυσιολογικής γήρανσης του φακού του ματιού, επιτρέπει σε λιγότερο φως να εισέλθει στο μάτι, με συνέπεια να χρειάζεται ο πάσχων περισσότερο φως για να δει. Αυτός είναι ο λόγος που οι ασθενείς συχνά παραπονούνται λ.χ. για δυσκολία στην οδήγηση τη νύχτα. Η χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη μπορεί να επιλύσει αυτό το πρόβλημα.
4. Διατροφικές ελλείψεις. Η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειώσει την ικανότητα να βλέπει κανείς στο σκοτάδι, ενώ η αναπλήρωσή τους συχνά αποκαθιστά τη νυκτερινή όραση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανεπάρκεια βιταμίνης Α (καλές φυσικές πηγές της είναι το μουρουνέλαιο, το συκώτι, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες κ.ά.)
5. Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Είναι μία από τις πολλές κληρονομούμενες ασθένειες που προκαλούν μείωση της νυχτερινής όρασης. Επειδή είναι γενετική, μπορεί να επηρεάσει ακόμα και μικρά παιδιά.
Πηγή: tanea.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr