Πεντανόστιμη κρεμ μπρουλέ με raspberries του Άκη Πετρετζίκη – Δεν θα σταματήσεις μόνο στη 1
Είναι από τα γλυκά που αν τα αρχίσεις, δεν σταματάς με τίποτα! Για δείτε πως θα το φτιάξετε!
Συστατικά
3 κρόκοι αυγών
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
75 ml γάλα 3,5% λιπαρά
1/3 στικ βανίλιας
18 τεμ. raspberries
λίγη έξτρα ζάχαρη κρυσταλλική για το καραμέλωμα
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 100 βαθμούς στον αέρα και τη σχάρα την τοποθετούμε σε υψηλή θέση στο φούρνο (πάνω από τη μέση, ώστε να περνάει αρκετός αέρας κάτω από το ταψάκι)
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους κρόκους των αυγών. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη μέσα στους κρόκους και με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και 1 κ.σ. ζάχαρη. Με ένα μαχαίρι, κόβουμε το 1/3 από το στικ βανίλιας, το χωρίζουμε στη μέση, ξύνοντας το, βγάζουμε τους σπόρους του, και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε υψηλή φωτιά για να βράσει το μείγμα μας. Με το που πάρει μια βράση αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά γιατί δεν θέλουμε να παραβράσει το μείγμα μας.
Με μία κουτάλα, σιγά σιγά, ρίχνουμε το μείγμα της κατσαρόλας στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα (συνολικά ρίχνουμε περίπου 3 κουταλιές με την κουτάλα). Θέλουμε σιγά σιγά να ζεστάνουμε τους κρόκους.
Αν ρίξουμε όλο το καυτό μείγμα μέσα στους κρόκους, θα κάψουμε τους κρόκους και θα κάνουμε ομελέτα αντί για γλυκό. Μόλις οι κρόκοι ζεσταθούν θα ρίξουμε το μείγμα από το μπολ πίσω στην κατσαρόλα και αυτό το τελικό μείγμα θα το ρίξουμε σε ένα δοσομετρικό δοχείο.
Σε ένα ρηχό ταψί, τοποθετούμε τα άδεια μπολάκια για την κρεμ μπρουλέ.
Γεμίζουμε τα πυρίμαχα σκεύη αυτά με το μείγμα από το δοσομετρικό δοχείο.
Προσθέτουμε σε κάθε ένα από τα 6 σκεύη από 3 φρέσκα raspberries.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Μόλις γίνουν, βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο μέσα στο ψυγείο.
Μόλις κρυώσουν, πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη από πάνω κάθε μία από τις κρέμες μας και καίμε τη ζάχαρη με το φλόγιστρο.
Tip
Aν δεν έχουμε φλόγιστρο, βάζουμε στο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία και σε υψηλή θέση τη σχάρα στην ένδειξη grill και καραμελώνουμε τη ζάχαρη εκεί!
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr