Νταβούτογλου: «Εμπιστεύομαι τον κ. Τσίπρα, έχουμε καλή επικοινωνία και μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα»
Το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας και της Τουρκίας και όλη η διεθνής κοινότητα έχει ρίξει το βάρος σε εμάς. Όχι δεν θα το επωμιστεί η Τουρκία και η Ελλάδα αυτό.
Είμαστε και εμείς θύματα όπως οι πρόσφυγες» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να κάνουν περισσότερες ενέργειες για να αντιμετωπίσουν τα κυκλώματα που διακινούν πρόσφυγες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Νταβούτογλου είπε πως οι δύο λαοί έχουν κοινό μέλλον και από τα όποια προβλήματα των δύο χωρών κάποιοι άλλοι επωφελούνται. Δήλωσε ότι επιθυμεί μια καλή και σταθερή γειτονία με τη χώρα μας τονίζοντας: «Εμπιστεύομαι τον κ. Τσίπρα, έχουμε καλή επικοινωνία και μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα».
Ακόμη ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία σε τεχνικά ζητήματα με την Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση. Ειδικότερα είπε πως λήφθηκαν αρκετές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων η τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών και η δημιουργία ελληνοτουρκικών επιτροπών. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε συζήτηση και με τον Έλληνα επικεφαλής της Ακτοφυλακής που βρέθηκε στην Τουρκία.
«Τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να δημιουργήσουν διάφορες επιτροπές για το πως θα συνεργαστούν» είπε. Ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε πως υπάρχουν συνομιλίες και με τη Γερμανία, αφού η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει προτείνει τη διεξαγωγή μίας συνομιλίας με τη συμμετοχή τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι θα ενθαρρύνει και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία. «Είμαστε και οι δύο λαοί θύματα» υποστήριξε ο κ. Νταβούτογλου αναφερόμενος στο προσφυγικό.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου διαλόγου για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής και οι δύο χώρες μπορούν να εκμεταλευθούν αυτές τις προκλήσεις και να έχουν οφέλη για τους δύο λαούς».
Σχολίασε πως υπάρχουν και ανοιχτά θέματα που πρέπει να συζητηθούν με ειλικρίνεια.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό πρόβλημα έκανε λόγο για ανθρωπιστική κρίση και σχολιάζοντας το ρόλο της Τουρκίας είπε πως η γείτονα χώρα τα τελευταία χρόνια έχει σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό ή τουρκικό.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα βήματα συντονισμού για να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών που διαπράττουν ύβρη στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πρέπει να σταματήσουμε την ανθρωποθυσία» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι πρόκειται για μια διεθνή κρίση και οι συνομιλίες ΕΕ έχουν καίρια σημασία. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για μια συμφωνία με ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν θα υπάρξει εάν η Ευρώπη δεν αναλάβει μέρος τους βάρους γιατί η μετεγκατάσταση πρέπει να είναι ουσιαστική . Πρέπει να τους δώσουμε (σε μετανάστες και πρόσφυγες) την ελπίδα μιας νόμιμης οδού» είπε ο κ. Τσίπρας.
Τσίπρας: Θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία σε επίπεδο αρμόδιων υπουργείων
«Από πλευράς μας με την Τουρκία θα αναπτύξουμε τη συνεργασία σε υπουργείο Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης. Ο αρχηγός του Λιμενικού σώματος συμφώνησε σε μορφές συνεργασίας» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Για τα hotsposts
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα hotspots ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη διαφωνία του για την έννοια της λέξης αυτής υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ορθή.
«Τι σημαίνει... καυτό σημείο; Είναι αυτοί οι άνθρωποι απειλή; Εχουμε αρκετές λέξεις να χρησιμοποιήσουμε όπως κέντρα ταυτοποίησης ή φιλοξενίας» είπε και επανέλαβε: «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με όρους καταστολής. Είναι ένα πολιτικό πρόβλημα. Πρέπει να αναλογιστούμε το πολύ απλό πράγμα γιατί αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν από τα σπίτια τους. Ευθύνεται ο πόλεμος, οι βόμβες η τρομοκρατία. Εάν δεν βρεθεί πολιτική λύση στη Συρία δεν γίνεται τίποτα. Είναι προφανές σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι στην ανάγκη η ΕΕ να μοιραστεί το βάρος με τη γείτονα χώρα. Απαιτείται μια ουσιαστική διαδικασία μετεγκατάστασης και ταυτόχρονα χρειάζεται ενίσχυση της αστυνόμευσης και εκεί είναι ο κοινός μας στόχος».
«Πίνουμε το ίδιο καφέ»
Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στη δυνατότητα των καλών σχέσεων που μπορούν να έχουν οι δύο χώρες λέγοντας πως «έχουμε κοινές θάλασσες, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μας στον τουρισμό και αλλού. Πρέπει να θεμελιώσουμε τις σχέσεις μας μπορούμε, πίνουμε ακόμη και τον ίδιο καφέ».
Ακόμη έκανε λόγο για τα σχέδια δημιουργίας μια σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Αθήνα με την Κωνσταντινούπολη. Ακόμη είπε πως η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα, αλλά τόνισε: «Δεν παραγνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν και ανοιχτά θέματα, που πρέπει να συζητιούνται με ειλικρίνεια.
«Έχουμε έναν κοινό ορίζοντα τεσσάρων ετών, αλλά πρέπει να κάνουμε γρήγορα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Για το Κυπριακό είπε: «Θα ενθαρρύνουμε τις δύο κοινότητες να βρουν μια βιώσιμη λύση είμαστε μπροστά σε μια ευκαιρία, πρέπει να βρεθεί μια λύση βάσει των αποφάσεων ΟΗΕ και εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια λύση που να είναι βιώσιμη και χωρίς να υπάρχουν τρίτοι εγγυητές».
Όσον αφορά στις κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματευσων της Άγκυρας, που έχουν μπλοκαριστεί από την κυπριακή πλευρά, ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα είναι αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο βαθμό που θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα και θα εκπληρωθούν οι όροι.
«Η Ελλάδα είναι αρωγός τα κεφάλαια πρέπει να ανοίξουν για να συζητηθούν ο όροι και να πληρωθούν προκειμένου να έχουμε το αμοιβαίο όφελος από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».
Τέλος ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δημιουργείται τεμένους ια τους Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους αλλά και τους επισκέπτες που έρχονται στην πρωτεύουσα.
Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται από χθες Τρίτη στη γείτονα χώρα και το πρωί της Τετάρτης αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Άγκυρα. Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης είχε στο πρωθυπουργικό μέγαρο στην Άγκυρα, συνάντησή με τον κ. Νταβούτογλου. Ακολούθησε συνάντηση των αντιπροσωπιών των δύο χωρών με επικεφαλής του δύο πρωθυπουργούς.
Ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», σημειώνει ότι η επίσκεψή του «αποτελεί ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους αδίστακτους διακινητές που ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές και παράλληλα μια ευκαιρία για εκκίνηση μιας ειλικρινούς και σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας, προκειμένου να βρούμε τρόπους για εφαρμογή της διμερούς μας συμφωνίας επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας-ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε τρίτες χώρες».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr