Σπουδαία ανακάλυψη! Ολόκληρη πόλη της εποχής του Χαλκού στον Πλαταμώνα – Στο φως αρχαία μυστικά της Πιερίας
Τμήμα ενός οικισμού της Εποχής του Χαλκού έφεραν στο φως οι σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Πλαταμώνα, στο πλαίσιο της κατασκευής της νέας εθνικής οδού.
Στα έξι κτίρια που ανασκάφηκαν βρέθηκαν πολλά καθημερινά αντικείμενα, τα οποία καλύπτουν ένα αρχαιολογικό κενό για την ιστορία της περιοχής του Μακεδονικού Ολύμπου την Εποχή του Χαλκού.
Όπως αναφέρει η kathimerini.gr, η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε προκειμένου να κατασκευαστούν τα ανοιχτά τμήματα που θα συνδέσουν τη σήραγγα του Πλαταμώνα με το βόρειο κομμάτι του εθνικού οδικού δικτύου. Την ευθύνη του ανασκαφικού έργου είχε η αρχαιολογική υπηρεσία της Πιερίας, ενώ την υλοποίηση ανέλαβε η κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο (MKC - Maliakos - Kleidi Construction Company, για λογαριασμό της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου).
Η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως τμήματα από έξι κτίρια, τα οποία χρονολογούνται στη Μέση και Υστερη Εποχή του Χαλκού. Τρία από αυτά είναι αψιδωτά, με το καλύτερα διατηρημένο να έχει διαστάσεις 7Χ2 μέτρα. Ενα από τα κτίρια ήταν δίχωρο, όπως αποδεικνύει η ύπαρξη μεσοτοιχίας με άνοιγμα εισόδου. Οπως εξηγεί η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας Ελενα Παπασταύρου, «αυτός ο τύπος κτιρίου δεν είναι άγνωστος στην περιοχή, καθώς σε μικρή απόσταση από τον οικισμό, στο πλαίσιο του ίδιου κατασκευαστικού έργου στη θέση Ρέμα Ξυδιάς, εντοπίστηκαν δύο αψιδωτά κτίρια της Υστερης Εποχής του Χαλκού. Πρόκειται για έναν αρχιτεκτονικό τύπο που εμφανίζεται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού και επιβιώνει, με βάση τα παραδείγματα της νότιας Πιερίας και στην Υστερη Εποχή, σε μια περίοδο που επικρατεί στον ελλαδικό χώρο ο τύπος του ορθογώνιου κτιρίου-μεγάρου».
Ενδιαφέρον είναι ότι στο εσωτερικό των κτιρίων βρέθηκε τεράστιος όγκος κεραμικής: αγγεία πόσης (κύπελλα κάνθαροι), μαγειρικά σκεύη (λεκάνες, χυτροειδή αγγεία), καθώς και αγγεία μεταφοράς και αποθήκευσης (αμφορείς, πιθάρια). «Οι τροφοπαρασκευαστικές πρακτικές των κατοίκων του οικισμού μαρτυρούνται επιπλέον από το πλήθος των αξιόλογων κινητών ευρημάτων, όπως τα λίθινα εργαλεία (κρουστήρες, τριπτήρες, πέλεκεις, ακόνοι)», αναφέρει η κ. Παπασταύρου. «Επίσης, δεν λείπουν αντικείμενα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή και έχουν να κάνουν με την υφαντουργία (υφαντικά βάρη, σφονδύλια πήλινα και ένα λίθινο, πηνίο και αποστρογγυλεμένα όστρακα σε δεύτερη χρήση) αλλά και αντικείμενα που σχετίζονται με τον καλλωπισμό (χάλκινη τριχολαβίδα και χάλκινες περόνες). Σημαντική είναι επίσης η εύρεση πήλινης κατασκευής που πιθανώς χρησίμευε ως επιφάνεια εργασίας ή χώρος εναπόθεσης οικιακών αντικειμένων εντός του καλύτερα διατηρημένου αψιδωτού κτιρίου».
Μεγάλη αξία
Οι ανασκαφές στη νότια Πιερία αποκτούν μεγάλη αξία σε μια περιοχή όπου σπανίζουν τα οικιστικά κατάλοιπα. «Οι ανακαλύψεις των τελευταίων ετών, στον Μακεδονικό Ολυμπο στη νότια Πιερία, έρχονται να συμπληρώσουν ένα αρχαιολογικό κενό για την ιστορία της περιοχής στην εποχή του Χαλκού», λέει η κ. Παπασταύρου. «Η περαιτέρω μελέτη του αρχαιολογικού υλικού θα δώσει απαντήσεις για τη σχέση του χώρου με τον θεσσαλικό πολιτιστικό κύκλο, όπως υποδηλώνουν τα ευρήματα σε έναν χώρο που αποτελεί πέρασμα από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία». Υπεύθυνη της ανασκαφής ήταν η αρχαιολόγος Ευτέρπη Παπαδοπούλου, ενώ εργάστηκαν και οι αρχαιολόγοι Ζαχαρίας Ανδριάς, Χαρίκλεια Κορομηλά, Ευγενία Μπατζικώστα και Αντωνία Τσιανάκα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr