Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αξιωματικός του τάγματος της Λεγεώνας της τιμής
Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, κύριος Valery Giscard d’ Estaing, απένειμε στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη το παράσημο του Αξιωματικού του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Η τιμητική αυτή διάκριση είναι η μέγιστη τιμή που αποδίδει η Γαλλική Δημοκρατία σε Γάλλους και ξένους πολίτες που διακρίνονται για το έργο τους και για την προσφορά τους στη Γαλλία και στα παναθρώπινα ιδανικά, και απονέμεται με Προεδρικό Διάταγμα. Αυτή την τιμή επιφύλαξε η Γαλλική Δημοκρατία στη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αναγνωρίζοντας το πολυδιάστατο έργο της μέσα από την UNESCO και μέσα από τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».
Με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Γαλλίας κύριος Francois Hollande την ανακήρυξε Αξιωματικό του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής. Ενώ το 2006 με Διάταγμα του τότε Προέδρου της Γαλλίας, κυρίου Jacques Chirac, της είχε απονεμηθεί ο τίτλος του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.
Παρόντες στην τελετή ήταν Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, ακαδημαϊκοί, καθηγητές καθώς και εκπρόσωποι του διπλωματικού, επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου από τη Γαλλία, την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη, όλοι προσκεκλημένοι της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, κυρίας Irina Bokova.
Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία της κυρίας Bokova, η οποία εξήρε το έργο και την προσωπικότητα της κυρίας Βαρδινογιάννη: «Αγαπητή Μαριάννα, είπε αρχίζοντας την ομιλία της, είστε εδώ στο σπίτι σας και αυτό το Σπίτι σας οφείλει πολλά για την αμέριστη στηρίξή σας σε πλήθος εκδηλώσεων, συνεδρίων, φόρουμ, όπου ενεργείτε ως συντονίστρια, υποστηρίκτρια και ως φίλη... Το 2015, τη χρονιά που ο Οργανισμός μας γιορτάζει την 70η επέτειό του, είναι μεγάλη μας χαρά που συσφίγγουμε τις σχέσεις μας με όλα τα μέλη της οικογένειάς μας και είμαι χαρούμενη που μπορώ απόψε να σας τιμήσω εξ ονόματος της UNESCO, αλλά και προσωπικά...
Είναι επίσης μεγάλη χαρά να καλωσορίζω τον κύριο Valery Giscard d’ Estaing που γνωρίζει καλά αυτόν τον Οργανισμό και βρίσκεται μαζί μας ως μόνιμος προσκεκλημένος... Η κυρία Βαρδινογιάνννη είναι εκείνη που με την ενέργητικότητά της, τον ενθουσιασμό της, τη γενναιοδωρία της συμβάλλει στη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού δεσμού μεταξύ τόσο διαφορετικών αγώνων, και η διαδρομή σας, αγαπητή Μαριάννα, δικαιολογεί απόλυτα τη διάκριση που σας απονέμεται απόψε. Η σημερινή τελετή προσφέρει σε όλους μας την ευκαιρία να το ξαναπούμε και να σας ευχαριστήσουμε».
Ακολούθησε η απονομή του Παρασήμου από τον Πρόεδρο Valery Giscard d’ Estaing, ο οποίος, αφού παρουσίασε τους πιο μεγάλους σταθμούς στη πορείας της κυρίας Βαρδινογιάννη, και αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά βραβεία που της έχουν απονεμηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απευθυνόμενος στην κυρία Βαρδινογιάννη, είπε: «Αγαπητή Μαριάννα Βαρδινογιάννη, όταν ο Ναπολέων δημιούργησε τη Λεγεώνα της Τιμής στις αρχές του 1800, δεν είχε σκεφθεί ότι αυτή η τιμή της αυτοκρατορικής αριστοκρατίας θα απονέμονταν μια μέρα σε μια γυναικεία προσωπικότητα της Ελλάδας. Οι καιροί όμως αλλάζουν παντού όπως κι εδώ (στην UNESCO) κυρία Γενική Διευθύντρια, όπου η κυρία Βαρδινογιάννη πρόσθεσε τη λίστα της με τις εξαιρετικές της δράσεις. Δεν είναι η στιγμή, κυρία Βαρδινογιάννη, για να απαριθμήσουμε όλα όσα έχετε κάνει, που είναι πάρα πολλά και υπαρκτά, αλλά θα αναφερθώ μόνο σ’ αυτά που δικαιολογούν την ύψιστη σημερινή σας διάκριση. Αυτό σημαίνει στα αξιώματα και τη δράση σας… που είχαν ως αποτέλεσμα κάτι που είναι άξιο να ανταμειφθεί με πάμπολλες διακρίσεις και βραβεύσεις... και σήμερα το σύνολο του έργου σας, που περιστρέφεται κυρίως γύρω από την προστασία των παιδιών, δικαιολογεί απόλυτα την απονομή και αυτής της σημερινής διάκρισης. Αλλά την ίδια ώρα αυτή η διάκριση απευθύνεται σε μια ελληνική προσωπικότητα - δεν το ξεχνώ-, που είναι μέρος της Ελλάδας που όλοι αγαπάμε... Αυτή η διάκριση που θα σας απονείμω τώρα Μαριάννα εύχομαι να λάμπει στον ουράνιο θόλο μιας ήρεμης Ελλάδας. Κυρία Βαρδινογιάννη στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την εξουσιοδότηση που έχω σας ονομάζω Αξιωματικό της Λεγεώνας της Τιμής».
Η κυρία Βαρδινογιάννη συγκινημένη, παραλαμβάνοντας το Παράσημο από τον κύριο d’ Estaing, μίλησε στα γαλλικά, θέλοντας να τιμήσει τη Γαλλία: «Κύριε Πρόεδρε, αποδεχόμενη την τιμή αυτή, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και να σας εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη γιατί η απονομή αυτής της τιμητικής διάκρισης από εσάς προσωπικά αποτελεί για τη χώρα μου, για μένα την ίδια αλλά και για την οικογένειά μου, ιδιαίτερα μεγάλη τιμή. Τιμή η οποία μας συγκινεί βαθύτατα διότι σφραγίζει τους δεσμούς αμοιβαίας φιλίας και σεβασμού με εσάς προσωπικά και με την αγαπητή σας σύζυγο Anne Aymone. Ως Ελληνίδα, δεν θα ξεχάσω ποτέ κ. Πρόεδρε, την προσωπική σας συνεισφορά στην πρόοδο της χώρας μου κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της μεταπολίτευσης γιατί ως ηγετική πολιτική προσωπικότητα στην πορεία για μια Ενωμένη Ευρώπη, υπήρξατε ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ελλάδας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Θα θυμάμαι πάντα τα τόσο εύστοχα λόγια σας: «Για εμάς, η Ελλάδα αποτελεί συνώνυμο του πολιτισμού», τα οποία αναφέρονται στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τον λαό της Γαλλίας με τον λαό της Ελλάδας...»
Και συνεχίζοντας την ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova και μίλησε για τον ρόλο της Γαλλίας στον σύγχρονο κόσμο: «Θα ήθελα, είπε η κυρία Βαρδινογιάννη, να ευχαριστήσω θερμά την αγαπητή μου φίλη Irina Bokova. Την ευχαριστώ για την υποδοχή που μου επιφύλαξε στο σπίτι της UNESCO για ένα γεγονός με πολύ μεγάλη σημασία για τη ζωή και το έργο μου, την απονομή του παρασήμου του Αξιωματικού του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής (Officier de l’Ordre de la Légion d’Honneur). Διάκριση την οποίαν έχω την τιμή να δέχομαι στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου μου ανατέθηκαν τα καθήκοντα της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως και όπου συνειδητοποίησα την ανάγκη της αδελφοσύνης μεταξύ των λαών. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου την Irina Bokova για τα θερμά της λόγια που αποτελούν για μένα πολύ μεγάλη τιμή, καθώς προέρχονται από μια προσωπικότητα που θαυμάζω. Η Irina, με τον σημαντικό ρόλο και το έργο της στην UNESCO αποτελεί για μένα πηγή έμπνευσης. Το έργο της στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού σε διάφορες χώρες είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού. Πρόκειται για μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες που δείχνουν σήμερα το δρόμο στον κόσμο μας. Η έδρα της UNESCO βρίσκεται στην Γαλλία και αυτό έχει ένα ιδιαίτερο νόημα, καθώς η Γαλλία είναι η χώρα η οποία υποστηρίζει και βοηθά την UNESCO να φέρει εις πέρας τον παγκόσμιο ρόλο της με την μέγιστη αποτελεσματικότητα, χωρίς περιορισμούς, ελεύθερα, με τρόπο αξιοθαύμαστο.
Η Γαλλία υπήρξε ανέκαθεν, με κορύφωση τη Γαλλική Επανάσταση, και εξακολουθεί να αποτελεί έως και σήμερα, ένθερμο υποστηρικτή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και πρωτοπόρο χώρα στον τομέα των ιδεών, λίκνο των κοινωνικών επιστημών. Η Γαλλία ύμνησε τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, υιοθέτησε τα βασικά χαρακτηριστικά του και έδειξε μεγάλο σεβασμό στις επιστημονικές ιδέες και θεωρίες των Ελλήνων φιλοσόφων... Με την πορεία και το έργο μου προσπάθησα να υπηρετήσω ιδεώδη και σκοπούς που προωθεί η Γαλλία, με στόχο έναν καλύτερο κόσμο για την ευεξία και την υγεία όλων των παιδιών. Γι’ αυτόν τον σκοπό άλλωστε υποστήριξα με ενθουσιασμό στη Γαλλία σημαντικές πρωτοβουλίες στους τομείς της υγείας, της προστασίας των παιδιών, του πολιτισμού και της κοινωνικής συνεισφοράς. Πάντα με το ίδιο σκεπτικό, ίδρυσα στην Ελλάδα τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο Ελπίδα καθώς και το Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια. Αυτά τα παιδιά είναι που μου δίνουν ακόμη και σήμερα κίνητρο να συνεχίσω τις προσπάθειές μου και σε αυτά αφιερώνω την τιμητική διάκριση που μου απονέμεται σήμερα, καθώς και στον σύζυγο μου Βαρδή και σε όλη την οικογένειά μας που με συνοδεύει και με υποστηρίζει ολόψυχα...».
Irina Bokova
Στην εκδήλωση παρευρέθη η οικογένεια της κυρίας Βαρδινογιάννη και η σύζυγος του Προέδρου Valery Giscard d΄Estaing, Anne Aymone. Επίσης παρευρέθησαν η Πριγκίπισσα Beatrice de Bourbon, ο Πρίγκιπας και η Πριγκίπισσα Mourousy, η Πριγκίπισσα της Ελλάδας Μαρίνα, η Ελληνίδα Πρέσβυς στη Γαλλία, κυρία Μαρία Θεοφίλη, ο Έλληνας Πρέσβυς στην UNESCO κύριος Γιώργος Βέης, οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO : Metin Arditi και Jean Michel Jarre, ο πρώην Πρέσβυς της Γαλλίας στην Ελλάδα, κύριος Jean Loup Khun Delforge, o Λόρδος Michael Cavendish, ο καθηγητής David Khayat, ο κύριος Michel Boss Drouhin και η σύζυγός του Veronique, η Πρόεδρος της Action Aid Hellas, κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, η τεχνοκριτικός, κυρία Ντόρα Ρογκάν, o ιδρυτής των Prix Gallien, Roland Mehl, και η σύζυγός του Florence, ο Νίκος Αλιάγας, η κυρία Μαριάννα Παπαλέξη Ζολώτα, η κυρία Ντόρα Δημοπούλου, η κυρία Άννυ Πετράκη, η κυρία Ελένη Σαμαρά Κωνσταντακάτου, οι κυρίες Βέτα και Λώρα Τσουκαλά, κ.ά.
Μετά την εκδήλωση, η κυρία Βαρδινογιάννη, ως πρώτη της κίνηση, θέλησε να μεταβεί στον χώρο του Bataclan για να αφήσει λίγα λευκά τριαντάφυλλα και να αποτίσει φόρο τιμής στους αθώους Γάλλους πολίτες θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.
Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Irina Bokova
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr