Mπάμπης Παπαδημητρίου: Αν ήθελαν να νικήσουν τους φοροφυγάδες, θα είχαν ήδη επιβάλει το «πλαστικό» χρήμα παντού
Στη σελίδα 1.018 της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (τεύχος Α΄, αριθμός 94) από τη 14η Αυγούστου 2015, σημειώνεται το παρακάτω...
«Οι αρχές (εννοείται οι ελληνικές αρχές...), χρησιμοποιώντας τεχνική βοήθεια (την οποία παρέχουν, εννοείται, εμπειρογνώμονες που υποδεικνύουν οι δανειστές), θα ενισχύσουν τη (φορολογική) συμμόρφωση (και για τον σκοπό αυτό) έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των οφειλετών για οφειλές από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για περισσότερο από τρεις μήνες».
* Του Μπάμπη Παπαδημητρίου στην Καθημερινή
Οπως σωστά καταλάβατε, πρόκειται για υποχρέωση που προκύπτει από το τρίτο μνημόνιο, όπως ψηφίστηκε με τον νόμο 4336. Η τύχη της αγνοείται. Εχει και τις δυσκολίες της, είτε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είτε γιατί όλο και κάποιος «φίλος» θα βρεθεί. Μπορεί όμως η η κυβέρνηση να κάνει αυτό που σημειώνεται στο αμέσως προηγούμενο σημείο: «Προώθηση και διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών». Μέτρο σίγουρο, πιο αποτελεσματικό από το προηγούμενο και πολύ ευκολότερο. Κι αν η μεσολάβηση της ιντερνετικής τραπεζικής παραμένει κτήμα ολίγων, γιατί δεν καθιστά υποχρεωτική τη χρήση καρτών; Αναλήψεως, προπληρωμένων και πιστωτικών. Το αντίδοτο του μετρητού, δηλαδή.
Δείτε πόσο πίσω βρισκόμαστε. Πριν από τα capital controls, κάναμε 7 συναλλαγές τον χρόνο κατά κεφαλήν με κάρτες και τώρα πήγαμε στις 17. Οταν το 2013 οι Ιταλοί ήταν στις 30, οι Πορτογάλοι στις 116 και οι Σουηδοί στις 250! Η σχέση χρήσεως καρτών και παραοικονομίας είναι χειρότερη μόνον στις Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία. Είναι εφικτό να προμηθευθούν ΔΩΡΕΑΝ οι έμποροι τα μηχανάκια υποδοχής (POS). Το κόστος δεν ξεπερνά τα 70-100 εκατ. ευρώ και θα βγει ευκολότατα από το όφελος του κράτους. Χρειάζεται βεβαίως ένα «σφίξιμο»: να μειωθεί το ύψος της επιτρεπόμενης συναλλαγής με ρευστό σε 100 ευρώ, ενώ η εφορία να ελέγχει αυστηρότερα επιχειρήσεις με μικρό ποσοστό ηλεκτρονικών εισπράξεων.
Χρειάζεται όμως κι ένα κίνητρο: το καλύτερο θα ήταν μια έκπτωση φόρου, γύρω στο 2%, για παράδειγμα, επί όσων πληρώνουμε ηλεκτρονικά. Ολοι συμφωνούν ότι η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή είναι χειρότερες στις χώρες που χρησιμοποιούν το μετρητό και όχι τις κάρτες. Αν υπήρχαν τολμηροί υπουργοί, θα είχαν «απαγορεύσει» τη συναλλαγή με μετρητά. Το πρόβλημα είχε συζητηθεί και πριν από την κρίση, αλλά με τα μνημόνια υποτίθεται ότι θα είχαν εφαρμόσει το εν λόγω μέτρο. Μόλις πρόσφατα έκαναν μια επιτροπή, έφτιαξαν κι ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Φοβάμαι όμως ότι οι προθέσεις τους δεν είναι ειλικρινείς. Αν ήθελαν να νικήσουν τους φοροφυγάδες, θα είχαν ήδη επιβάλει το «πλαστικό» χρήμα, θα είχαν αυξήσει τα κρατικά έσοδα και δεν θα ασχολούνταν με ποιον φόρο θα ανεβάσουν.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr