Τσίπρας: Θα δώσουμε τη μάχη με την κοινωνία - Θα λύσουμε το ασφαλιστικό

Με ομιλίες υπουργών και στελεχών θα συνεχιστούν αύριο, Κυριακή, για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδρίαση της οποίας για ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα

Ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου της Κεντρικής Επιτροπής, διατύπωσε τη θέση και τους στόχους της κυβέρνησης και του κόμματος εντός της πυκνής περιόδου πολιτικών μαχών και εξελίξεων, διεθνώς και στο εσωτερικό.'

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση πορεύεται σε αυτόν με πρώτο μέλημά της να φτάσουμε έως εκεί με την κοινωνία όρθια, επισημαίνοντας ότι κυβέρνηση και κόμμα δεν ξεχνούν ούτε στιγμή τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπούν και που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση.

Περιγράφοντας το σύνθετο και ρευστό σκηνικό, αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, την προσφυγική κρίση και τις διεθνείς εξελίξεις μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και τη ρωσοτουρκική διένεξη, για να σημειώσει ότι μέσα σε αυτό η κυβέρνηση καταφέρνει να αναδειχτεί σε παράγοντα σταθερότητας, σημειώνοντας επιτυχίες στο εσωτερικό και αναλαμβάνοντας ρόλο, όσο της αναλογεί, εξισσοροποιητικό και διαμεσολαβητικό διεθνώς.

Τόνισε ότι η διεθνής θέση της χώρας σταδιακά αναβαθμίζεται και με την ανάληψη πρωτοβουλιών που αξιοποιούν τη γεωπολιτική μας δυναμική, αναλαμβάνοντας έναν ρόλο σταθερότητας που προωθεί τη συνεργασία, την ειρήνη, τον διάλογο στην ευρύτερη αποσταθεροποιημένη περιοχή.

«Η Ελλάδα με μια πολυδιάσταση και ενεργητική εξωτερική πολιτική και με στρατηγική για τη σταδιακή έξοδο από την κρίση, έχει αρχίσει να μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος και στις τρεις κρίσεις (οικονομικής, προσφυγικής, κρίσης αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή), σταδιακά σε μέρος της λύσης», τόνισε.


Τόνισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα, κυβέρνηση και κόμμα να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση γιατί εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι σχέδια ακραίων κύκλων που θέλουν να αξιοποιήσουν την παγκόσμια αποσταθεροποίηση γαι τους δικούς τους σχεδιασμούς», μέρος των οποίων ήταν και τα σχετικά σενάρια περί εξόδου από τη Σένγκεν που διαψεύστηκαν πανηγυρικά από το ευρωπαϊκό συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών την περασμένη εβδομάδα . Επισήμανε ότι δυστυχώς βρέθηκαν πολιτικές δυνάμεις και δημοσιογαφικά συγκροτήματα εντός της χώρας που αξιοποιήσαν την παραφιλολογία, μη διστάζοντας να υπονομεύσουν τα ίδια τα συμφέροντα της χώρας». «Δεν τους έχει μείνει τίποτε άλλο», πρόσθεσε, παρά η ταύτιση με τους πιο αντιδραστικούς κύκλους της ευρωπαϊκής και της εγχώριας ολιγαρχίας που ανησυχούν από την πορεία σταθεροποίησης της χώρας και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.


«Υπάρχουν ακόμη δυνάμεις που προς στιγμήν βρίσκονται στο περιθώριο και προσδοκούν την αποτυχία της κυβέρνησης για να υλοποιήσουν τους δικούς τους σχεδιασμούς για την Ευρώπη των 2 και των 3 ταχυτήτων», είπε και χαρακτήρισε «βαθιά στενάχωρο που η αντιπολίτευση ταυτίζεται με αυτές τις δυνάμεις», για να τους συστήσει να το αποφεύγουν γιατί δεν βοηθούν τη χώρα και τον εαυτό τους. «Εμείς», υπογράμμισε, «δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από μια στάση αρχών» στη στάση απέναντι στα θέματα των τριών παράλληλων κρίσεων, της οικονομικής, της προσφυγικής και της κρίσης αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. «Καμία λύση δεν μπορεί να προχωρήσει αν η Ελλάδα δεν είναι μέρος ουσιαστικό στην προώθηση σχεδίων λύσης σε αυτές τις κρίσεις».

Μίλησε για πρωτοφανές κρεσέντο στοχοποίησης, επίθεσης, συκοφάντησης από την πρώτη μέρα του περασμένου Ιανουαρίου έως και σήμερα, κάθε πρωτοβουλίας και προσπάθειας της κυβέρνησης. «Δεν πρόκειται να διευκολύνουμε κανέναν», «θα επιστρέψει η νομιμότητα στον τόπο», τόνισε.

Έχουμε ήδη πετύχει πολλά», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος ενδεικτικά σε χαρακτηριστικές μάχες που κέρδισε η κυβέρνηση εν μέσω αυτού του κλίματος που περιέγραψε και εν μέσω σκληρής διαπραγμάτευσης.

Αναφέρθηκε στο ότι η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2016 είναι η ηπιότερη που έχει πετύχει η χώρα στα χρόνια που είναι σε πρόγραμμα. «Υψώσαμε με δυσκολίες και καθημερινές μάχες ασπίδα προστασίας για τους ανέργους, συνταξιούχους, μικρομεσαίους, τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, με την αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ κληρονομήσαμε μηδενική προστασία από την προηγούμενη κυβέρνηση», είπε. Μίλησε για την επίτευξη της διατήρησης της ρύθμισης των 100 δόσεων, τη διεύρυνση προγραμμάτων απασχόλησης και της καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μίλησε για την πρόσφατη «σημαντική επιτυχία» στη διαπραγμάτευση για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και είπε ότι «θα καταφέρουμε την αποτελεσματική ρύθμιση της αγοράς των κόκκινων δανείων». Τόνισε ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση στην ΕΕ που πέτυχε να εκπληρώσει την υποχρέωση της να βάλει στους λογαριασμούς των αγροτών τις επιδοτήσεις ύψους 1,2 δις και προχωρά ταχύτατα η καταβολή τους».

Μίλησε για τον μεγάλο αγώνα που αφορά στην προστασία των συνταξιούχων, τον αγώνα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ώστε να ανακτήσει τη βιωσιμότητά του χωρίς να φορτώσει επιπλέον μια ακόμη επώδυνη περικοπή συντάξεων.

Ανέφερε ότι η πρόσκληση προς την αντιπολίτευση για εθνική διαπραγματευτική γραμμή ως προς το ασφαλιστικό δεν έγινε ούτε για να μοιραστεί η κυβέρνηση την ευθύνη ή για να ζητήσει εκ των προτέρων αποτυχημένες λύσεις κυβερνητικής σύνθεσης. «Αυτά τα ευφάνταστα σενάρια», είπε είναι για όσους έχουν λόγους να ευελπιστούν σε τέτοια σχήματα ώστε να διασφαλίσουν την ασυλία του ξανά για τις δραστηριότητές τους στο τρίγωνο της διαπλοκής.

Τόνισε ότι από τον περασμένο Ιανουάριο έως σήμερα διαψεύδονται διαρκώς όσοι ονειρεύονται παρενθέσεις και οικουμενικές κυβερνήσεις «και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίζουν για πολύ ακόμα να διαψεύδονται». «Εμείς», υπογράμμισε, «θα είμαστε αυτοί που για άλλη μια φορά θα κληθούμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά και θα τα βγάλουμε», για να λυθούν χρόνια προβλήματα με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης με προοδευτικό, με ταξικό, πρόσημο, ανεξάρτητα από τις συνθήκες «ολομέτωπης επίθεσης που δέχεται η κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο, έχει ταξικό πρόσημο και στο βαθμό που θα έχει και έχει στο πλάι της την πλειοψηφία του λαού, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Θα δώσει τη μάχη για να υψώσει ασπίδα προστασίας στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις, όπως μάχη θα δώσει αμέσως μετά και για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ξεχνά ποιες κοινωνικές τάξεις εκπροσωπεί και πως είναι εδώ γιατί της έδωσαν εντολή να περιφρουρήσει τα δικαιώματά τους. Διερωτήθηκε εάν θα ήταν άραγε καλύτερη μια δήθεν ηρωική έφοδος στον ουρανό ή μια μάχη βήμα-βήμα για να βγούμε στο ξέφωτο και με καλύτερες συνθήκες να δοθεί η μάχη για την αναδιανομή που πάει χέρι-χέρι με τη μάχη για την ανάκαμψη. «Αριστερό είναι ό,τι διαμορφώνει συνθήκες προστασίας στα κοινωνικά δικαιώματα και σε αυτές τις συνθήκες πρωτοφανούς ανεργίας, δημιουργεί θέσεις εργασίας», είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις του σχεδίου αναδιανομής και ανασυγκρότησης. Μίλησε για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, κάνοντας εκτενή αναφορά στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.. Είπε ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της οικονομίας μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση στεναχωρεί κάποιους που χάνουν ένα διαπραγματευτικό εργαλείο απειλής προς την κυβέρνηση και κάποια επιθετικά funds που πόνταραν σε αποτυχία της διαδικασίας για να αυξήσουν τον έλεγχό τους σε τράπεζες.

Αναφέρθηκε επίσης στην προϋπόθεση της αποτελεσματικής καταπολέμησης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τον μεγάλο στόχο για την απομείωση του ελληνικού χρέους για την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές και την έξοδο από την κατάσταση της επιτροπείας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτός είναι στρατηγικός και ουσιαστικός στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο 2016 μετά την πρώτη αξιολόγηση και την ουσιαστική απομείωση του χρέους. Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, ότι πλέον διαμορφώνεται ένα κλίμα και ότι πέραν των αρνητικών διαρροών, παρατηρούνται πλέον και θετικές, όπως εκείνης χτες μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας των ΗΠΑ, που παρουσιάζουν σχέδια υπαρκτά για την απομείωση του χρέους που θα το καταστήσει βιώσιμο. Και θα δώσει, πρόσθεσε, την ευκαιρία σε συνδυασμό με την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το β' εξάμηνο του 2016, σε συνδυασμό με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και το τέλος των καπιταλ κοντρολς να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης, να έρθουν επενδυτές, και άρα μέσα στο 2016 να είναι εφικτή η δυνατότητα επιστροφής σε δανεισμό από τις αγορές και άρα ενδεχομένως η δυνατότηα να μη χρειαστούμε όλα αυτά τα χρήματα που συμφωνήσαμε για να καλυφθούν οι ανάγκες μας μέχρι τέλος του 2019. «Αυτός είναι ένας οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση με τον οποίο θα πορευτούμε με κύριο μέλημά μας να φτάσουμε ως εκεί με την κοινωνία όρθια», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτή τη μεγάλη και ελπιδοφόρα αλλά και δύσκολη πορεία είναι ανάγκη το κόμμα να αναβαθμίσει την πολιτική του παρουσία και να κατοχυρώσει τον ρόλο του που δεν μπορεί να είναι ο ρόλος παρακολουθητή των εξελίξεων, αλλά ρόλος συνυπεθυνότητας και οργανικής σύνδεσης με την κυβέρνηση, όχι για να γίνει κομμάτι του κράτους όπως τα κόμματα του παλαιού πολιτικού συστήματος αλλά για να διασφαλίσει τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με την κοινωνία, τις αναγκες και προσδοκίες της.

Σημείωσε ότι την ίδια στιγμή πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση και την μετατόπιση των κοινωνικών συσχετισμών, με συνεχή και αυτόνομη παρουσία στους αγώνες, τα κινήματα, τα συνδικάτα, τα εγχειρήματα αλληλεγγύης, κοινωνικής οικονομίας, τα πανεπιστήμια, τους χώρους δουλειάς.

«Γνωρίζω καλά», ανέφερε ο κ.Τσίπρας, «ότι το κόμμα μας δέχθηκε ένα πλήγμα το περασμένο καλοκαίρι,αλλά νομίζω ότι το έχουμε ξεπεράσει γιατί ο ίδιος ο λαός έδωσε την απάντηση στα πολιτικά διλήμματα που τέθηκαν μπροστά του», είπε ο πρωθυπουργός. «Επομένως, σήμερα έχουμε τη δύναμη και την αντοχή να ξεκινήσουμε μια μεγάλη πορεία για την αναγκαία πολιτική, ιδεολογική, προγραμματική ανασυγκρότηση του κόμματος με στόχο να εμπλέξουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπούμε. Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ υπόθεση όλων μας. Υπόθεση όλων των κοινωνικών δυνάμεων», τόνισε.

Με σύνθημα: «να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δική μας υπόθεση», είπε ότι «μπορούμε να οργανώσουμε ένα συνέδριο ζωνταντό εργαστήρι πολιτικού διαλόγου που δεν θα αφορά τους συσχετισμούς νομής της κομματικής εξουσίας αλλά την ίδια την κοινωνία». Είπε ότι θα είναι επιτυχημένο το συνέδριο αν καταφέρει να εμπλέξει ευρύτερες κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr