Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γκεοργκιέβα: Υπογράφει η επιδότηση ενοικίου για 20.000 φιλοξενούμενους, 80 εκ. ευρώ

Το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων στον Ελαιώνα επισκέφθηκε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Μια οικογένεια Ιρακινών για να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς την ΕΕ για την επικείμενη μετεγκατάστασή της στη Λιθουανία χάρισε στην κ. Γκεοργκίεβα ένα διακοσμητικό αντικείμενο από πορσελάνη.

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω εδώ με πολύ κόσμο που μου διηγήθηκε πολλές διαφορετικές ιστορίες. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν χωριστεί και τις οποίες οι υπηρεσίες ασύλου διαφορετικών χωρών θα ενώσουν ξανά. Και η έκκλησή μου στους ανθρώπους αυτούς είναι να έχουν υπομονή. Μιλήσαμε επίσης, με ανθρώπους που είναι εδώ γιατί αναζητούν μια καλύτερη ζωή για τις οικογένειές τους και μόρφωση για τα παιδιά τους. Γι' αυτούς, το μήνυμά μας είναι: αν έφυγαν από τον πόλεμο και τους διωγμούς τότε φυσικά έχουν δικαίωμα ασύλου, αν ψάχνουν για δουλειά και βρουν δουλειά είναι ευπρόσδεκτοι, αν όμως, δεν βρουν δουλειά, θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους» είπε.

«Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να τους δεχθεί όλους, τότε θα πρέπει αυτό το θέμα να το χειριστούμε με σεβασμό και αξιοπρεπή τρόπο» επισήμανε με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους. 

Η κ. Γκεοργκίεβα, συζήτησε με το δήμαρχο Αθηναίων τους τρόπους με τους οποίους η Κομισιόν και οι ελληνικές αρχές θα επιταχύνουν την υλοποίηση των προγραμμάτων υποστήριξης και θα επιλύσουν διοικητικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η χρηματοδότηση Προγραμμάτων για πρόσφυγες και τοπικές κοινωνίες από τρεις πηγές, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο για Πρόσφυγες και τους διαρθρωτικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, η κ. Γκεοργκίεβα συζήτησε με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος τη συνόδευε, και με το δήμαρχο Αθηναίων, την εφαρμογή του Προγράμματος Επιδότησης Ενοικίου για 20.000 θέσεις φιλοξενίας. 

Το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την Κομισιόν με 80 εκατομμύρια ευρώ. «Προφανώς, ως Ευρωπαίοι πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ότι έχει γίνει τους τελευταίους μήνες είναι πρωτοφανές. Δεν μπορώ να σκεφτώ καμιά χώρα στον κόσμο όπου η άφιξη 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων δεν θα ήταν σοκ. Και όπως ξέρετε, για την Ελλάδα αυτό είναι ένα σοκ πάνω σε ένα άλλο γιατί είναι μια χώρα που προσπαθεί να βγει από μια δύσκολη οικονομική εποχή» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης τόνισε: «Συζητήσαμε τον τρόπο, τον έχουμε βρει ουσιαστικά, του πώς θα μπορέσουμε να βρούμε πόρους ούτως ώστε κα τους πρόσφυγες να βοηθήσουμε και οι τοπικές κοινωνίες , οι οποίες θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες να έχουν αντισταθμιστικά οφέλη». 

Συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι με μία καλή φύλαξη των συνόρων θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να δεχθούμε τους πρόσφυγες όπως επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και τα Συντάγματά μας. Και αυτό να το κάνουμε χωρίς να διαταράσσουμε την καθημερινότητα της ζωής και τις δημοκρατικές διαδικασίες στις ευρωπαϊκές χώρες».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δρομολογούν πρόγραμμα παροχής 20.000 θέσεων υποδοχής για αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δρομολόγησαν πρόγραμμα παροχής 20.000 επιπλέον θέσεων υποδοχής για αιτούντες άσυλο και υποψήφιους για μετεγκατάσταση στην Ελλάδα υπό τη μορφή ενοικιαζόμενης στέγης, κουπονιών για ξενοδοχεία και ανάδοχων οικογενειών.

Η Επιτροπή σκοπεύει να υπογράψει σχετική συμφωνία ανάθεσης με την ύπατη Αρμοστεία εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση.

Η συμφωνία αυτή θα συμβάλλει στην υλοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβαν η Ελλάδα και η Ύπατη Αρμοστεία κατά τη συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια στις 25 Οκτωβρίου 2015.

Η Αντιπρόεδρος κα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους υπέγραψε σήμερα εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετική κοινή διακήρυξη με τον κ. George Okoth-Obbo, Βοηθό Ύπατο Αρμοστή, αρμόδιο για τον επιχειρησιακό τομέα και τον κ. Ιωάννη Μουζάλα, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας.
 
Η Αντιπρόεδρος κα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε σχετικά: «Σήμερα στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, των παιδιών, των γυναικών και των ανδρών που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα που δρομολογούμε σήμερα θα εξασφαλίσει υποστήριξη, μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε πολλές οικογένειες, παρέχοντας τους επαρκή στέγαση. Παρόλο που η σημερινή διακήρυξη αφορά την παροχή προσωρινής βοήθειας, η Επιτροπή συνεχίζει να χρησιμοποιεί το πλήρες φάσμα των εργαλείων που διαθέτει για να βρει μακροπρόθεσμη λύση στην προσφυγική κρίση στην Ευρώπη».

 

«Σε συνέχεια της υιοθέτησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε μία σειρά σημαντικών δράσεων για να αντιμετωπίσει την παρούσα επείγουσα κατάσταση» σημείωσε ο Βοηθός Ύπατος Αρμοστής Επιχειρησιακού Τομέα κ. Okoth-Obbo. “Σήμερα, δημιουργούμε μαζί τις προϋποθέσεις για την παροχή ζωτικής βοήθειας και στέγασης με 20,000 θέσεις υποδοχής. Η άμεση υλοποίηση του σχεδίου των «hotspots» και η επίσπευση του ρυθμού εφαρμογής της μετεγκατάστασης είναι τώρα οι προτεραιότητες, ωστόσο η επιτυχία του συνολικού εγχειρήματος μπορεί να εξασφαλισθεί μόνο εάν συνοδευτεί από ένα σχεδιασμό επείγουσας παροχής συνθηκών υποδοχής, βοήθειας και καταγραφής στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τον αριθμό των αφίξεων»

Βάσει της προβλεπόμενης συμφωνίας ανάθεσης, η Επιτροπή θα παράσχει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στην Ύπατη Αρμοστεία προκειμένου να υποστηρίξει την Ελλάδα να ενισχύσει την ικανότητα υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο. Η Ύπατη Αρμοστεία θα εξασφαλίσει 20.000 θέσεις υποδοχής μέσω προγραμμάτων ενοικίασης στέγης, κουπονιών για ξενοδοχεία και ανάδοχων οικογενειών. Οι θέσεις που θα διατεθούν βάσει του εν λόγω προγράμματος αποτελούν σημαντικό μέρος του προγράμματος μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, και εξασφαλίζουν προσωρινό κατάλυμα στην Ελλάδα για αιτούντες άσυλο που περιμένουν να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει ήδη υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σε ελληνικά νησιά. Παράλληλα με τις κατασκευαστικές εργασίες στα “hotspots”  τις οποίες έχουν αναλάβει οι ελληνικές αρχές, με βάση την προβλεπομένη συμφωνία ανάθεσης , η Ύπατη Αρμοστεία θα υποστηρίξει επίσης την δημιουργία των “hotspots” μέσω συμβουλευτικών ενεργειών από το προσωπικό της, την παροχή προμηθειών και με κατασκευαστικά έργα, αναλόγως των αναγκών.

Η συνολική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2015 και το 2016 ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Το κόστος του παρόντος προγράμματος το 2016 αποτελεί μέρος του ποσού άνω των 4 δισ. ευρώ που έχει διατεθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση αφενός της προσφυγικής κρίσης στα κράτη μέλη της ΕΕ και αφετέρου των γενεσιουργών αιτίων στις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr