Γλυκός πειρασμός δια χειρός Άκη Πετρετζίκη - Δοκιμάστε λαχταριστή πανακότα γιαούρτι με μέλι και καρύδια

Συστατικά

λίγο σπορέλαιο για το άλειμμα της φόρμας
4 κ.σ. ή 60 ml νερού
2 1/2 κ.γ. (7 γρ.)  ζελατίνη σε σκόνη
450 γρ. πλήρες στραγγιστό γιαούρτι
450 ml γάλα, κρέμα γάλακτος ή ένα συνδυασμό αυτών (μισό-μισό)
50 έως 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 κ.σ. (30 ml) φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (από περίπου 1/2 λεμόνι)

Για το σερβίρισμα

110-170 γρ. μέλι
55 έως 85 γρ. καρύδια, ψημένα και χοντροκομμένα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Αν σκοπεύουμε να ξεφορμάρουμε την πανακότα αργότερα, λαδώνουμε μία φόρμα για κέικ 22 εκ. ή μικρά φορμάκια για κρέμα καραμελέ. Τοποθετoύμε το νερό σε ένα μικρό μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζελατίνη και την αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 15 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, με το σύρμα χτυπάμε ελαφρά το γιαούρτι και 250 ml γάλα ή κρέμα ή ένα μείγμα αυτών και αφήνουμε στην άκρη. Σε μια μικρή κατσαρόλα, σιγοβράζουμε το υπόλοιπο γάλα ή και την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το μείγμα νερού-ζελατίνης (θα διαλυθεί αμέσως) και αφαιρούμε από το μάτι.

Ρίχνουμε αυτό το μείγμα μέσα στο μείγμα γιαούρτι που έχουμε κρατήσει στο πλάι και τέλος προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε το μείγμα στη μεγάλη φόρμα ή στα μικρά φορμάκια και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες για τα μικρά φορμάκια και έως 8 ώρες ή όλο το βράδυ για μία μεγάλη φόρμα. Για να ξεφορμάρουμε τη φόρμα κέικ παίρνουμε ένα μεγαλύτερο ταψί το οποίο το έχουμε γεμίσει με νερό βραστό 1,5 εκ. βαθύ. Βουτάμε την πανακότα με τη φόρμα σε αυτό για 10 δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια το αναποδογυρνάμε πάνω σε μια επίπεδη στρογγυλή πιατέλα.

Για να ξεφορμάρουμε τα μικρά φορμάκια, παίρνουμε μια μικρή κατσαρόλα με νερό που έχει σιγοβράσει και βυθίζουμε το κάτω μέρος από το κάθε φορμάκι για πέντε δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια, το αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο. Επαναλάμβάνουμε με τα υπόλοιπα. Συνοδεύουμε με επιπλέον μέλι και καρύδια.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr