Βill Gates: Tρία πράγματα που έμαθα από τον Warren Buffett!

Tα μαθήματα που έλαβε από τον Warren Buffett παρουσιάζει σε κείμενο ο Bill Gates. Τι λέει για τον τρόπο που βλέπει "ο μάγος της Oμάχα" τις επιχειρήσεις και τη δημοσίευση των ιδεολογικών του πεποιθήσεων. Γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Tα μαθήματα που έλαβε από τον Warren Buffett παρουσιάζει σε κείμενο ο Bill Gates. Τι λέει για τον τρόπο που βλέπει "ο μάγος της Oμάχα" τις επιχειρήσεις και τη δημοσίευση των ιδεολογικών του πεποιθήσεων. Γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος.



1. Δεν είναι μόνο επενδύσεις

Το πρώτο που μαθαίνει συνήθως κανείς από τον Buffett είναι πώς να σκέφτεται για την πραγματοποίηση επενδύσεων, αλλά η αλήθεια είναι ότι διαθέτει ένα πολύ πιο σύνθετο πλαίσιο για το πώς αντιλαμβάνεται τις επιχειρήσεις, αναφέρει ο ιδρυτής της Microsoft.

Ο κ. Gates επισημαίνει πως "ο μάγος της Ομάχα" μιλά συνεχώς για την αναζήτηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της κάθε επιχείρησης και κατά πόσον αυτό το πλεονέκτημα αυξάνεται ή μειώνεται.

Επίσης, πώς ένας μέτοχος πρέπει να δρα σαν να είναι ιδιοκτήτης ολόκληρης της εταιρείας, κοιτάζοντας τη μελλοντική ροή κερδών. Και πώς πρέπει να είναι πρόθυμος να αγνοήσει την αγορά αντί να την ακολουθήσει, γιατί πρέπει να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τα λάθη της, τις εταιρείες που έχουν υποτιμηθεί.

Ο Bill Gates γράφει για την πρώτη του συνάντηση με τον κ. Buffett και πώς εντυπωσιάστηκε από τη  σύνθετη αντίληψη που εκείνος είχε για τις επιχειρήσεις.

"Τον συνάντησα σε ένα δείπνο που είχε οργανώσει η μητέρα μου. Ενώ πήγαινα εκεί σκεπτόμουν «γιατί να γνωρίσω αυτόν τον τύπο που διαλέγει μετοχές ;». Πίστευα ότι απλώς χρησιμοποιούσε διάφορα εργαλεία σχετικά με τις αγορές - τον όγκο συναλλαγών ή τις αλλαγές στην τιμή - για να πάρει τις αποφάσεις του. Αλλά όταν αρχίσαμε να μιλάμε εκείνη τη μέρα, δεν με ρώτησε για τίποτα από όλα αυτά. Αντίθετα άρχισε να μου κάνει ερωτήσεις για τα θεμελιώδη των εταιρειών μας. «Γιατί η IBM δεν μπορεί να κάνει αυτό που κάνει η Microsoft; Γιατί είναι τόσο κερδοφόρα η Microsoft;» Tότε κατάλαβα ότι σκεφτόταν για τις επιχειρήσεις με ένα πολύ πιο βαθυστόχαστο τρόπο", υπογραμμίζει.

Πηγή: euro2day.gr

2. Να χρησιμοποιείς την ιδεολογική σου πλατφόρμα

O κ. Buffett είναι διάσημος για τα γράμματα που γράφει στους μετόχους του, εν μέρει για το φοβερό του χιούμορ και επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να επενδύσουν καλύτερα, υπογραμμίζει ο Β. Gates.

Ένας επιπρόσθετος λόγος είναι πως είναι διατεθειμένος να μιλήσει ανοιχτά στους μετόχους του και να ασκήσει κριτική σε πράγματα όπως τα παράγωγα και τα δικαιώματα προαίρεσης.

Ακόμα περισσότερο, σημειώνει ο Β. Gates, είναι ότι δεν φοβάται να πάρει θέση και να εκφράσει την άποψή του για διάφορα θέματα, όπως η στήριξή του στην αύξηση των φόρων για τους πλουσίους.

"Ο Warren με ενέπνευσε να ξεκινήσω να γράφω το δικό μου ετήσιο γράμμα για το έργο του ιδρύματος. Ακόμα έχω πολύ δρόμο να διανύσω προτού γίνω τόσο καλός όσο ο Warren, αλλά είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να κάθομαι κάθε χρόνο και να εξηγώ τα αποτελέσματα που βλέπουμε, καλά και κακά", επισημαίνει.

3. Να γνωρίζεις πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος σου

Ο κ. Buffett γνωρίζει ότι ανεξάρτητα από τα χρήματα που διαθέτει κανείς, έχει μόνο 24 ώρες στη διάθεσή του κάθε μέρα, τονίζει ο κ. Gates.

Δεν γεμίζει το χρόνο του με ανούσιες συναντήσεις, αλλά την ίδια ώρα είναι πολύ γενναιόδωρος με το χρόνο του για τους ανθρώπους που εμπιστεύεται.

Δίνει το τηλέφωνό του στους στενούς του συμβούλους στην Berkshire και αυτοί μπορούν απλώς να τον καλέσουν και να τους απαντήσει.

"Όταν εγώ και η Melinda ξεκινήσαμε το ίδρυμά μας, στράφηκα σε αυτόν για συμβουλές. Μιλήσαμε πολύ για την ιδέα ότι η φιλανθρωπία μπορεί να έχει τον ίδιο αντίκτυπο με αυτόν που είχε το λογισμικό. Αποδεικνύεται ότι ο υπέροχος τρόπος που έχει ο Buffet για να αντιμετωπίζει τον κόσμο είναι το ίδιο χρήσιμος για την καταπολέμηση της φτώχειας και των ασθενειών όσο και για τη δημιουργία μιας επιχείρησης. Είναι μοναδικός", καταλήγει ο Β. Gates.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr