El Pais: Μπορεί να μην ήταν επανάσταση, ήταν όμως αλλαγή - Η απόλυτη πλειοψηφία μακρινό όνειρο
Σύμφωνα με την ισπανική El Pais, το μήνυμα των πολιτών που προέκυψε από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, κατά την οποία το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αναδείχθηκε μεν πρώτο, ωστόσο έμεινε πολύ μακριά από τις αλλοτινές ημέρες της αυτοδυναμίας του, ανοίγοντας μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης.
«Το Λαϊκό Κόμμα πέτυχε -με τεράστιες απώλειες- μια Πύρρειο νίκη, ενώ οι Σοσιαλιστές αν και αντιστάθηκαν ως δεύτερη κοινοβουλευτική πολιτική δύναμη, σημείωσαν ωστόσο τα χειρότερα ποσοστά τους σε εθνικές εκλογές. Αντίθετα Podemos και Ciudadanos -και ιδιαίτερα οι πρώτοι- μπήκαν με δύναμη στη Βουλή, πραγματοποιώντας έτσι μια ευρεία αλλαγή στο ισπανικό πολιτικό σύστημα», γράφει η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα στο editorial της.
Οι ηγέτες των τεσσάρων κύριων κομμάτων έχουν δώσει ελάχιστες ενδείξεις σχετικά με τις συμφωνίες που θα εξασφάλιζαν τη διακυβέρνηση στην Ισπανία, σημειώνεται. «Μπορεί κανείς να καταλάβει πως, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν ήθελαν να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους. Αλλά από τη στιγμή που οι εκλογές αποτελούν παρελθόν, ο Μαριάνο Ραχόι, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο Άλμπερτ Ριβέρα οφείλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους για την προσπάθεια σχηματισμού συμμαχιών με τον έναν ή τον άλλο», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Η El Pais εκτιμά πως ένα σημαντικό στοιχείο για τη λήψη απόφασης θα είναι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Καταλονία, που έχει προγραμματιστεί για το εγγύς μέλλον, παράγοντας που χωρίς αμφιβολία θα βαρύνει και ίσως παίξει αποφασιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
«Ο Ραχόι προανήγγειλε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ένα δικαίωμα που άλλωστε λίγα λεπτά αργότερα του αναγνώρισε και ο πολιτικός του αντίπαλος Σάντσεθ. Ως αποτέλεσμα, το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε, αν και το πολιτικό του κεφάλαιο επιβαρύνθηκε σημαντικά. Το PSOE, από την άλλη, έχασε πολλά περισσότερα από το κυβερνών κόμμα.
Οι Podemos και ο ηγέτης τους, Πάμπλο Ιγκλέσιας, από την άλλη, πέτυχαν ένα καλό αποτέλεσμα μετά από έναν προεκλογικό αγώνα με στόχο της διατήρησης της ετερογενούς συνοχής του κόμματος, ενώ προσπάθησαν να αποτρέψουν την κινητικότητα των σοσιαλιστών ψηφοφόρων. Όσον αφορά τους Ciudadanos, αν και δεν έφτασαν στον τερματισμό με τα αποτελέσματα που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο η δυναμική είσοδός τους στην βουλή των αντιπροσώπων ασφαλώς θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της πολιτικής».
Αποτέλεσμα; Μια Βουλή μειονοτήτων, όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει αρκετή δύναμη να δρα μόνο του, καθώς η απόλυτη πλειοψηφία είναι για όλους μακρινό όνειρο. Το νέο σύστημα που ανέδειξαν οι κάλπες μπορεί να μην συνιστά επανάσταση, είναι όμως μια σημαντική αλλαγή. Αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες των Ισπανών οι οποίοι ζητούν διαπραγμάτευση και συναίνεση, καθώς έχουν βαρεθεί τις αδιέξοδες αντιπαραθέσεις που σε μεγάλο βαθμό τροφοδότησαν τις πολωτικές καταστάσεις του παρελθόντος.
Τα κόμματα πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν σε ένα πλαίσιο κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, όπου θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν περίπλοκες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά αναμένεται ότι οι κύριοι παράγοντες θα αντιμετωπίσουν το εγχείρημα αυτό με εποικοδομητικό πνεύμα.
«Εν ολίγοις, μετά από τέσσερα έτη κατά τα οποία ο πολιτικός διάλογος έλαμψε δια της απουσίας της, τα κόμματα θα πρέπει να ξαναπάρουν το δρόμο των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσουν στο μήνυμα της κάλπης», καταλήγει συμπερασματικά η El Pais.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr