Γιατί ο κόσμος έγινε καλύτερος το 2015 - Ιδού οι 11 ειδήσεις καύχημα για το χρόνο που φεύγει
Το 2015 εκπνέει και δεν είναι εύκολο για κάποιον να υποστηρίξει πως επρόκειτο για μια καλή χρονιά για την ανθρωπότητα.
Τα κακά νέα μοιάζουν ατελείωτα, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία, η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, οι σεισμοί στο Νεπάλ, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οι πλημμύρες στην Ινδία, οι αιματηρές ένοπλες επιθέσεις στις ΗΠΑ, είναι μόνο μερικές από τις δυσάρεστες ειδήσεις οι οποίες όλους μας έθλιψαν.
Η αίσθηση ότι το ανθρώπινο είδος είναι αυτοκαταστροφικό, και οι άνθρωποι κοιτούν μόνο το συμφέρον τους κυριαρχεί ως άποψη, όμως ο Independent έχει διαφορετική άποψη.
Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται μια ρήση του Φράνκλιν Ρούσβελτ ο οποίος είχε πει ότι το τεστ ότι έχουμε προοδεύσει είναι όταν παρέχουμε αρκετά σε αυτούς που έχουν πολύ λίγα και όχι όταν προσθέτουμε επιπλέον σε αυτούς που ήδη έχουν πάρα πολλά.
Εάν δούμε τη χρονιά που μας πέρασε υπό αυτό το πρίσμα τότε το 2015 ήταν μια καλύτερη χρονιά υπουστηρίζει ο Independent και εξηγεί:
1. Φτάσαμε πολύ εγγύτερα στο όνειρο της οικουμενικής εκπαίδευσης
Φέτος τον Απρίλιο, η Unesco έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση σύμφωνα με την οποία στα τελευταία 15 χρόνια ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση έπεσε σχεδόν στο μισό τα τελευταία χρόνια, από 100 εκατομμύρια σε 57. Είναι ένα απίστευτο επίτευγμα, σημειώνει η εφημερίδα εάν αναλογιστεί κανείς ότι 9 στα 10 παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν. Μάλιστα όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα απέχουμε μόνο μια γενιά από την εποχή που κάθε άνθρωπος στον κόσμο θα ξέρει γραφή και ανάγνωση.
2. Το ποσοστό της ακραίας φτώχειας έπεσε κάτω από 10% -Το χαμηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό
Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας (δηλαή ένας άνθρωπος να ζει με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα) είναι φέτος χαμηλότερος από ποτέ. Έπεσε από τα 902 εκατ. ανθρώπους στα 702 εκατ. το 2015. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 200 χρόνια.
3. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ
Παγκοσμίως 3.2 δισ. άνθρωποι το 2015 είχαν πρόσβαση στο ίντερνετ, τα 2 δισ. εξ αυτών από τις ανεπτυγμένες χώρες. Το 2000 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 300 εκ. και 100 εκατομμύρια αντίστοιχα. Ο αριθμός αυτός οκταπλασιάσθηκε μέσα σε 15 χρόνια. Σημειώνεται ότι για κάθε 10 ανθρώπους που αποκτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο ένας άνθρωπος βγαίνει από τη φτώχεια, ενώ δημιουργείται μια θέση εργασίας. Επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο το 95% του πληθυσμού έχει κινητό τηλέφωνο.
4. Εκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν για πρώτη φορά πρόσβαση στην οικονομία
Τον Απρίλιο αυτού του έτους η οργάνωση Global Findex δημοσίευσε την μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει σε σχέση με την πρόσβαση στην Οικονομία. Βάσει συνεντεύξεων με 150.000 ανθρώπους από 140 κράτη, προέκυψε ότι μεταξύ 2011 και 2014 περίπου 700 εκ. επιπλέον άνθρωποι απέκτησαν λογαριασμούς σε τράπεζες ή άλλα οικονομικά ιδρύματα και αριθμός ατόμων που δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς μειώθηκε κατά 20%.
5. Ο αριθμός των θανάτων από τον ιό του AIDS μειώθηκε για 15η συνεχή χρονιά
Το UNAids υποστηρίζει πως 41% των ανθρώπων με HIV δέχονται θεραπεία, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από ότι το 2010. Υπήρχαν δύο εκατ. νέες μολύνσεις το 2014 -15 το χαμηλότερο ποσοστό από το 2000. Οι ανθρώπινες απώλειες από τον ιό επίσης μειώνονται από 2 εκατ. στις αρχές του 2000 σε 1.2 εκατ. φέτος.
6. Οι θάνατοι από ελονοσία βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό
Η ελονοσία είναι ο υπ΄αριθμόν ένας δολοφόνος. Από την ελονοσία πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι συγκριτικά με όλα τα τροχαία δυστυχήματα στον κόσμο. Σε παγκόσμια κλίμακα οι θάνατοι από την ελονοσία μειώθηκαν από 839.000 το 2000 σε 438.000 το 2015. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 6.2 εκ. άνθρωποι σώθηκαν από την ασθένεια τα τελευταία 15 χρόνια.
7. Η πολιομυελίτιδα έχει σχεδόν εξαφανιστεί
Κατά 99% μειώθηκε ο αριθμός των περιστατικών πολιομυελίτιδας, ενώ τον Σεπτέμβριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η αρρώστια δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο ούτε για τη Νιγηρία, την τελευταία αφρικανική χώρα στην οποία είχαν σημειωθεί κρούσματα. Έτσι, απομένουν δύο μόνο χώρες με κρούσματα της ασθένειας, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
8. Λιγότεροι οι άνθρωποι που πείνασαν φέτος
Από τα 7.3 δισ. που κατοικούν τη γη, περίπου 805 εκατ., δηλαδή ένας στους εννέα, υπέφεραν από χρόνια πείνα από το 2012 μέχρι το 2014. Ο αριθμός μειώθηκε κατά 200 εκατ. Σήμερα μόνο το 12,9% των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες περιοχές πείνασε όταν πριν από έναν αιώνα το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 23,3%.
9. Περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό
Αυτή την χρονιά, ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό μειώθηκε κατά 700 εκ. για πρώτη φορά στην ιστορία. Αυτό σημαίνει πως περισσότεροι από 6,6 δισ. άνθρωποι, ή το 91% το παγκόσμιου πληθυσμού έχουν πρόσβαση σε νερό.
10. Η παιδική θνησιμότητα μειώθηκε για 43η συνεχή χρονιά
Η παιδική θνησιμότητα, για παιδιά κάτω των πέντε ετών, μειώθηκε φέτος σχεδόν σε όλες τις χώρες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 19.000 λιγότερα παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2015 συγκριτικά με το 1990.
11. Φτάσαμε σε ένα κομβικό σημείο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής
Τέλος ο independent αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή και στην άνοδο της θερμοκρασίας και θεωρεί ως ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού, όπου περίπου 200 χώρες δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν την θερμοκρασία του πλανήτη σε συγκεκριμένα επίπεδα και να καταβάλλουν προσπάθειες έτσι ώστε να μην υπάρξει αύξηση πάνω από 1.5 C.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr