Όλη η απόφαση του Συμβουλίου επικρατείας και του Προέδρου Κων/νου Μενουδάκου που λύνει τα χέρια μεν στην κυβέρνηση, ικανοποιεί δε την κοινή γνώμη!

Εκπομπή προγράμματος από δημόσιο φορέα τηλεοπτικού, ραδιοφωνικού και ιντερνετικού υλικού (όπως  ήθελαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) αλλά κατάργηση του υφιστάμενου νομικού προσώπου της ΕΡΤ ΑΕ και δημιουργία μεταβατικού σχήματος με προσωπικό μειωμένο ανάλογα με την κρίση του εκκαθαριστή της εταιρείας (όπως ήθελε η ΝΔ) είναι ο τρίτος δρόμος που επέλεξε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κων/νος Μενουδάκος, λύνοντας επί της ουσίας τον γόρδιο δεσμό γύρω από το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε σχετικά με την δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Εκπομπή προγράμματος από δημόσιο φορέα τηλεοπτικού, ραδιοφωνικού και ιντερνετικού υλικού (όπως  ήθελαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) αλλά κατάργηση του υφιστάμενου νομικού προσώπου της ΕΡΤ ΑΕ και δημιουργία μεταβατικού σχήματος με προσωπικό μειωμένο ανάλογα με την κρίση του εκκαθαριστή της εταιρείας (όπως ήθελε η ΝΔ) είναι ο τρίτος δρόμος που επέλεξε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κων/νος Μενουδάκος, λύνοντας επί της ουσίας τον γόρδιο δεσμό γύρω από το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε σχετικά με την δημόσια Ραδιοτηλεόραση.



Η δικαστική απόφαση, όπως είχε γράψει το Capital.gr, ήταν τελικά η λύση στο πολιτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε αφού έδωσε μεγαλύτερα ή μικρότερα μερίδια ικανοποίησης σε όλες τις πολιτικές πλευρές τις κυβέρνησης πλην των εργαζομένων που βρίσκονται ξεκάθαρα πλέον στον αέρα.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ,  με την προσωρινή διαταγή του:

- Ανέστειλε εν μέρει την κοινή υπουργική απόφαση των κ.κ. Κεδίκογλου και Στουρνάρα στο σκέλος που έλεγε πώς δεν εκπέμπονται προγράμματα και  οι συχνότητες της ΕΡΤ είναι ανενεργές.

- ΔΕΝ ανέστειλε την υπουργική απόφαση κατά το σκέλος που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ, συνεπώς το νομικό αυτό πρόσωπο με την προηγούμενη μορφή του δεν υπάρχει πια και οι εργαζόμενοί του θα πρέπει να θεωρούνται κατά τη διατύπωση δικαστικής πηγής «εν δυνάμει απολυμένοι».

Τι διατάσσει 

Η απόφαση διατάσσει την δημιουργία ενός μεταβατικού φορέα,   (με άλλη ονομασία αλλά πιθανόν τα ίδια σήματα εκπομπής στις οθόνες ΝΕΤ, ΕΤ1,  ΕΤ3, ΕΡΑ, ert.gr κλπ) τον οποίο θα εποπτεύει εκκαθαριστής που θα φέρει και τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της: Αυτός θα έχει δυο υποχρεώσεις:

-  Να παράξει τηλεοπτικό πρόγραμμα σε όλα τα επίπεδα που κινούνταν η παλιά ΕΡΤ και 
- να οδηγήσει (με βάση βέβαια τις νομοθετικές πρωτοβουλίες πλέον) στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σε αυτή την υποχρέωση επαναλειτουργίας δεν περιλαμβάνονται η Ραδιοτηλεόραση και οι συμφωνικές ορχήστρες και τα μουσικά σύνολα της παλιάς ΕΡΤ. 

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους 

Το υπάρχον προσωπικό θα ξεκινήσει κανονικά να εργάζεται στο νέο σχήμα αλλά ουσιαστικά εφόσον έχει καταργηθεί το νομικό πρόσωπο ΕΡΤ ΑΕ, είναι «εν δυνάμει απολυμένοι υπάλληλοι ενός καταργημένου οργανισμού». Ο διαχειριστής δηλαδή μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει. Συνεπώς ο εκκαθαριστής θα κάνει το ξεσκαρτάρισμα του προσωπικού που θα οδηγήσει και στο νέο σχήμα.  

Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Νίκη της θέσης της ΝΔ; 

Η απόφαση αυτή (κι ενώ βέβαια εκκρεμεί και η συζήτηση στο τμήμα αναστολών του ΣτΕ η οποία θα γίνει άμεσα και θα μπει και στην ουσία της υπόθεσης) αποτελεί ουσιαστικά  «φωτοτυπία» της πρότασης που είχε υποβάλλει προς τους εταίρους του ο Αντώνης Σαμαράς για μεταβατικό σχήμα που θα οδηγήσει στην δημιουργία του νέου φορέα. Λύνει όπως φαίνεται το κυβερνητικό πρόβλημα στην τρικομματική κυβέρνηση και  τη συνοχή της, αφού θα πρέπει να γίνει σεβαστή, ενώ δημιουργεί και τη δεξαμενή  «απολύσεων»  που απαιτεί η μνημονιακή δέσμευση. Την κυβερνητική ικανοποίηση άλλωστε αποκρυπτογραφεί και η πληροφορία πως εκ μέρους του Δημοσίου δεν αναμένεται κατάθεση αίτησης αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου.

Η απόφαση λοιπόν αυτή μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως «ήττα» των  εργαζομένων που πλέον είναι ξεκάθαρα στον «αέρα».

Ιδού ολόκληρη η απόφαση του ΣτΕ:

Βάσει των διατάξεων του άρθρου 52 του Π.Δ/τος 18/1989 (Α 8), όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 2721/199 (Α 112) και

Έχοντας υπόψη
α) Την υπ’ αριθμό ΟΙΚ. 02/11.6.2013 απόφαση του Υπουργού στον Πρωθυπουργό και του Υπουργού Οικονομικών «Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης «Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ – Α.Ε.)» )Β 1414),με το άρθρο 1 παρ. 2 της οποίας, ορίζεται πλην άλλων, ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ, με αποτέλεσμα να μην επιτελείται η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 του ν. 1730/1987 (Α 145) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 παρ. 1 του ν. 1866/1989 (Α 122) συμβολή δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην ενημέρωση, στη μόρφωση και στην ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και της ομογένειας.

β)  Την από 12.6.2013 αίτηση αναστολής της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) και του Παναγιώτη Καλφαγιάννη, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΡΟΣΠΕΡΤ.

γ) Τις απόψεις των πληρεξουσίων των αιτούντων και των εκπροσώπων του Δημοσίου, τις οποίες εξέθεσαν προφορικώς.

Διατάσσουμε

1. Την αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης υπ’ αριθμ. ΟΙΚ 02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλέπεται α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές (άρθρο 2 παρ. 2 περ. β της παραπάνω ΚΥΑ).

2. Τη λήψη από τους συναρμόδιους Υπουργό Οικονομικών και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων και τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. ΟΙΚ. 02/11/6/2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης.



Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr