Μade in Greece η start up δύο Ελλήνων Μetanautix: Την πούλησαν στην Μicrosoft παραμονές Χριστουγέννων - Mega Deal !
Στην Κοιλάδα του Πυριτίου έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι και να διατρανώνουν ότι τα ελληνικά μυαλά μπορούν να κατακτήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς παίκτες της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας.
Δεν υπάρχει πιο τρανταχτή απόδειξη γι’ αυτό από την έκπληξη που έκαναν πριν από λίγες μέρες δύο Ελληνόπουλα, πουλώντας τη start up εταιρεία που δημιούργησαν στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας στη Microsoft, την ίδια ώρα που η ελληνική αγορά τεχνολογίας συγκλονίζεται από τα απανωτά οικονομικά σκάνδαλα άλλοτε κορυφαίων εκπροσώπων της,
Η ιδέα του Θεόδωρου Βασιλάκη, γιου του διπλωμάτη και νυν διαπραγματευτή της Ελλάδας για την ονομασία των Σκοπίων Αδαμάντιου Βασιλάκη, και του Απόστολου Λέριου από το Τέξας που είχε παρουσιάσει πριν από δύο χρόνια το «business stories», η Metanautix, θα ενσωματωθεί στο προϊοντικό portfolio της κορυφαίας εταιρείας τεχνολογίας του πλανήτη με μία συμφωνία που σφραγίστηκε παραμονές Χριστουγέννων. Η έκπληξη είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς η Metanautix, το δημιούργημα των δύο Ελλήνων που γνωρίστηκαν στο Στάνφορντ και κάθονταν στα ίδια θρανία με τους δημιουργούς της Yahoo! και της Google, ξεκίνησε ουσιαστικά τη λειτουργία της τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από εντατική προετοιμασία εξέλιξης και ανάπτυξης του προϊόντος. Είναι η στιγμή που η εταιρεία κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του Sequoia Capital, κορυφαίου venture capital, το οποίο χρηματοδότησε την εταιρεία με το ποσό των 7 εκατ. δολαρίων, κεφάλαιο που άνοιξε τα φτερά στα σχέδια των ιδρυτών της. Το ύψος του deal και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με τη Microsoft δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.
«Κατά τους προσεχείς μήνες θα έχουμε περισσότερα να μοιραστούμε για το πώς θα φέρουμε την τεχνολογία Metanautix στην πλατφόρμα δεδομένων της Microsoft, συμπεριλαμβανομένων του SQL Server και του Cortana Analytics Suite», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας, δείχνοντας ενθουσιασμό για την τεχνολογία και το ταλέντο που αποκτά η Microsoft μέσω της εξαγοράς. Είναι σαφές ότι η πώληση της εταιρείας αλλάζει δραστικά τη ζωή του κ. Βασιλάκη, ο οποίος για τους επόμενους έξι μήνες θα αποχωριστεί την οικογένειά του για να μετακομίσει από την καρδιά της Silicon Valley στο Σιάτλ, την έδρα της Microsoft, αναλαμβάνοντας κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του νέου προϊόντος.
Οσον αφορά στον Τόλη Λέριο, η εξαγορά ήταν αρκετή για να απασφαλίσει το πηγαίο χιούμορ του, καθώς συνόδευσε την είδηση στο Facebook με ένα χαρακτηριστικό σχόλιο που μάλλον αφήνει αδιευκρίνιστες τις προθέσεις του: «Ας πάμε στην επόμενη περιπέτεια. Ηρθε η στιγμή να ξεσκονίσουμε το business plan για εκείνη την καλύβα από χόρτο στην Κεαλακεκούα στη Χαβάη ή σε κάποια άλλη ασυνήθιστη επιχειρηματική διαδρομή. Ποιος ξέρει τι μέλλει γενέσθαι με το κορίτσι στο πλευρό μου, πηδώντας από τη μία start up στην άλλη, βλέποντας να παρασυρόμαστε από τα ισχυρά ρεύματα των ποταμιών του χρήματος της οδικής αρτηρίας του Σαντ Χιλ».
Τα big data
Ποια όμως είναι η Metanautix και τι είναι αυτό που «γυάλισε» στην εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς από τη start up των δύο Ελλήνων δημιουργών; Ο πυρήνας της ιδέας ακούει στην έκφραση «big data» και ο στόχος δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη εργαλείων που θα επιτρέψουν την ανάλυση και την επεξεργασία δεδομένων, με σκοπό την παροχή νέων υπηρεσιών και προϊόντων που θα ικανοποιούν στοχευμένα τις καταναλωτικές συνήθειες. Πρόκειται για μία περίπλοκη όσο και σύνθετη διαδικασία που εφαρμόζουν μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί και η οποία απογειώθηκε με την ανάπτυξη του Διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας. Ο όγκος των δεδομένων είναι τόσο μεγάλος που εκ των πραγμάτων απαιτεί εξειδικευμένα συστήματα, δημιουργώντας μια νέα αγορά, αυτή των Big Data Analytics. «Οταν πηγαίνει ο χρήστης στην Google για μία αναζήτηση, τότε αυτομάτως αυτή καταχωρείται στα συστήματα της εταιρείας και αποθηκεύεται. Αυτό δεν γίνεται τυχαία.
Η ανάλυση των δεδομένων μέσα από εξειδικευμένα πληροφοριακά συστήματα και η γνώση που παρέχεται από τα δισεκατομμύρια των data είναι πολύτιμη», εξηγούσε πριν από δύο χρόνια στο «b.s.» ο κ. Βασιλάκης. Η Μetanautix βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διεθνούς τάσης προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για μεγάλες επιχειρήσεις, οργανισμούς και πολυεθνικές προκειμένου να φιλτράρουν τον τεράστιο όγκο δεδομένων που διαθέτουν εσωτερικά. Ο τρόπος με τον οποίο η ανάλυση των δεδομένων επηρεάζει τις αποφάσεις των επιχειρήσεων είναι συγκλονιστικός. «Οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που είναι κρυμμένες μέσα στα big data για να εξορθολογήσουν βασικές οργανωτικές διαδικασίες (π.χ. προσφορές, προμήθειες, εφοδιαστική αλυσίδα κ.ά.), να παράγουν καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες για τον καταναλωτή, ακόμη και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης π.χ. για την προστασία του περιβάλλοντος», έχει υποστηρίξει ο κ. Βασιλάκης.
«Οι εταιρείες συνεχίζουν να παράγουν τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και φιλοδοξούν να αποκτήσουν περισσότερα δεδομένα με γνώμονα τις στρατηγικές και τις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα δεδομένα από διαφορετικές πηγές και να αναλύσουν ένα μέρος μόνο του συνόλου των διαθέσιμων πληροφοριών. Η τεχνολογία Metanautix σπάει αυτά τα όρια χωρίς να έχει σημασία ποιο είναι το είδος, το μέγεθος ή τοποθεσία των δεδομένων ενός οργανισμού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της εξαγοράς.
Ποιοι είναι οι ιδρυτές της Metanautix που κέρδισαν τη Microsoft
Οσο συνηθισμένο και αν ακούγεται, η επαγγελματική διαδρομή του κ. Βασιλάκη επιβεβαιώνει το κλισέ ότι «ο δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος». Απόφοιτος του Στάνφορντ, όπως και ο συνεταίρος του Τόλης Λέριος, με πάθος για τα Μαθηματικά, μαθητής σε γαλλικά σχολεία, και στην Αμερική από μικρό παιδί λόγω της δουλειάς του πατέρα του -ο οποίος διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και Γενικός Πρόξενος στο Σαν Φρανσίσκο-, ο κ. Βασιλάκης θα κάνει λαμπρές σπουδές και θα περάσει από θέσεις-κλειδιά που θα τον βοηθήσουν να φωτίσει τα μυστικά μονοπάτια των big data. Προτού ασχοληθεί με την Μetanautix θα βρεθεί στην Google ως επικεφαλής ενός τμήματος 75 μηχανικών που ασχολούνταν με την ανάλυση δεδομένων. Προηγουμένως, όμως, θα περάσει από τη Μicrosoft, αναπτύσσοντας γλωσσικά και ακουστικά μοντέλα αναγνώρισης φωνής. Από την εταιρεία θα «αποστρατευτεί» το 2004, παίρνοντας μια μεγάλη απόφαση, για την οποία, όπως έχει αποκαλύψει, ο πατέρας του λόγω του κύρους αλλά και του μεγέθους της εταιρείας είχε αντιρρήσεις και επιχείρησε να τον μεταπείσει.
Οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό καθώς ο νεαρός Βασιλάκης αποδείχτηκε αρκετά διορατικός για να προβλέψει την πορεία που θα είχε στον χρόνο η κορυφαία μηχανή αναζήτησης. Εκείνη την εποχή η Google αναπτυσσόταν. Είχε περίπου 2.000 άτομα προσωπικό και επεκτεινόταν με γραφεία στο εξωτερικό. Ελάχιστοι γνώριζαν τι πραγματικά κάνει. Ηταν λογικό επομένως να δέχεται τις οικογενειακές παραινέσεις να μην παίρνει το ρίσκο. Εντέλει, όμως, ακολούθησε το ένστικτό του και έκανε το μεγάλο βήμα. Αυτός ο κύκλος έκλεισε το 2013, μπαίνοντας σε μια νέα περιπέτεια, αυτή της εξερεύνησης των data, και αφήνοντας πίσω του την κινεζικής καταγωγής σύζυγό του, που επίσης εργαζόταν στην εταιρεία. Σήμερα δηλώνει πανευτυχής που η start up που δημιούργησε αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο που θα τη βοηθήσει να αναπτυχθεί και να αναδείξει τις πραγματικές της δυνατότητες. Τις τελευταίες μέρες ο κ. Βασιλάκης απολαμβάνει τις διακοπές στο εξοχικό των πεθερικών του, νότια του Πεκίνου, λίγο προτού πάρει τον δρόμο της επιστροφής στα γνώριμα μονοπάτια της Microsoft.
Για την εξαγορά της Metanautix από τη Μicrosoft έστειλε ένα λιτό μήνυμα στον πατέρα του παραμονές Χριστουγέννων. Ισως το καλύτερο δώρο για τις μέρες των γιορτών! Ο κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης δηλώνει φανερά ικανοποιημένος και περήφανος από την πορεία του γιου του, αλλά και μεγάλη έκπληξη για το deal με τη Microsoft. «Περίμενα ότι θα έχει θετική εξέλιξη, αλλά όχι τόσο γρήγορα», σχολιάζει στο «b.s.» και δεν κρύβει ότι τον είχαν πλησιάσει και Ελληνες επιχειρηματίες για να βάλουν λεφτά στην αμερικανική start up. «Εκείνος όμως επέλεξε ένα venture capital, το οποίο από όσο γνωρίζω επισκεπτόταν την εταιρεία κάθε Κυριακή παρακολουθώντας βήμα-βήμα την εξέλιξή της».
Το Στάνφορντ, η Yahoo! και οι μπίζνες
Από τη Microsoft -και όχι μόνο- θα περάσει και ο συνεταίρος του Τόλης Λέριος. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και με μυαλό-ξυράφι, έφυγε σε ηλικία 19 ετών από την Ελλάδα με προορισμό την Κοιλάδα του Πυριτίου και μία υποτροφία για το Στάνφορντ. Εκεί, κατά τρόπο παράδοξο, θα μάθει αρχαία ελληνικά, αφού το επιλέγει ως μάθημα διαφορετικής κατεύθυνσης. Στόχος του αρχικά ήταν να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Με πτυχίο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αποφάσισε να κάνει απευθείας διδακτορικό, όπως επιτρέπουν οι κανονισμοί του Στάνφορντ.
Τα καλοκαίρια εξασκούνταν σε κορυφαίες εταιρείες και οργανισμούς, δουλεύοντας στον τομέα της επεξεργασίας δεδομένων για τη Microsoft αλλά και σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα της ΝΑSA. Το μεγάλο σκαλοπάτι θα το ανέβει στο Facebook, ως υπεύθυνος του τομέα της επεξεργασίας εικόνας και γραφικών. Ο κ. Λέριος είναι ο άνθρωπος πίσω από τον οποίο βρίσκεται η δυνατότητα που έχει η δημοφιλής ιστοσελίδα να επεξεργάζεται γρήγορα τις εικόνες και να εμφανίζει τα εκατομμύρια φωτογραφιών που ανεβάζουν καθημερινά οι χρήστες σε υψηλή ανάλυση. Η θέση δεν του χαρίστηκε. Εδωσε εξετάσεις και χρειάστηκε να δοκιμαστεί στην ανάπτυξη λογισμικού για να τις περάσει. Δεν αρνείται όμως ότι την πόρτα στην καινοτόμο εταιρεία τού την άνοιξε ένας πρώην μαθητής του, τον οποίο συνάντησε πριν από λίγα χρόνια τυχαία και σήμερα είναι πολύ υψηλά στην ιεραρχία του Facebook.
«Μου πήρε τέσσερα χρόνια για να καταλάβω ότι δεν ήθελα να γίνω καθηγητής, γι’ αυτό και εγκατέλειψα το διδακτορικό», έχει δηλώσει ο Τόλης Λέριος, ο οποίος από λάθος timing θα χάσει την ευκαιρία να είναι ένας από εκείνους που δημιούργησαν τη Yahoo! «Θυµάμαι τον Τόλη να με ρωτάει αν έχω ακούσει για τη Yahoo! και να μου λέει ότι ο Ντέιβιντ και ο Τζέρι (σ.σ.: ο Ντέιβιντ Φίλο και ο Τζέρι Γιανγκ, οι ιδρυτές της Yahoo!) θέλουν να πάει µαζί τους για να φτιάξουν την εταιρεία, αλλά δεν ήταν σίγουρος», έχει περιγράψει ο κ. Βασιλάκης.
Και όμως, μπορεί να έχασε την ευκαιρία με τη Yahoo!, αλλά στην πορεία θα δοκιμάσει την τύχη του στον χώρο των επιχειρήσεων - και όχι απαραίτητα στον χώρο της τεχνολογίας. Ανάμεσα στις μπίζνες που θα αναπτύξει είναι μία εταιρεία ειδών ορθοδοντικής και μια κλινική για διατροφικές διαταραχές, την οποία ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του Κριστίν το 2006 και πούλησε λίγα χρόνια αργότερα. «Το πάθος μου δεν είναι αυτή καθαυτή η δουλειά, αλλά το να επιλύω προβλήματα. Με την έννοια αυτή μπορεί να ασχοληθώ ακόμη και με το πώς θα εξολοθρεύσω τις ακρίδες για να προστατεύσω την φάρμα μου, χωρίς να χρησιμοποιήσω ψεκασμούς. Μπορεί να ασχοληθώ με τις κατσίκες που έχω στο κτήμα μου, 50 χιλιόμετρα έξω από το Οστιν του Τέξας ή να κάνω σέρφινγκ. Πάντως οι υπολογιστές και η μηχανολογία δεν θα είναι το κύριο σημείο της ζωής μου».
Αναπτύσσει τη θεωρία του για το χρήμα, που, όπως λέει, έχει μάθει να βγάζει χωρίς όμως να επηρεάζει τη ζωή του. «Εάν ρυθμίσεις τις ανάγκες σου ώστε να μπορείς να ζήσεις με αυτά που έχεις δεν χρειάζεσαι πολλά χρήματα», υποστηρίζει ο 44χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος όπως αναφέρει το newmoney.gr εξομολογείται ότι οι αποταμιεύσεις του πηγαίνουν στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, στους γονείς του που ζουν στην Ελλάδα και την αδερφή του που ασχολείται κυρίως με τη φιλανθρωπία.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr