Ο Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει έναν γλυκό πειρασμό! Λαχταριστό Sticky toffee pudding

Έναν άκρως λαχταριστό & γλυκό συνδυασμό μας προτείνει ο αγαπημένος μας σεφ!

Συστατικά

Για την πουτίγκα

175 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
300 γρ. νερό
1 κ.γ. σόδα
50 γρ. βούτυρο
175 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
2  αυγά
175 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. μπεικιν παουντερ
1 κ.γ. σκόνη ginger

Για την toffee sauce

150 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
300 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα

παγωτό βανίλια ή καϊμάκι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και αλευροβουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ 10 x 15 εκ. , της βάζουμε λαδόκολλα και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το νερό με τους χουρμάδες σε ένα κατσαρολάκι και βάζουμε πάνω στην φωτιά να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε την σόδα και αφήνουμε στην άκρη για 10 ακόμα λεπτά και περνάμε από το μπλέντερ.

Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα μας 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. αλεύρι ( από τα 175 γρ.) και προσθέτουμε τα αυγά 1-1 προσέχοντας να απορροφήσει το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο. Προσθέτουμε και το μείγμα με χουρμάδες και το ανακατεύουμε και αυτό. Βγάζουμε τον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το ginger ανακατεύοντας απαλά με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στην φόρμα που έχουμε αλευροβουτυρώσει και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά μέχρι που να ψηθεί τελείως. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψάκι για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια χαράσσουμε σε κομμάτια. Για την sauce βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και φέρνουμε σε βρασμό. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η καραμέλα μας. Ρίχνουμε την καυτή  sauce πάνω από το κέικ μας και σερβίρουμε με παγωτό.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr