Πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης μετατρέπεται σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο - Το ακατοίκητο νησί που σηκώνει θύελλα αντιδράσεων
Πολλά από τα πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη, έπειτα από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν μετατραπεί σε μνημεία για όσους χάθηκαν σε αυτά. Τώρα, ένα θα μετατραπεί σε πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο, μία απόφαση που έχει πυροδοτήσει διεθνή κατακραυγή.
Με διάμετρο 200 μέτρων, το ακατοίκητο βραχώδης νησί της Αδριατικής Mamula βρίσκεται στον κόλπο του Κότορ, στα σύνορα μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Κροατίας, στο οποίο κυριαρχεί ένα κάστρο του 19ου αιώνα. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης από τα ιταλικά στρατεύματα του Μπενίτο Μουσολίνι. Υπάρχουν αναφορές πως εκεί φυλακίστηκαν 2,300 άνθρωποι, εκ των οποίων 130 σκοτώθηκαν ή πέθαναν από την πείνα.
Το στρατόπεδο έγινε και ταινία το 1950, με την ονομασία «Mamula Camp». Αυτό το φρικιαστικό παρελθόν είναι σε πλήρη αντίθεση με το μέλλον που προτείνεται σήμερα για το νησί. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει δώσει το «πράσινο φως» για το έργο της μετάπλασης του στρατοπέδου, σε ένα πλήρης θέρετρο με πισίνες, μαρίνα, σπα, εστιατόρια και πίστα χορού. Θα συναφθεί σύμβαση μίσθωσης 49 ετών για την Ελβετό-Αιγυπτιακή κατασκευαστική εταιρία Orascom.
«Θα επενδύσουμε 15 εκατομμύρια ευρώ στο έργο»
«Ήρθαμε αντιμέτωποι με δύο επιλογές. Να εγκαταλείψουμε τον χώρο και να τον αφήσουμε να καταστραφεί ή να βρούμε επενδυτές που είναι πρόθυμοι να αποκαταστήσουν το μέρος και να το καταστήσουν προσιτό στους επισκέπτες», δήλωσε η Ολιβέρα Μπράγιοβιτς, επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης του Μαυροβουνίου στον τομέα της Ανάπτυξης Τουρισμού στο γαλλικό πρακτορείο ΑFP. H εταιρία πίσω από τον σχεδιασμό, η Salt&Water, έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι σκοπός του πρότζεκτ, είναι η διατήρηση του μνημείου, που αρχιτεκτονικά είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του Μαυροβουνίου.
Μεταξύ αυτών που εξοργίστηκαν από το πρότζεκτ είναι απόγονοι των πολεμικών κρατούμενων του στρατοπέδου. «Έλλειψη σεβασμού απέναντι στην ιστορία», χαρακτήρισε η Ολιβέρα Ντόκλεστιτς το όραμα κάποιων να χτιστεί ένα πολυτελές ξενοδοχείο αφιερωμένο στην ψυχαγωγία, σε έναν τόπο όπου πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και υπέστησαν βασανιστήρια. Ο παππούς της, όπως αναφέρει το CNN, ο πατέρας της και ο θείος της φυλακίστηκαν στο Mamula. «Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στον κόσμο δεν έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο», είπε.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα, Balkan Inside, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, υπερασπίστηκε την απόφαση της, λέγοντας πως η υλοποίηση του έργου θα ενισχύσει την τοπική οικονομία. Επίσης αναφέρει ότι η ιστορία του Mamula θα γίνει σεβαστή, με το σχέδιο να περιλαμβάνει «ειδικό χώρο προς τιμήν των ανθρώπων που φυλακίστηκαν εκεί ή ένα μουσείο». Η διαμάχη για το νησί-φρούριο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να το διαφημίσει ως ευκαιρία επένδυσης. Έχει ήδη ασκηθεί κριτική προς την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου από τον πρώην Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr