Ο Άκης Πετρετζίκης μας μαγειρεύει κολοκυθοπιτάκια με μια παραδοσιακή Κυπριακή συνταγή

Στην Κύπρο, η συνταγή αυτή είναι γνωστή με το όνομα κολοκοτές και αποτελεί μια παραδοσιακή κυπριακή συνταγή που φτιάχνεται με σταφίδες και πλιγούρι.

Για τη γέμιση

1 κιλό κολοκύθα
100 γρ. χοντρό πλιγούρι
30 γρ. φιδέ
100 γρ. σταφιδάκια
½ μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κανέλα
2-3 κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
2 κ.σ. βαλσαμικό κρέμα
φυστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο
παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα

Για τη ζύμη

530 γρ. αλεύρι χωριάτικο
130 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. ηλιέλαιο
2 κ.σ. ξύδι
50 γρ. χυμό από 1 πορτοκάλι
300 γρ. χλιαρό νερό
αλεύρι για πασπάλισμα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Για τη γέμιση

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια 2x2εκ. Τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και την κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
Αφού σοταριστούν καλά ρίχνουμε το πλιγούρι και τον φιδέ και σοτάρουμε καλά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφαιρούμε και τα προσθέτουμε στο μπολ με την κολοκύθα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης εκτός από τα σταφιδάκια. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Κρατάμε το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 βράδυ. (Η κολοκύθα θα κατεβάσει τα υγρά της και θα απορροφήσει το πλιγούρι). Την επόμενη ημέρα, ανακατεύουμε μέσα και τα σταφιδάκια και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεύρια, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να μοιάζουν με βρεγμένη άμμο. Ακουλούθως, κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το χλιαρό νερό, το αλάτι, το ξύδι και το φρέσκο χυμό από πορτοκάλι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη.
Την πλάθουμε σε μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια, παίρνουμε το ένα κομμάτι και κρατάμε τα υπόλοιπα σκεπασμένα με πετσέτα να μην ξεραθούν. Το ζυμώνουμε για λίγο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ύστερα το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με μηχανή φύλλου ή με τη βοήθεια ενός πλάστη.
Με ένα στρογγυλό κουπάτ 10 εκ. κόβουμε δίσκους από το φύλλο μας και με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε από τη γέμιση και τοποθετούμε πάνω στο ζυμάρι στο κέντρο του. Έχουμε δίπλα μας ένα μπολ με νερό και βρέχουμε την περιφέρεια του κύκλου της ζύμης. Διπλώνουμε στη μέση και κολλάμε τα δύο άκρα κάνοντας “μισοφέγγαρα”. Με ένα πιρούνι πατάμε τα σημεία που ενώθηκε η ζύμη για να τα κλείσουμε καλά.
Με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε και τις υπόλοιπες.
Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και απλώνουμε πάνω τις κολοκοτές, αφήνοντας απόσταση 2-3 εκ. μεταξύ τους και τις αλείφουμε ελαφρά με λίγο χυμό πορτοκαλιού.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με παπαρουνόσπορο και κρέμα βαλσαμικού.

Για την κρέμα σοκολάτας

Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με περίπου το 1/3 από το γάλα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με τη ζάχαρη και το κακάο, ανακατεύοντας συνεχώς.  Βάζουμε μέσα και το μείγμα με το κορνφλάουρ, ανακατεύοντας δυνατά για να μην κάνει το μείγμα μας γρομπαλάκια. Πρέπει να πήξει και να γίνει μια κρέμα πηχτή και νόστιμη. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 

Σε περίπτωση που δεν γίνει το μείγμα μας λείο τότε μπορούμε να το περάσουμε από το μπλέντερ για να σπάσουν όσα μικρά γρομπαλάκια υπάρχουν. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα σκεύος, καλύπτουμε με μεμβράνη (η οποία πρέπει εφάπτεται στην κρέμα για να μη κάνει κρούστα) και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Μετά απο 2-3 ώρες χτυπάμε στο μιξερ και τη χρησιμοποιούμε. Χτυπάμε τα 500 γρ. κρέμα γάλακτος και φτιάχνουμε σαντιγί. Αδειάζουμε τη σαντιγί σ'ένα μπολ. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την πατισερί και προσθέτουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη σαντιγί και τα χτυπάμε μαζί με το σίρμα. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη από τη μισή σαντιγί και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ελαφρά μέχρι να αφτατέψει αρκετά. Την υπόλοιπη σαντιγί την κρατάμε για να διακοσμήσουμε το γλυκό μας.

Συναρμολόγηση

Κόβουμε το μεγάλο δαχτυλίδι στη μέση. Βάζουμε στη βάση με το κορνέ λίγο κρέμα. Τοποθετούμε από πάνω το μικρό δαχτυλίδι που το έχουμε γεμίσει με κρέμα και πάνω από αυτό βάζουμε και άλλη κρέμα πατισερί. Από πάνω βάζουμε το πάνω μέρος του δαχτυλιδιού που κόψαμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και διακοσμούμε με την υπόλοιπη σαντιγί.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr