Wall Street Journal: Στόλοι αεροπλάνων παραδίδουν δις χαρτονομίσματα στη Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τεράστια κρίση υπερπληθωρισμού που καταστρέφει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, την ώρα που η Βενεζουέλα έχει εισάγει τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα τους τελευταίους μήνες
Τα χαρτονομίσματα μπολιβάρ παραδόθηκαν στο Καράκας με περισσότερα από 30 μεταγωγικά αεροσκάφη 747, όπως αναφέρει η WSJ.
Μάλιστα, η κυβέρνηση Μαδούρο έχει ακόμα πιο φιλόδοξα σχέδια. Σύμφωνα πάντα με την WSJ, το Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα της λατινοαμερικανικής χώρας άρχισε μυστικές διαπραγματεύσεις για να παραγγείλει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα, αριθμός που στην πράξη θα διπλασιάσει το απόθεμα χρήματος που βρίσκεται σε κυκλοφορία.
Όπως είναι φυσικό, τέτοια αύξηση του αποθέματος χρήματος μπορεί μόνο να επιδεινώσει τον υψηλότατο πληθωρισμό που ταλανίζει τη Βενεζουέλα, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ότι οι τιμές φέτος θα αυξηθούν έως και κατά 720%. Στις αρχές της εβδομάδας, η ισοτιμία μπολιβάρ-δολαρίου ξεπέρασε το 1.000 προς 1 στην μαύρη αγορά της Βενεζουέλας. Στα τέλη του 2015, λίγο πριν ορκιστεί η νέα Βουλή που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ο κ. Μαδούρο αξιοποίησε τις έκτακτες νομοθετικές εξουσίες που του είχε δώσει το προηγούμενο κοινοβούλιο και περιόρισε δραματικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο επί της κεντρικής τράπεζας.
Η κίνησή του ήγειρε φόβους ότι το Καράκας θα μετατρέψει την πληθωριστική εκτύπωση χρήματος σε βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η παραγγελία των 10 δισεκατομμυρίων χαρτονομισμάτων φέρεται να ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορούσε να εκπληρωθεί από μόνο μία εκτυπωτική εταιρεία. Ως μέτρο σύγκρισης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τυπώνουν ετησίως περίπου 8 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα η κάθε μία. Σε αντίθεση βέβαια με το μπολιβάρ, το δολάριο και το ευρώ είναι τα δύο ευρύτερα χρησιμοποιημένα νομίσματα στον κόσμο, και τα νομίσματα που χρησιμοποιούν ως απόθεμα όλες οι κεντρικές τράπεζες στον κόσμο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr