Οι αλήθειες του «Κόκκινου Ντάνυ»-Ένα άρθρο του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο 67χρονος πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), υπήρξε ο άνθρωπος από τον οποίο ξεκίνησαν τα γεγονότα του Μαΐου 1968 στο Παρίσι, για να επεκταθούν στις περισσότερες χώρες της τότε Δυτικής Ευρώπης. Από τότε έχουν περάσει 45 έτη και ο αποκαλούμενος «κόκκινος Ντάνυ» συμπληρώνει 19 έτη θητείας στο ΕΚ, πάντα εκλεγμένος με την Ομάδα των Πρασίνων. Μία Ομάδα που ο ίδιος δεν την τοποθετεί ούτε δεξιά ούτε αριστερά, αλλά την θέλει ελεύθερη και προωθητική ενός άλλου τρόπου ζωής.
Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο 67χρονος πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), υπήρξε ο άνθρωπος από τον οποίο ξεκίνησαν τα γεγονότα του Μαΐου 1968 στο Παρίσι, για να επεκταθούν στις περισσότερες χώρες της τότε Δυτικής Ευρώπης. Από τότε έχουν περάσει 45 έτη και ο αποκαλούμενος «κόκκινος Ντάνυ» συμπληρώνει 19 έτη θητείας στο ΕΚ, πάντα εκλεγμένος με την Ομάδα των Πρασίνων. Μία Ομάδα που ο ίδιος δεν την τοποθετεί ούτε δεξιά ούτε αριστερά, αλλά την θέλει ελεύθερη και προωθητική ενός άλλου τρόπου ζωής.
Όμως, ο «κόκκινος Ντάνυ» είναι σήμερα και από τους μεγάλους ευρωπαϊστές, υπέρμαχος μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης απαλλαγμένης από τις εθνικιστικές προκαταλήψεις και τις αγκυλώσεις των περί εθνικής κυριαρχίας αντιλήψεων. Στο βιβλίο που συνέγραψε με τον Βέλγο πρώην πρωθυπουργό Γκυ Βερχοφστάντ, πρόεδρο της Ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών του ΕΚ, «Ξύπνα, Ευρώπη» (εκδ. Μεταίχμιο), μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Ο κόσμος έχει ενοποιηθεί και τα ευρωπαϊκά κράτη ήσαν τα πρώτα που προώθησαν αυτή την παγκοσμιοποίηση. Από ιστορική άποψη, κατακτώντας με την βία και μετατρέποντας σε αποικίες τα τρία τέταρτα του πλανήτη. Από πολιτική άποψη, προτείνοντας την δημοκρατία και το κράτος δικαίου στον υπόλοιπο κόσμο. Από οικονομική άποψη, αναδεικνύοντας την Ευρώπη σε πρώτη εμπορική δύναμη στον κόσμο. Και να που, παραδόξως, την στιγμή που αυτή η ενοποίηση του κόσμου έχει δρομολογηθεί αμετάκλητα, οι Ευρωπαίοι τείνουν να αναδιπλωθούν και να περιχαρακωθούν στην παρωχημένη αντίληψη περί κράτους έθνους. Αυτό το στρατηγικό λάθος θα ήταν αυτοκτονία. Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι, σε τούτον τον νέο αιώνα, τα κράτη έθνη θα ήταν καλύτερα εξοπλισμένα για να εξασφαλίσουν τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά συμφέροντα των πολιτών τους και των επιχειρήσεών τους. Σε λιγότερο από είκοσι πέντε χρόνια από τώρα, καμμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα υπολογίζεται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ομάδα των πλουσιότερων χωρών, δηλαδή το G8, θα απαρτίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, την Βραζιλία, την Ρωσία, το Μεξικό και την Ινδονησία. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα αντιπροσωπεύεται σε αυτήν, ούτε καν η Γερμανία. Και τούτο είναι εξωφρενικό αν σκεφτεί κανείς ότι η ενοποιημένη Ευρώπη αποτελεί την πιο ισχυρή και την πιο πλούσια ήπειρο στον κόσμο. Πράγματι, είναι πλουσιότερη από την Αμερική και ισχυρότερη από όλες τις νέες αυτοκρατορίες μαζί».
Όντως, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ έχει δίκιο. Όλα τα ποσοτικά στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία επιβεβαιώνουν την τοποθέτησή του και την επαυξάνουν. Το ερώτημα είναι σε ποιον βαθμό ο Ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν αυτές τις πραγματικότητες και κατά πόσον αντιλαμβάνονται ότι τα επίπεδα ευημερίας στα οποία έφθασαν οφείλονται στο γεγονός ότι πριν 60 έτη κάποιοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην συνεργασία των ευρωπαϊκών λαών και όχι στις στείρες και με εκατομμύρια θύματα παγκοσμίου εμβέλειας αντιπαραθέσεις τους.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι απλή. Οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών μελών της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενώσεως ποτέ δεν θέλησαν να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ιδέα, γιατί αυτή δεν εξυπηρετούσε τους εθνικούς στόχους τους. «Έτσι», είπε προσφάτως ο Ντ. Κον-Μπεντίτ σε ομάδα νέων μπλόγκερς στο βιβλιοπωλείο Ελεύθερη Σκέψη, «σήμερα, λόγω κρίσεως, η άγνοια απομακρύνει τους πολίτες από τον στόχο μιας περισσότερο ενωμένης Ευρώπης, γεγονός που συνιστά πράξη αυτοκτονίας υπό τις σημερινές συνθήκες».
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και τα «ευρωπαϊκά του σχέδια», με πολύ χιούμορ ο Ντ. Κον-Μπεντίτ χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «Πήτερ Παν της πολιτικής» και είπε ότι συνήθως αυτοί που προσποιούνται ότι μπορούν να αγνοήσουν, και άρα να παρακάμψουν, την πραγματικότητα, είτε υποχωρούν μπροστά σε αυτήν είτε εξαπατούν.
Εντυπωσιακή υπήρξε επίσης η αναφορά του «κόκκινου Ντάνυ» («πράσινου», σήμερα) στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητος και της έννοιας του επιχειρείν ως ριζικά και αποτελεσματικά μέσα για την έξοδο της Ελλάδας από την σημερινή κρίση: «Ο πρωθυπουργός σας πρέπει να πάρει μαζί του κάποιους επιχειρηματίες, να πάει στις Βρυξέλλες με μερικά πρωτοποριακά σχέδια νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας και να αποκτήσει την χρηματοδότησή τους. Μόνον το επιχειρείν μπορεί να σώσει την Ελλάδα. Όλα τα άλλα είναι αγώνας για την διατήρηση του χθες. Με τις πηγές που διαθέτει η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο παράδειγμα οικολογικής ανάπτυξης. Μπορεί να γίνει παραγωγός άϋλων υπεραξιών και με την βοήθεια της Ευρώπης να ανοίξει νέους δρόμους», μάς είπε ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.
Για να προσθέσει με ένα αποκαλυπτικό χαμόγελο ότι «η λιτότητα πλήττει τους δημιουργούς προς όφελος μιας ξεπερασμένης από την πραγματικότητα γραφειοκρατίας, αντιδημοκρατικής και επικίνδυνης». Το σχόλιο αυτό του ευρωβουλευτή και προέδρου της Ομάδας των Πρασίνων δείχνει ότι έχει πλήρη γνώση της ελληνικής πραγματικότητος και έχει το θάρρος να πει αλήθειες χωρίς πολιτικές φιοριτούρες.
Τέλος, αναφερόμενος στον εθνικισμό και την καταστροφική του αναβίωση στην Ευρώπη, ο Ντ. Κον Μπεντίτ είπε: «Το παρελθόν ως μάθημα ιστορίας είναι σημαντικό. Διδάσκει πολλά. Δεν είναι όμως αυτή η θέση των εθνικιστών. Αυτοί αρέσκονται στο να ξαναγράφουν το παρελθόν και να το διαστρεβλώνουν. Ο εθνικισμός γαλουχείται με μύθους, όχι με ιστορία. Τα σημερινά πολύπλοκα προβλήματα του κόσμου μας δεν λύνονται με ξιφομαχίες…». Ούτε και με γελοία ξόρκια, θα προσθέταμε εμείς.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr