Στο νησί της επανάστασης, την Κούβα, η συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη Μόσχας που άργησε 1.000 χρόνια
Οι διωγμοί που υφίστανται οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή έφεραν πιο κοντά τη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλο.
Το ιστορικό ραντεβού, πρώτο μετά το Σχίσμα του 1054, έγινε στην Αβάνα.
Τον Αργεντινό Πάπα και τον Ρώσο Πατριάρχη υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, ο οποίος φωτογραφήθηκε μαζί τους.
Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, Φραγκίσκος και Κύριλλος αναφέρθηκαν στους διωγμούς των «χριστιανών αδελφών» στη Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Το παρασκήνιο της συνάντησης
Επί είκοσι χρόνια Βατικανό και Μόσχα προετοίμαζαν μία συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη.
Το 1996 ο κ. Κύριλλος είχε βάλει «φρένο» στην συνάντηση που προγραμματιζόταν στο Γκράτς της Αυστρίας ανάμεσα στον τότε Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο Β' και του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', με αφορμή το κίνημα της Ουνίας που εντάθηκε αμέσως μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στις περιοχές της άλλοτε πανίσχυρης ΕΣΣΔ.
Δεκάδες ουνίτες κληρικοί, που φέρουν το ορθόδοξο σχήμα, τελούν την θεία λειτουργία κατά το ορθόδοξο τυπικό αλλά μνημονεύουν τον Πάπα καθώς αποτελούν τμήμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, άρχισαν να εισέρχονται στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία για να ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα τάγματα προσηλυτίζοντας κατά εκατοντάδες τους Ορθοδόξους.
Ο νυν Πατριάρχης είναι βαθύς γνώστης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της λειτουργίας του Βατικανού καθώς ως μητροπολίτης έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει σε αναρίθμητες συναντήσεις με στελέχη της Αγίας Έδρας.
Επί δεκαπέντε και πλέον έτη, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ήταν ο κύριος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο διμερή διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Και έχει βρεθεί να δίνει μάχες μαζί με τους αρχιεπισκόπους Αυστραλίας κ. Στυλιανό και τους μητροπολίτες Περγάμου κ. Ιωάννη, Σασσίμων κ. Γεννάδιο και Γαλλίας και Εμμανουήλ εκπρόσωπους του Φαναρίου στον διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς κατά του κινήματος της Ουνίας, του Πρωτείου και του Αλάθητου του πάπα, έχοντας απέναντι τους δύο πανίσχυρους συνομιλητές, τους καρδιναλίους Κάσιντυ και Κάσπερ.
Ο Κύριλλος δεν ήθελε, όπως δηλώνεται, να γίνει η πρώτη συνάντηση επί ευρωπαϊκού εδάφους διότι «η Ευρώπη είναι συνδεδεμένη με σχίσματα και συγκρούσεις μεταξύ των Χριστιανών».
Έτσι οι δύο πλευρές επέλεξαν «τον νέο κόσμο» όπου οι δύο προκαθήμενοι είχαν σχεδιάσει ο μεν Πάπας να επισκεφθεί το Μεξικό ο δε Κύριλλος την Κούβα, τη Βραζιλία και την Παραγουάη.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr