Στο Βελβεντό η Βιβλιοθήκη, ένα μικρό «θαύμα» που ξαναγεννιέται - Πως η Ανέτ Σλουμπερζέ έφτιαξε 22 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα!!!

«Επιτέλους στο Βελβεντό. Υψόμετρο 600 μ. Ο αέρας είναι ελαφρύς και μέσα στη βιβλιοθήκη βασιλεύει η χαρά. [...]

Κάθομαι μαζί με τον δήμαρχο σ’ ένα από τα τραπέζια των παιδιών και μιλάμε για τα διάφορα προβλήματα και για το μέλλον του χωριού. [...] Πριν φύγουμε, μου λέει: «Η βιβλιοθήκη δεν πρέπει να περιορίζεται στην ανάγνωση βιβλίων. Δημιουργεί ομάδες…

 

Είναι ένα κέντρο, ένας πυρήνας, όπου αναπτύσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις σύμφωνα με την kathimerini.gr. Δεν πρόκειται για ρομαντικές ουτοπίες, αλλά για συγκεκριμένες εμπειρίες. Οπου τα παιδιά γίνονται ικανά να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της κοινωνίας του Αύριο».

 

Αυτά ήταν τα λόγια της Γαλλίδας Ανέτ Σλουμπερζέ, η οποία αγαπούσε την Ελλάδα, το 1984. Ενα χρόνο πριν είχε ιδρύσει 22 παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχής της Ελλάδας, από τις Φέρες του Εβρου μέχρι τον Πύργο της Κρήτης, σε συνεργασία με τον τότε υπουργό Γεωργίας Κώστα Σημίτη. Ποτέ της δεν έκρυψε την αδυναμία της για τη μικρή βιβλιοθήκη του Βελβεντού, την οποία επισκεπτόταν κάθε χρόνο μέχρι τα βαθιά της γεράματα. «Για μένα το Βελβεντό θα μπορούσε να είναι πρότυπο μιας δυσεύρετης ευτυχίας», συνήθιζε να λέει.

Η Σλουμπερζέ χρηματοδοτούσε και συντηρούσε τις βιβλιοθήκες μέχρι τον θάνατό της το 1993, οπότε και πέρασαν στην ελληνική πολιτεία με τον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Η βιβλιοθήκη «La joie par les livres» (Η χαρά των βιβλίων), που ίδρυσε το 1968 σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού, εξελίχθηκε στο Εθνικό Κέντρο Παιδικού Βιβλίου. Αντιθέτως, το «δώρο» που έκανε στην Ελλάδα απαξιώθηκε σταδιακά, και το 2010 το υπουργείο Παιδείας κατήργησε τον οργανισμό, με αποτέλεσμα τον μαρασμό των περισσότερων βιβλιοθηκών.

 

Την ίδια μοίρα είχε και η Παιδική Βιβλιοθήκη του Βελβεντού, η οποία υποδεχόταν περίπου 120 βιβλιόφιλους πιτσιρικάδες καθημερινά, ανάμεσά τους και τον διηγηματογράφο Γιάννη Παλαβό, που κατάγεται από τη μικρή κωμόπολη της Κοζάνης: «Στη βιβλιοθήκη άρχισα ν’ ανακαλύπτω έναν κόσμο με πολλαπλές δυνατότητες για γνώση και διασκέδαση», σημειώνει.

Εξι χρόνια μετά το κλείσιμό της, η Παιδική Βιβλιοθήκη ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει χάρη στην κινητοποίηση μιας ομάδας πολιτών που ευαισθητοποίησε ομογενείς Βελβεντινούς στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, οι οποίοι θα στηρίξουν οικονομικά τη Βιβλιοθήκη με τη συνδρομή του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού.

 

«Η Βιβλιοθήκη ήταν πύλη προς την Ευρώπη για τα παιδιά του τόπου μας και ελπίζουμε ότι δεν θα ξανακλείσει», τονίζει το μέλος της ομάδας Φίλων της Παιδικής Βιβλιοθήκης, Γιώργος Τσιουκάνης, ο οποίος είχε υποδεχθεί την Ανέτ Σλουμπερζέ το 1984 ως δήμαρχος Βελβεντού. Η βιβλιοθήκη θα ανοίξει τις πύλες της στις αρχές Μαρτίου με 7.500 τίτλους βιβλίων. Χάρη στην οικογένεια Σλουμπερζέ, συνεχίζει τη λειτουργία της και η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Νέας Ερυθραίας.

 

Φίλη του Μιτεράν

Μέλος της γνωστής οικογένειας βιομηχάνων που έφεραν επανάσταση στην αγορά πετρελαιοειδών, προσωπική φίλη του Φρανσουά Μιτεράν, ήρθε στη χώρα μας για διακοπές τη δεκαετία του ’50 και δέθηκε με τον τόπο. Η Ανέτ Σλουμπερζέ περνούσε τα καλοκαίρια στον Αγιο Αιμιλιανό στο Πόρτο Χέλι, αγαπούσε την τέχνη και ιδιαίτερα τα έργα του Ερνστ και του Τάκι και προσπάθησε, μετά τη Μεταπολίτευση, να μεταφέρει την αγάπη της για το βιβλίο στην Ελλάδα, ενώ προσέφερε και πολλές υποτροφίες σε Ελληνόπουλα που δεν είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr