Ο Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί έναν μοναδικό και πρωτότυπο μπακλαβά με... σοκολάτα!
Μια εξαιρετική ιδέα που θα αλλάξει όλα όσα γνωρίζατε για το παραδοσιακό γλυκό!
Συστατικά:
250 γρ. βούτυρο
600 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1 συσκευασία σοκολάτα κουβερτούρα
50 γρ. ζάχαρη
1 συσκευασία φύλλο Βηρυτού
Για το σιρόπι
300 γρ. ζάχαρη
500 ml χυμό πορτοκαλιού
Για την επικάλυψη
60 γρ. κουβερτούρα
15 γρ. βούτυρο
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνιουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, τα 50 γρ ζάχαρη, την κανέλα και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε καλά ένα σκεύος 30Χ45 εκ.
Βάζουμε τα μισά περίπου φύλλα στο ταψί, βουτυρώνοντας καλά ένα ένα πριν το τοποθετήσουμε.
Απλώνουμε το μισό μείγμα από τη γέμιση καλά πάνω στα φύλλα.
Προσθέτουμε 3-4 φύλλα ακόμα βουτυρώνοντάς τα και από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.
Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά επίσης.
Χαράζουμε το γλυκό μέχρι κάτω σε 50 κομμάτια σχήματος ρόμβου.
Από πάνω απλώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε για μιάμιση ώρα.
Μισή ώρα πριν να είναι έτοιμο βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το χυμό σε ένα κατσαρολάκι, φέρνουμε σε βρασμό μέχρι να πάρουμε ένα ωραίο σιρόπι.
Με το που βγάλουμε το ταψί από το φούρνο το σιροπιάζουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει για 4 ώρες ή όλη νύχτα. λιώσει.
Την ώρα αυτή λιώνετε την επιπλέον κουβερτούρα με το βούτυρο και 1 κ.σ. νερό σε ένα κατσαρολάκι πάνω από πολύ χαμηλή φωτιά ή στα μικροκύματα και ανακατεύουμε καλά.
Όταν κρυώσει ο μπακλαβάς ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι σοκολάτας από πάνω και σερβίρουμε.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr