Ο Γιώργος Κόλλιας αναλύει στο The Hub Events τη «ζωή πέρα από τη χημεία»

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για πέμπτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στις 20:00 σας προσκαλούμε στην πέμπτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του καθηγητή Φυσιολογίας και ακαδημαϊκού Γιώργου Κόλλια με θέμα «Genes and bits: Η ζωή πέρα από τη χημεία».

Genes and bits: Η ζωή πέρα από τη χημεία

Η βιολογία μέχρι σήμερα προσεγγίζει τη δομή και τη λειτουργία της ζωής ως «μέρος» ενός βιολογικού μηχανισμού και αδυνατεί να κατανοήσει το «όλον». Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι, όπως σε όλα τα πολύπλοκα συστήματα, η σύνθεση των μορίων και των ιδιοτήτων τους σε ανώτερες ιεραρχικά μορφές αναδεικνύει νέες, μη προβλέψιμες ιδιότητες. Τα συστατικά της ζωής όπως το DNA, τα γονίδια, τα RNA και οι πρωτεΐνες δεν δρουν ατομικά και γραμμικά, αλλά αλληλεπιδρούν συνθετικά και διαχειρίζονται πληροφορίες με τη μορφή δυναμικών και πολύπλοκων δικτύων.

Αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι τα σύνθετα βιολογικά συστήματα αποτελούν «προσαρμοζόμενα δίκτυα διαχείρισης πληροφοριών», τα οποία συγκροτούνται από πολλά στοιχεία. Κάθε στοιχείο διαθέτει τις δικές του διασυνδέσεις που αλλάζουν και επαναπροσαρμόζονται δυναμικά μέσα στον χρόνο. Μέσα από την ανάγκη της ολοκληρωμένης καταγραφής και κατανόησης της ζωής σε επίπεδο συστήματος, διαμορφώνεται ένας νέος τρόπος σκέψης που ορίζει την γενικότερη μεθοδολογική προσέγγιση στην εποχή της βιολογίας των μεγάλων δεδομένων. 

Οδηγούμαστε έτσι στην ανάγκη διατύπωσης ενός νέου Επιστημολογικού Παραδείγματος για την κατανόηση της αρχιτεκτονικής της ζωής μιας νέας θεωρίας της Φυσιολογίας, που ενοποιείται πλέον με την πληροφορική και την υπολογιστική μηχανική. Οι επιστήμονες καλούνται να διατυπώσουν νέες υποθέσεις και να ερμηνεύσουν την υγεία και την ασθένεια σε ένα νέο πλαίσιο ιδεών και σκέψεων που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επανεκτίμηση των βιοηθικών, νομικών και κοινωνιολογικών προκλήσεων και αντιλήψεων για την «ουσία της ζωής».

Γιώργος Κόλλιας

Ο Γιώργος Κόλλιας είναι βιολόγος, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Τομέα Ανοσολογίας στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», όπου διατέλεσε πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής από το 2002 ως το 2010. Αναγνωρίζεται διεθνώς για πρωτοποριακές έρευνες που οδήγησαν στις πρώτες κλινικές δοκιμές και την ανάπτυξη των βιολογικών αντι-TNF θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το εργαστήριό του πρωτοπορεί στην ανάπτυξη γενετικών μεθόδων για την κατανόηση των μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών που διέπουν τις χρόνιες φλεγμονώδεις ανοσολογικές νόσους. Το επιστημονικό και διοικητικό έργο του κ. Κόλλια συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη μεγάλων υποδομών επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είσοδος ελεύθερη

Πού
The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός)

Πότε
Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 20:00

Πληροφορίες
τηλ.: 210-3411009, 210-6395458 (Κα Ελένη Γραμματικοπούλου)
email: info@thehubevents.gr, eleni.gramma@gmail.com 
web: www.thehubevents.gr και http://www.thehubscience.com/
facebook: https://www.facebook.com/events/956186241103023/

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr