Ο εγκλωβισμός των προσφύγων έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στην κτηματαγορά της Αθήνας
Το τελειωτικό χτύπημα στην κτηματαγορά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που εδώ και πολλά χρόνια παραπαίει, επιφέρει ο εγκλωβισμός εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα.
Και εάν η πώληση ενός σπιτιού αποτελούσε, ήδη, άθλο εξαιτίας της υποβάθμισης του κέντρου και των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων, σήμερα είναι απαγορευτική για μεγάλο αριθμό ιδιοκτησιών που βρέθηκαν, σε μία νύχτα, να γειτνιάζουν με ανοργάνωτες και ανεξέλεγκτες αποθήκες προσφύγων.
* Του Δημήτρη Δελεβέγκου στο capital.gr
Η πλατεία Βικτωρίας
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Πλατεία Βικτωρίας -και οι συνοικίες γύρω από αυτή (Πεδίο του Άρεως, Κυψέλη κτλ)- η οποία μετά και την άναρχη κατάληψή της από πρόσφυγες σβήνει οριστικά από τον χάρτη της αγοράς ακινήτων. Ενδεικτικά, γνωστός ιστότοπος αγγελιών φιλοξενεί τουλάχιστον 500 "πωλείται" για διαμερίσματα στην Πλατεία Βικτωρίας ή γύρω από αυτήν από τα οποία τουλάχιστον το 1/5 διατίθεται έως 20.000 ευρώ. Για παράδειγμα:
- διαμέρισμα 48 τ.μ., τρίτου ορόφου, προσόψεως, με κεντρική θέρμανση πωλείται στη (συζητήσιμη) τιμή των 16.000 ευρώ
- διαμέρισμα 50 τ.μ., 2ου, στην οδό Φυλής, σε καλή κατάσταση, διατίθεται προς 12.000 ευρώ
- διαμέρισμα 55 τ.μ., 2ου, κατασκευής 1960, σε άριστη κατάσταση κοντά στην πλατεία πωλείται προς 15.000 έναντι 20.000 ευρώ πριν από μερικές εβδομάδες
- διαμέρισμα 41 τ.μ., ισόγειο, κατασκευής 1960 αλλά σε καλή κατάσταση διατίθεται προς 10.000 ευρώ
"Πράγματι, παρατηρούμε -και δεν πρόκειται για υπερβολή- ότι οι ιδιοκτήτες στις συνοικίες γύρω από την πλατεία Βικτωρίας χαρίζουν τα ακίνητά τους ή τα προσφέρουν σε εξευτελιστικές τιμές, καθώς τους ενδιαφέρει να απαλλαγούν από αυτά. Και όχι άδικα, αφού η υποβάθμιση της περιοχής είναι δραματική, ενώ σε μεγάλο αριθμό πολυκατοικιών το σύστημα διαχείρισης είναι ανύπαρκτο. Και αυτό επειδή δεν είναι εύκολο να υπάρξει συνεννόηση για την εξόφληση των λογαριασμών κοινοχρήστων μεταξύ των πολυάριθμων αλλοδαπών ενοικιαστών- τις περισσότερες φορές, ενός μόνο διαμερίσματος- και των Ελλήνων ενοίκων. Εν γένει πρόκειται για περιοχή απαξιωμένη με ανύπαρκτο ενδιαφέρον για αγορά ή ενοικίαση. Εάν δεν υπήρχε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών οι συνοικίες γύρω από την Πατησίων θα είχαν σβήσει" σημειώνει ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, επικεφαλής του μεσιτικού δικτύου Ακίνητα Πόλις.
Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, οι ιδιοκτήτες στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας είναι όμηροι της κυβερνητικής αδιαφορίας, έχοντας απωλέσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη "ελευθερία της χρήσης και διάθεσης της ιδιοκτησίας". Και με την ανυπαρξία κινήτρων-τα οποία σήμερα θα είχαν μηδενική χρησιμότητα λόγω της μετατροπής του κέντρου σε απέραντο hotspot- για την επανακατοίκηση του κέντρου, δεν είναι τυχαίο που οι αξίες στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας έχουν κατακρημνισθεί.
Το 2008 ένα διαμέρισμα, παλαιότητας 10 έως 25 ετών, πωλούνταν προς 1.200 ευρώ ανά τ.μ. (στοιχεία Aspis Real Estate), σήμερα η τιμή αυτή έχει, στην καλύτερη περίπτωση, υποπενταπλασιαστεί. To 2008 στην Κυψέλη, που κάποτε προσέλκυε την μεσαία εύπορη αστική τάξη, ένα νεόδμητο, έως 10 ετών σπίτι, πωλούνταν προς 2.500 ευρώ / τ.μ. (στοιχεία Aspis Real Estate). Σήμερα το ελάχιστο τίμημα κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της Eurobank Property Services.
Απαξιώθηκε το κέντρο
Ωστόσο, η απαξίωση της αγοράς ακινήτων δεν αφορά μόνο την πλατεία Βικτωρίας, τα σκοτεινά στενά της Ομόνοιας ή το Βοτανικό, αλλά το σύνολο του αθηναϊκού down town, με εξαίρεση το Κολωνάκι που διατηρεί, έως ένα βαθμό, τη δυναμική του.
"Υπάρχει σχετική ομοιογένεια στις αξίες διαμερισμάτων του Δήμου Αθηναίων, με εξαίρεση την περιοχή του Κολωνακίου. Η πιο ακριβή περιοχή του Δήμου, είναι η περιοχή γύρω από τα Ανάκτορα" σημειώνει σε μελέτη της (για το 2015) η αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ –στέλεχος της Eurobank Property Services Ανδριάνη Πελτσεμή. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα ακίνητα παλαιότητας (>30 ετών) στο Δήμο Αθηναίων έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση στην αξία τους λόγω και του κύματος των αλλοδαπών και της υποβάθμισης της περιοχής. Όπως φανερώνουν οι παρακάτω πίνακες της Eurobank Property Services, οι χαμηλότερες αξίες, διαμορφώνονται σε 250 ευρώ και εντοπίζονται στην Κυψέλη.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr