O Άκης μεγαλούργησε & πάλι: Γαρίδες με προσούτο - Ιδιαίτερος συνδυασμός που εντυπωσιάζει
Μια φανταστική συνταγή που θα λατρέψετε!
Συστατικά
Για τη βινεγκρέτ με λάιμ
150 ml ηλιέλαιο
1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
1 κ.γ. μέλι
ξύσμα και χυμό από 1-2 λάιμ
αλάτι
πιπέρι
Για τις γαρίδες
10 γαρίδες Νο1 (μεγάλες)
πιπέρι τριμμένο
10 φέτες προσούτο
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη βινεγκρέτ
Για τη βινεγκρέτ ρίχνουμε σε ένα μπολ το μέλι, τη μουστάρδα, το ξύσμα και το χυμό από λάιμ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Έπειτα προσθέτουμε λίγο λίγο το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το σύρμα έτσι ώστε να δέσει η βινεγρέτ μας. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι και αν θέλουμε η βινεγκρέτ μας να έχει πιο έντονο τη γεύση του λάιμ προσθέτουμε και άλλο χυμό. Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τις γαρίδες μας.
Για τις γαρίδες
Σε περίπτωση που πάρουμε κατεψυγμένες γαρίδες, τις αφήνουμε να ξεπαγώσουν κάτω από τρεχούμενο νερό για περίπου 7-8 λεπτά. Μόλις ξεπαγώσουν τις στραγγίζουμε καλά και αρχίζουμε και καθαρίζουμε τις καρκάσες από τις γαρίδες αφαιρώντας το κεφάλι. Δεν αφαιρούμε την ουρά, την αφήνουμε ως έχει για να φαίνεται πιο όμορφο στο πιάτο μας.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσουμε κατά μήκος το πίσω μέρος τη ράχη της γαρίδας έτσι ώστε να αφαιρέσουμε το εντεράκι που έχει.
Στη συνέχεια, κόβουμε τη γαρίδα από τη μεριά που τη χαράξαμε, μέχρι πριν την ουρά . Προσέχουμε όμως να μη τις κόψουμε μέχρι την άλλη άκρη. Θέλουμε να ανοίξουν στην ουσία σε σχήμα πεταλούδας.
Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι τριμμένο και αφήνουμε μέσα σε ένα μπολ στην άκρη.
Παίρνουμε μία φέτα προσούτο και τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας μας.
Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα όλη την επιφάνεια του προσούτο. Τοποθετούμε μία γαρίδα πάνω στη φέτα του προσούτο βάζοντας τη μεριά που έχουμε κόψει προς τα κάτω και τυλίγουμε τη γαρίδα χωρίς όμως να σφίγγουμε το ρολό. Αφήνουμε αέρα έτσι ώστε να είναι αφράτο το τελικό αποτέλεσμα.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλες τις γαρίδες. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ένα τηγάνι και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί , όχι όμως να κάψει το τηγάνι ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες σε δόσεις, προσέχοντας η μεριά που κλείνει το ρολό να είναι προς τα κάτω.
Μόλις πάρει καλό χρώμα η κάτω πλευρά γυρίζουμε την κάθε γαρίδα από την άλλη μέχρι να πάρει και αυτή η πλευρά καλό χρώμα.
Αν δούμε ότι το τηγάνι μας καίει πάρα πολύ και το προσούτο πάρει γρήγορα χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.
Θέλουμε οι γαρίδες να είναι μαγειρεμένες και αυτές.
Σερβίρουμε με τη βινεγκρέτ λαίμ.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr