Γιατί η μητρότητα στην Ελλάδα είναι το πιο δύσκολο "επάγγελμα"- Η ιστορία της Κατερίνας Βασιλοπούλου

Με την ανεργία των γυναικών να κυμαίνεται στο 29,4% και την κοινωνική πρόνοια να απουσιάζει από την Ελλάδα, πολλές γυναίκες βρίσκονται στο δίλημμα εάν θα πρέπει να μείνουν σπίτι, προσέχοντας οι ίδιες το παιδί τους, ή να βγουν στην αγορά εργασίας, αφήνοντας τα παιδιά σε συγγενείς ή νταντάδες.

Η Κατερίνα Βασιλοπούλου από την Κυψέλη είναι μια νέα μητέρα που επέλεξε την πρώτη επιλογή. Έχει δύο μικρά παιδιά, τον Αύγουστο που είναι πέντε χρονών, και τον Ωκεανό που είναι ενάμιση. Η ίδια εργαζόταν ως δημοσιογράφος για πολλά χρόνια, όμως το γεγονός ότι τα χρήματα ήταν πλέον ελάχιστα σε συνδυασμό με τις τροφικές αλλεργίες που παρουσίασε το δεύτερο παιδί της, την οδήγησαν στο να επιλέξει να μείνει στο σπίτι με τα παιδιά.

 

«Δούλευα στην Ελευθεροτυπία επί 15 χρόνια και μετά σε σάιτ αλλά δεν πληρωνόμουν. Κάποια στιγμή έμεινα έγκυος και εφόσον πληρωνόμουν με μπλοκάκι έφυγα. Δεν έχει νόημα να επιστρέψω στην παρούσα φάση, γιατί τα λεφτά που θα έπρεπε να δίνω σε μια γυναίκα για να το φυλάει θα ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που θα έπαιρνα από το σάιτ»,λέει η ίδια στην Huffpost Greece.

Με το πρώτο της παιδί δούλευε για την εφημερίδα από το σπίτι. Στο γραφείο γύρισε όταν ήταν εννιά μηνών, κάτι που, όπως είπε, της κακοφάνηκε λίγο.

 

«Ήθελα να είμαι λίγο ακόμα με το μωρό. Σε αυτό το μωρό επειδή έχει αλλεργίες διάφορες και το θηλάζω ακόμα και θα το θηλάζω για όσο θέλει, ούτως ή άλλως έπρεπε κατά κάποιο τρόπο να είμαι μαζί του. Και ήθελα κιόλας. Στο δεύτερο παιδί είσαι πιο συνειδητοποιημένος σε κάποια πράγματα γιατί ξέρεις πως (η βρεφική ηλικία) διαρκεί λίγο».

 

Όπως όμως η ίδια εξήγησε, είναι δύσκολο για μια Ελληνίδα σήμερα να σταματήσει να δουλεύει για να μεγαλώσει τα παιδιά της, λόγω των οικονομικών συνθηκών.«Χρωστάμε παντού βέβαια, δεν μας παίρνει οικονομικά να μην δουλεύω εγώ. Όμως ούτως ή άλλως δεν θα βγαίναμε εάν πληρώναμε γυναίκα, ενώ ο βρεφικός σταθμός είναι ένας φαύλος κύκλος: αν δεν δουλεύεις δεν σου παίρνει το παιδί, όμως από την άλλη δεν μπορείς να βρεις δουλειά εάν δεν έχεις το παιδί σου στον παιδικό. Αλλά είναι επιλογή μου τώρα να κάτσω μέχρι τουλάχιστον να γίνει δύο - δυόμιση χρονών».

 

Σε ένα χρόνο, όταν ο Ωκεανός θα γίνει δυόμιση χρονών, η ίδια θα αναζητήσει και πάλι δουλειά, όμως δεν νομίζει να ξαναγυρίσει στην δημοσιογραφία. «Έχω συνηθίσει από 18 χρονών που δούλευα 12 ώρες τη μέρα. Απλά την μετάβαση την περνάς στο πρώτο παιδί που λες “εντάξει, υπάρχει και κάτι άλλο εκτός από την δουλειά”. Στο δεύτερο παιδί ήμουν συνειδητοποιημένη ότι ήθελα να καθίσω σπίτι. Δηλαδή χάρηκα που τα έφερε έτσι η μοίρα και μπόρεσα να το κάνω».

 

Δείτε όλη την συνέχεια εδώ -infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr