Προτελευταία η ελληνική αγορά κατοικίας μεταξύ 55 χωρών παγκοσμίως, με τελευταία την Ουκρανία!
Στην προτελευταία θέση μεταξύ 55 χωρών παγκοσμίως ολοκλήρωσε το 2015 η ελληνική αγορά κατοικίας, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, πίσω μόνο από την Ουκρανία.
Αυτό προκύπτει με βάση την τελευταία δημοσίευση του Παγκόσμιου Δείκτη Τιμών Κατοικίας που επιμελείται η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank, όπου στη μεν Ελλάδα οι τιμές μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5,4%, ενώ στην Ουκρανία η αντίστοιχη πτώση άγγιξε το 12%.
Μάλιστα, ενώ στην ουκρανική αγορά οι προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η πτωτική πορεία των τιμών θα διατηρηθεί έστω και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2015.
Πλέον, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από την αρχή της υφιστάμενης κρίσης στο τέλος του 2008 και έως το τέλος του 2015 η συνολική πτώση των τιμών των διαμερισμάτων αγγίζει το 41,2%. Τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν καταγράψει τα παλιότερα ακίνητα, όπως επίσης κι εκείνα που βρίσκονται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, η πτώση των παλιών διαμερισμάτων άγγιξε το 42,2% έναντι μείωσης 39,6% για τα νεόδμητα διαμερίσματα (ηλικίας έως πέντε ετών). Αντίστοιχα, η πτώση στη Θεσσαλονίκη άγγιξε το 45,4% και στην Αθήνα το 43,4%, τη στιγμή που στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 39,2% και στις υπόλοιπες περιοχές (κυρίως τουριστικού χαρακτήρα) η υποχώρηση των τιμών από το 2008 έως σήμερα αγγίζει το 36,9%.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι η πτωτική πορεία των τιμών θα διατηρηθεί και φέτος, καθώς το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών και η έλλειψη ρευστότητας, η υψηλή ανεργία, η υψηλή φορολογική επιβάρυνση και η αστάθεια του φορολογικού πλαισίου για τα ακίνητα εξακολουθούν να υφίστανται και να λειτουργούν αποτρεπτικά για την επιστροφή της αγοράς ακινήτων σε τροχιά ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η Καθημερινή, εφόσον η οικονομία σταθεροποιηθεί φέτος, είναι πολύ πιθανό η πτώση των τιμών των ακινήτων να είναι χαμηλότερη έναντι του 2015.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δείκτης της Knight Frank κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 3% το 2015, από 2,3% το 2014, καθώς τα χαμηλά επιτόκια ευνόησαν την απόκτηση κατοικίας. Ανοδικά κινήθηκαν 43 από τις 55 χώρες που παρακολουθεί η εταιρεία, με την Τουρκία να ηγείται του σχετικού δείκτη, καθώς η αύξηση το 2015 άγγιξε το 18%. Οπως τονίζεται στην έκθεση, η γειτονική χώρα λειτουργεί ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο για τους επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα μεγάλη είναι και η εγχώρια ζήτηση, λόγω της αύξησης του πληθυσμού.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr