5 πικάντικα τάπας πανεύκολα για να τους καλοπιάσετε από την αρχή
Πέντε πανεύκολα μεζεδάκια για τον γιορτινό μπουφέ που θα κλέψουν την παράσταση.
Ταρτάκια με κοπανιστή και τσάτνεϊ κρεμμυδιού
Υλικά (Μερίδες για 16 ταρτάκια)
200 γρ. κοπανιστή (Τήνου ή Μυκόνου)
16 μικρά έτοιμα (ψημένα) ταρτάκια (βρίσκουμε σε καλά deli και μεγάλα σούπερ μάρκετ)
1 μικρό βαζάκι τσάτνεϊ κρεμμυδιού (ή άλλο που μας αρέσει)
1 μικρό πράσινο μήλο
Για το σερβίρισμα
ψιλοκομμένα μυρώνια
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ μαλακώνουμε την κοπανιστή με το σύρμα και γεμίζουμε με ένα κουτάλι ή με το κορνέ τα ταρτάκια. Πάνω από κάθε ταρτάκι βάζουμε λίγο (περίπου 1 κ.γ.) τσάτνεϊ κρεμμυδιού. Κόβουμε το πράσινο μήλο σε λεπτές φετούλες και γαρνίρουμε τα ταρτάκια. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα μυρώνια και σερβίρουμε.
Μπρουσκέτα με μαρμελάδα πορτοκάλι και σαλάμι Λευκάδος
Υλικά (για 8 μπρουσκέτες)
8 φέτες από λεπτή φραντζόλα ψωμί
4 - 5 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
1 κ.γ. μπούκοβο
1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.σ. μαύρες σταφίδες
1 κ.γ. μπαλσάμικο
16 λεπτές ροδέλες από σαλάμι Λευκάδος
Για το σερβίρισμα
λίγο φρέσκο ή ξερό θυμάρι
Εκτέλεση
Ψήνουμε τις φέτες ψωμιού στην τοστιέρα ή στο γκριλ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαρμελάδα πορτοκάλι με το μπούκοβο, το τζίντζερ, τις σταφίδες και το μπαλσάμικο. Αλείφουμε με το αυτοσχέδιο τσάτνεϊ τις φέτες ψωμιού. Βάζουμε από 2 φέτες σαλάμι Λευκάδος σε κάθε μπρουσκέτα. Πασπαλίζουμε με θυμάρι και σερβίρουμε.
Πικάντικο ψητό μαστέλο με πιπεριές
Υλικά (Μερίδες για 20 - 24 τμχ)
1 κ.γ. μαραθόσπορο
1 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
1/2 κ.γ. πάπρικα καυτερή
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
δύο χοντρές φέτες (περίπου 150 γρ. η καθεμιά) τυρί μαστέλο (ή άλλο τυρί για σαγανάκι)
1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο
ένα λάιμ ή 1 μικρό λεμόνι
Για το σερβίρισμα
λίγα φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση
Κοπανίζουμε μέσα στο γουδί τον μαραθόσπορο, το κύμινο, την πάπρικα και το αλάτι. Προσθέτουμε στο μείγμα το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε τις φέτες τυριού με το μείγμα μπαχαρικών και το ψήνουμε στο γκριλ ή σε τηγάνι για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει λίγο. Στραγγίζουμε και κόβουμε την πιπεριά Φλωρίνης από βάζο σε λεπτές λωρίδες. Κόβουμε το τυρί σε τρίγωνα. Βάζουμε πάνω από κάθε τρίγωνο 1 λωρίδα πιπεριά και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα. Στύβουμε το λάιμ ή 1 το μικρό λεμόνι, γαρνίρουμε με τον δυόσμο και σερβίρουμε.
Πικάντικα κυπριακά πιτάκια με μαριναρισμένα τυράκια
Υλικά (Μερίδες για 6 πιτάκια)
1 κ.γ. χαρίσα (καυτερή σάλτσα πιπεριάς) ή λίγες σταγόνες ταμπάσκο
τον πολτό από 1 - 2 σκελίδες σκόρδου
2 κ.σ. λάδι
6 μικρά κυπριακά πιτάκια
2 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι
1/2 φλ. φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Για το σερβίρισμα
μαριναρισμένα κατσικίσια τυράκια από βάζο (σε μπακάλικα και deli, χύμα ή σε βαζάκια από διάφορες ελληνικές εταιρείες - π.χ. Ερίφι, Ιναχος) ή κυβάκια φέτας, που περνάμε από ένα μπολάκι με λάδι και ρίγανη ξερή
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Ανακατεύουμε τη χαρίσα (καυτερή σάλτσα πιπεριάς) ή το ταμπάσκο, τον πολτό σκόρδου και το λάδι και αλείφουμε τα κυπριακά πιτάκια. Τα ψήνουμε για 8 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι και τον κόλιανδρο ή μαϊντανό. Σερβίρουμε με τα μαριναρισμένα κατσικίσια τυράκια ή τα κυβάκια φέτας.
Πιτάκια με γαλοπούλα, κατίκι και λιαστή ντομάτα
Υλικά (Μερίδες για 12 πιτάκια)
250 γρ. γαλοπούλα ψητή που μας περίσσεψε από το τραπέζι της γιορτής σε μικρά κομμάτια
12 αραβικά πιτάκια
5 - 6 ντομάτες λιαστές (διατηρημένες στο λάδι, για να είναι τρυφερές)
2 - 3 κ.γ. τσαλαφούτι ή κατίκι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
φύλλα μαντζουράνας ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
ζεστό κόκκινο κρασί αρωματισμένο με φέτες πορτοκάλι και κανέλα
Εκτέλεση
Κόβουμε την ψητή γαλοπούλα και τη μοιράζουμε στα αραβικά πιτάκια. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες. Βάζουμε μερικά κομμάτια λιαστής ντομάτας σε κάθε πιτάκι, καθώς και το τσαλαφούτι ή κατίκι. Ψήνουμε τα πιτάκια στο γκριλ για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν τα υλικά. Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Γαρνίρουμε με μαντζουράνα ή δυόσμο και σερβίρουμε. Προαιρετικά, σερβίρουμε τα πιτάκια με το ζεστό κόκκινο κρασί.
Ευχαριστούμε τον Γαστρονόμο της Καθημερινής για τις συνταγές
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr