Το «ξεχασμένο» μακελειό με νεκρούς στο Ελληνικό πριν από 43 χρόνια & στο City of Poros το 1988
Ένα δραματικό «ελληνικό» προηγούμενο με μια πολύνεκρη επίθεση πριν από 43 χρόνια στο αεροδρόμιο του Ελληνικού έχει το μακελειό στις Βρυξέλλες.
Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας θυμίζει μία σχεδόν ξεχασμένη αιματηρή επίθεση αράβων ενόπλων στο Ανατολικό Αεροδρόμιο της Αθήνας με στόχο επιβάτες πτήσεων με προορισμό τις ΗΠΑ.
Με αφορμή τις πολύνεκρες επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών, υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας έχουν σημειωθεί τέσσερις παρόμοιες «τυφλές» επιθέσεις με δεκάδες θύματα.
Ο «Μαύρος Σεπτέμβρης» στο Ελληνικό
Η επίθεση ενόπλων σε ελληνικό αεροδρόμιο είχε σημειωθεί στις 5 Αυγούστου 1973, όταν δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι -φέρεται να ανήκαν στην οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» του Άραβα Αμπού Νιντάλ- επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και πυροβολισμούς στην αίθουσα transit του Ανατολικού Αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Οι δύο δράστες είχαν στόχο να προχωρήσουν σε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της El Al για το Τελ Αβίβ. Επειδή όμως το αεροπλάνο είχε απογειωθεί, αποφάσισαν να επιτεθούν σε όσους ήσαν έτοιμοι να επιβιβασθούν στην πτήση της TWA για τη Νέα Υόρκη που είχε αφιχθεί λίγη ώρα νωρίτερα από το Τελ Αβίβ.
Εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα βρίσκονταν περίπου 2.000 άτομα. Έριξαν πρώτα τέσσερις από τις πέντε χειροβομβίδες που κουβαλούσαν και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν με πολυβόλα αδιακρίτως. Στη συνέχεια και υπό την απειλή των όπλων κράτησαν 35 άτομα ως ομήρους επί δύο ολόκληρες ώρες.
Ταμπουρωμένοι πίσω από το μπαρ του αεροδρομίου άρχισαν διαπραγματεύσεις με ομάδα αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο προτού τελικώς παραδοθούν. Τρεις νεκροί -δύο Αμερικανοί, εκ των οποίων μία, η ελληνική καταγωγής Τζίνα Τσαλάντη, 23 ετών, είχε έλθει με τον σύζυγό της από τις ΗΠΑ για τον γάμο της αδελφής της και ένας Αυστριακός που βρισκόταν για διακοπές στην Ελλάδα- και 55 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης.
Η τραγωδία στο «City of Poros»
Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί άλλη μια μαζική αιματηρή επίθεση ενόπλων της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» τον Ιούλιο του 1988 στο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» που μετέφερε ισραηλινούς και άλλους τουρίστες σε περιήγηση στα νησιά του Σαρωνικού.
Είχε προηγηθεί η έκρηξη ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στο Τροκαντερό (εκεί όπου βρίσκεται τώρα η νέα μαρίνα Φλοίσβου) λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του κρουαζιερόπλοιου. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άραβες τρομοκράτες.
Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, η επιχείρηση προέβλεπε βομβιστική επίθεση και πυροβολισμούς εναντίον των τουριστών τη στιγμή της επιστροφής του κρουαζιερόπλοιου, ώστε να βρεθούν μεταξύ δύο πυρών. Η έκρηξη του ΙΧ στο Τροκαντερό. πιθανόν ύστερα από επέμβαση ισραηλινών πρακτόρων, ματαίωσε τα σχέδιά τους.
Έτσι, όπως αναφέρει το ''Βήμα'' ένας εκ των αράβων ενόπλων, ο Μοχάμεντ Σοζάντ Αντνάν, ο οποίος επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο, άρχισε να πυροβολεί κατά των επιβατών όταν το «City of Poros» ήταν εν πλω, με αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα επιβατών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.
Η βόμβα στην Πάτρα
Έκρηξη βόμβας που είχε κοστίσει τη ζωή σε έξι ανθρώπους είχε σημειωθεί στις 19 Απριλίου 1991 στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Βότση 12-14 στην Πάτρα. Μεταφορέας της βόμβας που ανατινάχθηκε πρόωρα στα χέρια του ήταν ο Παλαιστίνιος Αχμέτ Χασικέχ στην Πάτρα. Εκτός του βομβιστή τη ζωή τους έχασαν οι πέντε εργαζόμενοι σε ταχυδρομικό ταμιευτήριο ή περαστικοί.
Στόχος των ενόπλων ήταν να τοποθετήσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό στο βρετανικό προξενείο και σε παρακείμενη ναυτιλιακή εταιρεία στην Πάτρα.
Σε λεωφορείο
Υπόνοιες για «τυφλή επίθεση Αράβων ενόπλων στη χώρα μας» είχαν διατυπωθεί αρχικώς για την έκρηξη βόμβας το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου 1985 σε αστικό λεωφορείο γεμάτο μαθητές που είχε προορισμό την Αργυρούπολη, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό 28 ατόμων.
Όπως προέκυπτε από την αρχική έρευνα των αστυνομικών, μεταφορέας της βόμβας ήταν ο νεαρός Ιρακινός Χαλίντ Οράχα, ο οποίος επέβαινε στο λεωφορείο και φιλοξενείτο από έναν ιερέα στην περιοχή της Γλυφάδας. Τελικώς από την περαιτέρω έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. διατυπώθηκε η άποψη ότι δεν επρόκειτο για σχέδιο επίθεσης Αράβων και απλώς ο Ιρακινός πήρε από την περιοχή του Κολωνακίου τσάντα με βόμβα που είχε τοποθετήσει σε «ξένο στόχο» ελληνική ένοπλη οργάνωση, προπομπός της «1ης Μάη».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr