Μάρδας μετά το σάλο για τις επενδύσεις των πλουσίων Σύρων: Δεν μετανιώνω, η πρότασή μας υπάρχει στο Google
Σάλος προκλήθηκε την Κυριακή από τη δήλωση του Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος εισηγήθηκε να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης όσοι πρόσφυγες μπορούν και θέλουν να επενδύσουν ποσά πάνω από 250.000 ευρώ στη χώρα μας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών μιλώντας σήμερα στον Αnt1, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ισχυροί οικονομικά Σύροι που έχουν αφήσει τη χώρα τους, όμως δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε μια ασφαλή ευρωπαϊκή χώρα.
«Ακόμα κι ο κόσμος που είχε πολλά χρήματα στη Συρία δεν μπόρεσε να φύγει, επειδή δεν πήρε τη βίζα που ήθελε. Πολλοί έχουν βρεθεί στην Τουρκία, χωρίς να έχουν μπορέσει να πάρει μαζί τα χρήματά τους» είπε και διευκρίνισε ότι, δεν αναφέρεται σε όλους τους πρόσφυγες.
«Δεν λέω εγώ ότι είχαν πολλά χρήματα κάποιοι μαζί τους», σημείωσε και διευκρίνισε ότι, «όταν ετοιμάζουμε μία εισήγηση δεν την κάνουμε έτσι, έχουμε κάνει την έρευνά μας, για το τι γίνεται στις άλλες χώρες. Ο νόμος ο οποίος αναφέρεται στα ακίνητα, αναφέρθηκε στη μορφή παραδείγματος» δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι «δεν εισάγεται καμία μορφή διάκρισης. Έχουμε 50.000 άτομα που θα ακολουθήσουν μία διαδικασία. Το θέμα που τέθηκε είναι ότι, αν υπάρχουν κάποια άτομα που έχουν χρήματα για επένδυση, θα τα δούμε».
«Είναι λάθος η αντίληψη που γίνεται», σημείωσε αναφερόμενος στο κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε από τη δήλωσή του και υπογράμμισε ότι, είπε πως υπάρχει μια εισήγηση.
Ερωτηθείς αν μετάνιωσε για τη δήλωσή του, απάντησε ότι, «φυσικά και δεν το μετάνιωσε» και συμπλήρωσε ότι για το θέμα «υπάρχει μία διεθνής εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα, από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρία και στο βαθμό που μπορούμε να την εφαρμόσουμε».
Μιλώντας αργότερα στο Mega, o κ. Μάρδας είπε ότι η εισήγηση για τους επενδυτές-πρόσφυγες που θα καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση υπάρχει στο... Google.
«Είναι απλή η πρότασή, όποιος μπει στο Google θα βρει την πρόταση αυτή, εκεί τη βρήκαμε κι εμείς. Δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έγινε στη Δανία όπου εκεί το κράτος μάζευε τιμαλφή» δήλωσε A ο κ. Μάρδας.
«Μπείτε στο Google για να δείτε τις άλλες χώρες τι έκαναν για να αξιοποίησαν τους πρόσφυγες» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών ο οποίος ωστόσο ομολόγησε ότι «δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπάρχουν πρόσφυγες με χρήματα. Ξέρω ότι άλλες χώρες έχουν στήσει αντίστοιχες υπηρεσίες». Αποκάλυψε, δε, ότι η σκέψη της κυβέρνησης βασίζεται στη... διεθνή εμπειρία. «Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία υπάρχει αυτό το υποσύνολο (σ.σ. των εύπορων προσφύγων). Κάνουν λάθος όσοι λένε ότι όλο το υποσύνολο αυτό έχει πάει σε άλλες χώρες» είπε ο κ. Μάρδας.
Επέμεινε ακόμα ότι η εισήγηση θα κατατεθεί σήμερα και ότι δεν είναι μια σκέψη που κατατέθηκε στη λογική «κάνω ένα τσιγάρο και καταθέτω μια σκέψη».
Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα υποσύνολο που θα μπορούσε να φέρει τα χρήματα του στην Ελλάδα και να ενσωματωθεί στην κοινωνία και να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα, ανέπτυξε εκ νέου το σκεπτικό του ο κ. Μάρδας διευκρινίζοντας ότι «δεν έχει έννοια ότι όσοι φέρετε χρήματα θα μείνετε και όσοι δεν φέρετε θα φύγετε».
«Έπρεπε να γίνει μια καταγραφή κοινωνικού και οικονομικού προφίλ, αν κάποιος θέλει να τη χρησιμοποιήσει τη χρησιμοποιεί, αν όχι πάλι καλά. Δεν είναι μια πολιτική που μπορεί να δημιουργήσει κραδασμούς» πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Όσον αφορά τον υπάρχοντα νόμο εξήγησε ότι αυτός αναφέρεται στις κατοικίες λέγοντας ότι «εμείς επεκτείνουμε το μέτρο και σε άλλες δραστηριότητες» αν και παραδέχθηκε ότι τα 250.000 ευρώ αναφέρονται σε ξένους και ότι αυτός όντως αναφέρθηκε στους πρόσφυγες.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr