Επεισοδιακή συνεδρίαση στη Βουλή: Ακραία κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη με σκληρές φράσεις

Σε υψηλότατους τόνους, με «καπνούς» αλλά χωρίς «φωτιά» και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά, με τον Αλέξη Τσίπρα να προαναγγέλλει εξεταστική επιτροπή και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά εκλογές,
 

Στο Μαξίμου εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την εικόνα και τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρωθυπουργός για τα οποία, όπως τονίζουν «δεν δόθηκε καμία απάντηση».
«Αποστολή εξετελέσθη»... κατά το ήμισυ, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή, αφού το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Πέμπτης.

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για «ένοχη σιωπή» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη «σωρεία υποθέσεων που παρέθεσε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ο πρωθυπουργός, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε» όπως τονίζουν «να καλύψει πλήρως το σύστημα διαπλοκής και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου».


Η συζήτηση για την δικαιοσύνη και την διαφάνεια ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση με το προσφυγικό και την διαπραγμάτευση να βρίσκονται στην πιο δύσκολη φάση τους. Ο χρόνος, πάντως δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς η συζήτηση επιχειρήθηκε να δράσει «συγκολλητικά» στην κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς και στις σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων.

Αλ. Τσίπρας: Νομοσχέδιο για την άρση των 13 παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη

"Σήμερα σε αυτή τη συνεδρίαση θα ειπωθούν πάρα πολλά και μαζεμένα", προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα της Δικαιοσύνης, την οποία είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι η ΝΔ με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για μια υποτιθέμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη νόμιζε ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με κάποια από τα γνωστά ΜΜΕ της διαπλοκής, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις. «Εδώ δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία και αρμόζει να ειπωθεί το ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές. Δεν σκεφτήκατε καν ότι έτσι μόνοι σας θα ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας», πρόσθεσε.
Καίρια ερωτήματα για την «περιβόητη παρέμβαση» Παπαγγελόπουλου και τις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι για την εν λόγω υπόθεση που αφορά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις ή τις παραλείψεις που οδήγησαν με μάλλον περίεργο τρόπο τρεις δικογραφίες στο αρχείο. Τρία ερωτήματα προκύπτουν εύλογα, είπε: Ποιος ζήτησε να διεξαχθεί αυτή η συνάντηση για την οποία κατηγορείτε τον υπουργό για παρέμβαση, ο κ. Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας;

Πώς έφτασε η υπόθεση αυτή στην εισαγγελέα και αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούσαν τον επιχειρηματία Βγενόπουλο ώστε να φτάσουν στα χέρια της κ. Τσατάνη;
Πώς είναι δυνατόν ο αντιεισαγγελέας του Α.Π. με έγγραφο του στις 22/42015 να γνωμοδοτεί ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς και στις 18/12/2015 ο ίδιος άνθρωπος να γνωμοδοτεί με νέο έγγραφο ότι οι δικογραφίες στις υποθέσεις Βγενόπουλου νομίμως αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα; Ρωτώ: Δεν υπάρχει εδώ μια προφανέστατη δικονομική αντίφαση;


Επισήμανε ότι για την υπόθεση και στελέχη της αντιπολίτευσης αναδεικνύουν με ένταση τα σημεία της υπόθεσης, για το εάν υπήρξε μια επιχείρηση συγκάλυψης, και κατέθεσε στα πρακτικά τόσο την επιστολή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Τσιρώνη προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και την επιστολή του κ. Σηφουνάκη προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Την κατάθεση τις επόμενες μέρες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει εξαντλητικά τις δανειακές συμβάσεις που σύναψαν οι τράπεζες με τα κόμματα και τα ΜΜΕ, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Είπε ότι το πόρισμα δεν θα βγει του «Αγίου Ποτέ», αλλά Θα βγει το αργότερο στα τέλη του Μάη.

«Θέλω να δεσμευτώ ότι η υπόθεση αυτή με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας (σ.σ. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δεν μπορούν να κλείσουν μέσα σε μια νύχτα επειδή καταθέσατε μια τροπολογία σε μια νύχτα που αθωώνει και δίνει ασυλία σε αυτούς που σας τα έδωσαν», σημείωσε. Τόνισε ότι οι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν κατά κεραίας.
Μεταξύ των συνολικά 13 παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και γενικότερα, που κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι και εκείνη που καταλογίζει για ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, τον κ. Αθανασίου, που, όπως είπε, έγινε λίγο πριν από τις εκλογές τότε, για να ευνοήσει τους εκλεκτούς του.
«Αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει με το θράσος τους , για την απύθμενη υποκρισία», είπε εξαπολύοντας πυρά ιδιαίτερα στην τριετία της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη υπήρχαν πάντα, είπε, και τόνισε ότι όμως την 3ετία της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου «χάθηκε η μπάλα». Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις πολλές φορές ακόμα και οι παραλείψεις αποτελούν παρέμβαση, για να σχολιάσει ότι «ήταν πολλές κι αυτές», φέρνοντας ως κορυφαίο παράδειγμα την «παράλειψη», όπως είπε, να παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές η λίστα Λαγκάρντ. Κατηγόρησε την τριετία για συγκάλυψη του μεταπολιτευτικού σκανδάλου της Ζίμενς και μίλησε για «απαράδεκτο» εξωδικαστικό συμβιβασμό που υπογράφτηκε ανάμεσα στο δημόσιο και την εταιρεία. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να συστήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων και πολιτικών στελεχών διεκδικώντας την επαναδιαπραγμάτευση αυτού του συμβιβασμού με τη Ζίμενς και κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε αυτή την επιτροπή.


Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση «πρέπει να τελειώσει οριστικά αυτή η ντροπή» του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και οι υπουργοί πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε πολίτης, τόνισε.
Αναφερόμενος στην υπόθεση Παπασταύρου μίλησε για τρανταχτό παράδειγμα που λειτουργεί ως σύμβολο του «ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος». Επικαλούμενος τις νέες πληροφορίες που προκύπτουν από έγγραφα που έχουν οι ελληνικές αρχές και είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, είπε ότι ο κ. Παπασταύρου εμφανίζεται ως δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της οφ σορ εταιρείας.

Απευθύνοντας «το κύριο πολιτικό ερώτημα που αφορά» τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός ρώτησε: «γιατί καλύπτεται αυτό το δίδυμο Σαμαρά-Παπασταύρου;». Τόνισε ότι δεν κατανοεί γιατί δεν παίρνει αποστάσεις από το «σκοτεινό πρόσφατο παρελθόν του κόμματός του», γιατί «τον καλύπτετε σαν να ήταν δικός σας συνεργάτης ή ακόμα σαν να ήταν δικός σας συνεταίρος;». Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ στην ομιλία του να διαλευκάνει αυτή την απορία, όπως επίσης και την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών. « Αντί να απειλείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους με αγωγές επειδή σας ζητούν εξηγήσεις, θα σας πρότεινα να τις δώσετε», υπογράμμισε.

Δευτερολογία Αλ. Τσίπρα

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο στη βουλή για να αρθούν οι παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στην δικαιοσύνη και ειδικότερα τις 13 παρεμβάσεις που απαρίθμησε ο κ. Τσίπρας στην πρωτολογία του .
Ο πρωθυπουργός απέρριψε την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ ότι κανονικά το κοινοβούλιο δεν έπρεπε να συζητά θέματα δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι αντίθετα πρέπει να συζητά και να ελέγχει τονίζοντας ότι η βουλή δεν είναι για να παύει ποινικές διώξεις και να αμνηστεύει υποδίκους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με διάφορες τοποθετήσεις προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει και έχει διαλύσει την οικονομία και επικαλέστηκε την έκθεση του ΟΟΣΑ λέγοντας ότι λέει τα αντίθετα και ότι προβλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Ο κ. Τσίπρας απαντώντας επίσης στις δηλώσεις περί εκλογών εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όταν γίνουν οι εκλογές η ΝΔ θα ηττηθεί και πάλι όπως ηττήθηκε και στις προηγούμενες εκλογές.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Είστε κατηγορούμενος για τα ψεύδη σας

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο τρίτο μνημόνιο, για τα capital controls, για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και για το σχέδιο Β του κ. Βαρουφάκη, πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του. Ζήτησε μάλιστα να στηρίξει ο κ. Τσίπρας την πρόταση αυτή προκειμένου και η ΝΔ να στηρίξει την πρόταση για εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια. «Ας υποθέσουμε ότι διαφωνούμε στην ερμηνεία που δίνουμε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής σας. Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα και εσείς θα ψηφίσετε τη σύσταση Επιτροπής για την τραπεζική αργία και πώς οδηγήθηκε η χώρα στο τρίτο μνημόνιο. Ιδού η Ρόδος κ. Τσίπρα! Ελάτε να ψηφίσουμε για τη σύσταση των δύο επιτροπών».

"Να υποθέσω ότι εξασφαλίσατε δωρεάν συνδρομή σε Βήμα και Νέα γιατί τα μελετάτε με μεγάλη προσοχή. Το σκίτσο του Αρκά απεικόνισε τη σημερινή συζήτηση, γι αυτό και σας ενόχλησε.

Είπε επίσης στη δευτερολογία του:

Όσο κι αν προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε την πραγματικότητα, είναι αδυσώπητη. Μετά τη Μέρκελ και ο κ. Γκουρία έγινε αγαπημένος συνομιλητής σας".
"Κατανοώ την ανάγκη που έχετε να υπερασπιστείτε στελέχη που σας ήταν πιστά, όπως τον κ. Καρανίκα. Πράγματι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Τον κ. Καρανίκα δεν τον προσλάβατε να φτιάχνει καφέδες..."


Θυμάμαι καλά τον κ. Μαυρίκο σχολιαστή στην κρατική τηλεόραση, μετά το debate μεταξύ του κ. Τσίπρα με τον κ. Μεϊμαράκη;
Όταν μιλάτε για σχέσεις τρίτου τύπου με ύποπτους δημοσιογράφους, τι έχετε να πείτε για τη σχέση πρώτου τύπου Χριστοφορίδη από την κα Γεροβασίλη;
"Σε όλες τις δημοσκοπήσεις 9/10 Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση...
Πρωτολογία

Νωρίτερα, «για ανθρώπους σαν και εσάς ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι πως θα μείνει στην εξουσία, όπως είπε, με κάθε τρόπο και μέσο.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στα κανονικά δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου όλοι σέβονται την ιερή αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την πλήρη και απόλυτη ανεξαρτησία στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

«Η σημερινή Ελλάδα κ. Τσίπρα απέχει πολύ από το να είναι μια κανονική Δημοκρατία», τόνισε και πρόσθεσε:
«Δεν είστε κατήγορος αλλά κατηγορούμενος σε αυτή τη συζήτηση για τα χειρότερα ψέματα που είπε ποτέ πρωθυπουργός».
«Μπήκατε σε μυστικά παζάρια», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ κάνοντας λόγο για «κόκκινα πρωτοσέλιδα».
«Πλην της γνωστής γάτας στις μυστικές συναντήσεις, κανείς δεν γνωρίζει τι ειπώθηκε. Γιατί ο πολέμιος της διαπλοκής συναντιέται μυστικά με εκπρόσωπο της διαπλοκής; Και γιατί τόσες συναντήσεις; Για να πείτε τελικά «όχι»; «Όχι» σαν αυτό του δημοψηφίσματος που έγινε «ναι»», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για δήθεν ανθρωπισμό της αριστεράς που βουλιάζει στις λάσπες της Ειδομένης και είπε, χαρακτηριστικά, ότι «με τις ανοησίες σας είναι βέβαιο ότι τους επενδυτές θα τους κάνετε μετανάστες»,

«Είστε κυβέρνηση υπό κατάρρευση. Θέλετε να δημιουργήσετε κλίμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής», πρόσθεσε ενώ έκανε αναφορά στις ενέργειες κατά της διαπλοκής προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και επί Κώστα Καραμανλή, και επί Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε επίσης ότι οι κ.κ Μουζάλας και Καμμένος είναι στις καρέκλες τους και έκανε λόγο για «αυτοεξευτελισμό».
«Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που εσείς μαζέψατε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Στην παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν μπορείτε εσείς να δώσετε μαθήματα ήθους», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε ακόμη στην υπόθεση των εκβιαστών και έκανε γνωστό ότι έχει ασκήσει αγωγή κατά του κ. Μαυρίκου για σειρά δημοσιευμάτων κατά του προσώπου του.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ρώτησε παράλληλα γιατί στις 8/4/2015 η ΝΕΡΙΤ υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό αμοιβαίας διαφήμισης με την εταιρεία του κ. Μαυρίκου και επιτέθηκε στην κυβερνητική εκπρόσωπο.

«Εδώ υπάρχει μια ωραία φάμπρικα. Κάποιος γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών. Διαρρέει τμήμα του σε έντυπο και εκείνο το έντυπο παράνομα το δημοσιεύει. Και μετά ο πραγματικός ενορχηστρωτής, η κυβέρνηση, έρχεται να το αναδείξει. Αυτό είναι παρακράτος και το στήνετε μεθοδικά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, μία μόνο ωφέλιμη απόφαση μπορείτε να πάρετε: Να παραιτηθείτε. Να φύγετε πριν σπρώξετε τη χώρα στην καταστροφή», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό στο τέλος της ομιλίας του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα τρεις φορές σε εκλογές, χωρίς, όπως είπε, να υπάρχει ουσιαστικός εθνικός λόγος.
«Τώρα υπάρχει εθνικός λόγος. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Και επειδή όπως φαίνεται, αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει λύση, ας τη δώσει ο λαός. Το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από αυτό της διαδικασίας απομάκρυνσής σας», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε:
«Δεν έχω αυταπάτες. Θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να μείνετε γαντζωμένος στην καρέκλα. Σε λίγο θα έχετε το προνόμιο να είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός».

«Απόψε ο Κυριάκος έγινε και με τη βούλα αρχηγός», συμπέραιναν στη συνέχεια κορυφαία γαλάζια στελέχη, με στενούς συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ να μιλούν για μια κλιμακούμενη στρατηγική έντασης, η οποία αναπόδραστα θα κατέληγε σε αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Βολές κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη συνολική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα αλλά και κατά των κυβερνητικών παρεμβάσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης με αιχμή του δόρατος τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο εξαπέλυσαν η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας απόψε στη Βουλή στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Η κ. Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί επαναφέροντας την πρόταση της για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης από την παρούσα Βουλή. «Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει εθνική συνεννόηση», επέμεινε η κ. Γεννηματά και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για επιχείρηση αντιπερισπασμού σε μία προσπάθεια να βγει από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ωστόσο, τον προκάλεσε να στηρίξει και αυτός τη δική της πρόταση για εξεταστική αναφορικά με την πορεία της Οικονομίας από τις αρχές του 2000 έως και σήμερα. «Δεν μας αγγίζετε με τις αναφορές σας για τα οικονομικά των κομμάτων, εμείς οι ίδιοι κάναμε τις αναγκαίες τομές, πήραμε όλα τα μέτρα για την εξυγίανση τους, προχωρήσαμε με δική μας πρωτοβουλία στους αναγκαίους ελέγχους, τα πορίσματα των οποίων βρίσκονται στον Εισαγγελέα», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά στηλίτευσε τις παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου στο εισαγγελικό έργο, υπενθύμισε την επιστολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, η οποία, όπως λέει, παρεμβαίνει στην πολιτική και κοινοβουλευτική δραστηριότητα κομμάτων του Κοινοβουλίου και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε είχε το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ήταν «προσωπική επιλογή του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή στην ευαίσθητη θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

«Ό,τι κάνατε με το σκίσιμο των μνημονίων τα ίδια θα κάνετε με το σκίσιμο της διαπλοκής, θα σκίσετε τη γάτα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ακόμη μιλά σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ασχολείται με το παρελθόν. Η πρόεδρος του Κινήματος επικαλέστηκε μία σειρά διαχρονικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ στους τομείς του Κράτους, του Συντάγματος και της Δικαιοσύνης, όπως την καθιέρωση του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, τις δηλώσεις πόθεν έσχες για πολιτικά πρόσωπα, τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, το πρόγραμμα «Διαύγεια», την άρση του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου και την δημιουργία της Ανεξάρτητης Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας δε για διαφθορά αντιπαρέβαλε την ειδική μεταχείριση που όπως εκτιμά ο ΓΓ του ΚΚΕ απολαμβάνουν εφοπλιστές και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι την ώρα που μικρομεσαίοι επιχειρηματίες υποφέρουν.

«Η απαίτηση για άμεση και μέχρι τέλους διαλεύκανση όλων των σκανδάλων δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζει το λαό από τα πραγματικά προβλήματα και τα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επετέθη με σφοδρότητα κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατηγορώντας την ότι δημιουργεί στην κοινή γνώμη την ψευδαίσθηση ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κατά της διαπλοκής. Ο επικεφαλής του Ποταμιού προκάλεσε τον κ. Τσίπρα, όπως το έπραξε νωρίτερα και η Φώφη Γεννηματά να φέρει ένα άρθρο στη Βουλή και να καταργήσει τις 13 νομοθετικές παρεμβάσεις, που κατήγγειλε ότι έχουν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

O κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, ότι ενώνουν δύο συστήματα, που έχουν στηθεί εδώ και χρόνια σε μία ανίερη συμμαχία, έκανε λόγο για δεξιά μετεγγραφή του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στον κ. Παπαγγελόπουλο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε ντροπιαστική ημέρα για την Ελληνική Δικαιοσύνη αυτήν την αποφυλάκισης του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, και επέκρινε την κ. Θάνου για την έγκληση, που υπέβαλλε κατά του καθηγητή, Σταύρου Τσακυράκη.

«Ο κόσμος υποφέρει και πονά αλλά οι προηγούμενοι ήταν διεφθαρμένοι. Υπάρχει χάος στο Μεταναστευτικό αλλά οι προηγούμενοι ήταν διεφθαρμένοι. Καθυστερεί η αξιολόγηση και το άλλοθι σας είναι ότι οι προηγούμενοι ήταν διεφθαρμένοι», επέμεινε ο κ. Θεοδωράκης, που διερωτήθηκε πόσο καιρό θα επικαλείται η κυβέρνηση αυτό το άλλοθι και πόσο καιρό θα παίζει κρυφτούλι με τα προβλήματα της χώρας.

Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου ότι έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού τόσο την δική του παράιτηση όσο και των υπουργών του με αφορμή την υπόθεση Μουζάλα, ο χαρακτήρισε «λεκτικό λάθος» την αναφορά περί «Μακεδονίας» του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.
Αν ακούσει κανείς τον κ. Τσίπρα θα νομίζει ότι ζει σε μια χώρα με λυμένα προβλήματα, δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης.
Υπάρχουν πιέσεις στη δικαιοσύνη και ευθύνες έχει τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr