Ζάχα Χαντίντ: Ο μύθος της αρχιτεκτονικής που άλλαξε τον πλανήτη πέρασε στην αιωνιότητα - Αφιέρωμα
Το Eirinika, αποχαιρετά την κορυφαία αρχιτέκτονα Ζάχα Χαντίντ.
Η γυναίκα που τόλμησε να αλλάξει με τα σχέδια της τα κτίρια σε όλο τον πλανήτη, να υπογράψει στάδια, να φτιάξει παπούτσια, κοσμήματα και να σφραγίσει με το ταλέντο της το design στις 5 ηπείρους, δεν ζει πιά...
Δείτε μερικά από τα άρθρα που κατά καιρούς ανέβασε το Eirinika υποκλινόμενο στο ταλέντο της χαρισματικής Ιρακινής:
Ας ξεφύγουμε: Δείτε το συναρπαστικό Μουσείο Βουνού της Ζάχα Χαντίντ της μεγαλύτερης αρχιτεκτόνισσας
Ένα μοναδικό μουσείο σχεδιάστηκε από τη Zahda Hadid και η όψη του κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Το αριστουργηματικό μουσείο δεσπόζει πάνω από τον ορίζοντα, σκαρφαλωμένο στα 7.464 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Βρίσκεται μέσα στην καρδιά του όρους Kronplatz. Το μουσείο του βουνού προσφέρει εκπληκτική θέα στην περιοχή που βρίσκονται οι Δολομίτες στην Ιταλία. Είναι το έκτο μουσείο στην περιοχή των Άλπεων αφιερωμένο στον εξερευνητή και ορειβάτη, Ράινχολντ Μέσνερ.
Η Ζάχα Χαντίτ παρουσίασε την νέα σειρά των liquid glassial επίπλων της, στην γνωστή γκαλερί David Gill του Λονδίνου:
Η νέα σειρά της διασημότερης αρχιτέκτονος του κόσμου περιλαμβάνει τραπέζια, καρέκλες και σκαμπό. Ιδιαιτερότητα τους; Μοιάζουν σαν κομμάτια γλυπτών από πάγο.
Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια συλλογή της Ζάχα Χαντίτ μετά την αρχική πρώτη παρουσίαση το 2012.
Ζάχα Χαντίντ: Η γυναίκα- Φειδίας" του σύγχρονου κόσμου σκάλισε συγκλονιστικά τραπέζια από μάρμαρο!
Η διάσημη αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ δεν περιορίζεται στον σχεδιασμό φουτουριστικών κτηρίων.
υτή τη φορά, η περίφημη καλλιτέχνης, δημιούργησε μια εξαίσια συλλογή από μαρμάρινα τραπέζια που κάθε λάτρης του design και της αισθητικής θα ήθελε στην τραπεζαρία του!
Αυτά δεν είναι παπούτσια, είναι έργα τέχνης!
Πολλοί εγνωσμένου κύρους Ιάπωνες αρχιτέκτονες επιτέθηκαν προσωπικά στην Χαντίντ, αποκηρύσσοντάς το χωρητικότητας 80.000 θεατών στάδιο τόσο ως αδικαιολόγητα πανάκριβο, όσο κι ως αισθητικά προσβλητικό. Άλλοι μίλησαν πως μοιάζει με ένα τεράστιο γυναικείο αιδοίο κι άλλοι με… χελώνα.
«Το στάδιο είναι σαν μια τεράστια χελώνα που περιμένει να βυθιστεί η Ιαπωνία για να σηκωθεί και να κολυμπήσει», σημείωσε ο 83χρονος αρχιτέκτονας Αράτα Ισοζάκι, που είναι ανάμεσα στους συμπατριώτες του που είναι σφοδροί πολέμιοι της Χαντίντ. Άλλοι συνάδελφοι του χαρακτήρισαν το στάδιο ως «έκτρωμα», «μνημειώδες λάθος» και «απλώς γελοίο».
Μάλιστα, ο 86χρονος Ιάπωνας αρχιτέκτονας Φουμιχίκο Μάκι τέθηκε επικεφαλής μιας 100μελούς ομάδας που συγκέντρωσε πάνω από 33.000 υπογραφές προκειμένου να αιτηθεί από την Ιαπωνική κυβέρνηση να μικρύνει τις διαστάσεις του σταδίου, που θα υψώνεται 70 μέτρα πάνω από τις κατοικίες και τα πάρκα της περιοχής όπου το όριο μέχρι σήμερα ήταν τα 15μ. ύψος.
Η διάσημη αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ δεν περιορίζεται στον σχεδιασμό φουτουριστικών κτηρίων.
Σχεδίαζε για ελβετικό οίκο κοσμημάτων, βραχιόλια και δακτυλίδια από πλέγμα χρυσού, τα οποία εκτίθενται στην Architect's London Gallery αρχικά και στη συνέχεια και στο Art Basel Miami .
Who is Who
Η Ζάχα Χαντίντ ήταν Ιρακινοβρετανή αρχιτέκτων, εκπρόσωπος της σχολής της αποδόμησης (deconstruction). Έλαβε πτυχίο Μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.
Μετά από την αποφοίτησή της συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες δασκάλους της, τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό μαθητή του Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική (OMA - Office for Metropolitan Architecture). Εκεί έγινε συνέταιρος το 1977.
Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε επίσης στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου. Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Πρίτσκερ.
Τα πρωταρχικά έργα και τα τοπογραφικά της Χαντίντ, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αποδεικνύουν την έντονη και ισχυρή σχέση της κίνησης και της ενέργειας με την "κτηριογλυπτική". Η κίνηση είναι μια ελεγχόμενη έκρηξη που ασχολείται με τη σύνθεση διαδρομών που διασταυρώνονται και όγκους που γίνονται δυναμικές μορφές και όχι στατικές.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr