Βαρουφάκης: Αγαπητέ Αλέξη, ΔΝΤ και Κομισιόν είναι οι δύο όψεις του ίδιου ανάλγητου νομίσματος
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: “ΔΝΤ και Επιτροπή είναι οι δύο όψεις του ίδιου ανάλγητου νομίσματος” και αναλύει τους λόγους για τους οποίους “δεν υπάρχει ήπιο κομμάτι της τρόικας”.
Ολόκληρη η επιστολή που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» :
"Αγαπητέ Αλέξη, σου απευθύνω τούτη την ανοιχτή επιστολή επειδή φοβάμαι ότι το σημαντικό κεφάλαιο των αποκαλύψεων των Wikileaks θα σπαταληθεί.
Η δημοσιοποίηση του διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου κατέδειξε πως η χώρα σερνόταν σε νέο προδιαγεγραμμένο ιουλιανό “επεισόδιο” το οποίο η τρόικα θα εμφάνιζε, άλλη μια φορά ως απόρροια της κωλυσιεργίας της ελληνικής κυβέρνησης όταν, στην πραγματικότητά οφείλεται στην ένδο – τροϊκανική σύγκρουση.
Τα Wikileaks καταδεικνύουν σε κάθε αξιόπιστο Ευρωπαίο ότι η μόνιμη καθυστέρηση της “αξιολόγησης”, που εγκλωβίζει την πληγωμένη κοινωνία στη μόνιμη κρίση οφείλεται σε μια τρόικα ανίκανη να τα βρει με τον εαυτό της. Όταν τα λέγαμε πέρυσι, μας χλεύαζαν τα φερέφωνα της (εσωτερικού και εξωτερικού). Τώρα απαιτείται να σωπάσουν.
Αυτά τα γνωρίζεις πολύ καλά και δεν χρειάζεται να σ'τα θυμίσω. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: Δεν πρέπει επ' ουδενί να χρησιμοποιήσεις τον διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου για να δαιμονοποιήσεις Τόμσεν και ΔΝΤ παρουσιάζοντας τους Βίζερ, Κοστέλο & σία ως τους “καλούς” ευρωπαίους με τους οποίους μπορούμε να τα βρούμε καλύτερα, εφόσον ξεφορτωθούμε το ΔΝΤ.
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ήπιο κομμάτι της τρόικας (το ευρωπαϊκό) και ανάλγητο (το ΔΝΤ). Tον Μάρτιο του 2015, όταν πληροφορούσα τον Ρέγκλινγκ πως, σύντομα, θα κληθούμε να επιλέξουμε μεταξύ τού να πληρώσουμε συντάξεις ή τη δόση του ΔΝΤ, μου απάντησε κοφτά: ''Να πληρώσετε το ΔΝΤ. Οι συντάξεις είναι η τελευταία προτεραιότητα!'' Η παρουσίαση λοιπόν του ΔΝΤ ως πιο ανάλγητου και της Επιτροπής ως πιο ήπιας είναι το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορείς να κάνεις αυτήν τη στιγμή.
Το ότι το ΔΝΤ είναι ανάλγητο και κοινωνικά αναίσθητο δεν υπάρχει αμφιβολία. Επί δεκαετίες ''επισκέπτεται'' χώρες σε κρίση και χρησιμοποιεί την εξουσία του ''δανειστή ύστατης στιγμής'' ώστε να κατεδαφίσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να συνθλίψει μισθούς, να προλεταριοποιήσει μεσοαστούς επαγγελματίες. Αυτή είναι η θεσμική λειτουργία του και γι’ αυτό το ήθελε η κ. Μέρκελ στην Ελλάδα.
Παράλληλα, όμως, το ΔΝΤ κατανοεί πως η συρρίκνωση μιας οικονομίας σε κρίση (που είναι ο στόχος του) απαιτεί και μείωση του χρέους της (καθώς όταν τα εισοδήματα καταρρέουν, τα τοκιζόμενα χρέη δεν μπορεί να αποπληρωθούν). Σε χώρες που έχουν το νόμισμά τους, αυτό συνήθως γίνεται μέσω υποτίμησης (εφόσον οφείλεται στο ντόπιο νόμισμα). Στη δική μας απαιτείται κούρεμα, κάτι που ορίζει ρητά το καταστατικό του ΔΝΤ, αναγκάζοντας τον Τόμσεν (μετά έξι χρόνια παραβίασης του καταστατικού του ΔΝΤ) να θέλει πάση θυσία κούρεμα του χρέους μας».
Για την Ελλάδα, πράγματι το κούρεμα χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη. Δεν αποτελεί βέβαια εγγύηση πραγματικής ανάστασης της κοινωνίας . Αν π.χ τεράστιος σεισμός εξαφανίσει τους περισσότερους Έλληνες, η τρόικα μας κουρέψει όλο το χρέος και όσοι Έλληνες απομείνουν αυξήσουν την πενιχρή παραγωγή τους έστω και λίγο τότε με τα κριτήρια του ΔΝΤ, η χώρα θα έχει σταθεροποιηθεί και θα αναπτύσσεται μάλιστα. Παραφράζοντας τον Τάκιτο, θα δημιουργήσουν Έρημο και θα την ονομάσουν Σταθεροποίηση. Αυτή είναι η “λογική” Τόμσεν και ΔΝΤ.
Πόσο καλύτερη είναι όμως η “λογική” Βίζερ, Κοστέλο και λοιπών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Συστηματικά μας έλεγαν – και σου λένε- πως ζητούν λιγότερη λιτότητα από το ΔΝΤ. Όμως εδώ ο Τόμσεν έχει απόλυτο δίκιο όταν θυμίζει θυμωμένα στη Βελκουλέσκου πως οι της Επιτροπής που κάνουν τους “ήπιους” και πιο κοινωνικά “ευαίσθητους” αρνούνται να μειώσουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3.5% (ναι, εκείνο το 3.5% που τους παραχώρησες στο τέλος Απριλίου 2015) στο 1.5% (τον στόχο που επέμενα ότι ήταν ο ανώτατος συμβατός με τη σταθεροποίηση).
Γιατί έχει δίκιο να θυμώνει ο Τόμσεν με την Επιτροπή; Επειδή όπως εξηγεί η Βελκουλέσκου, οι Βίζερ, Κοστέλο και σια είναι υποκριτές. Η Επιτροπή το “παίζει” κοινωνικά ευαίσθητη αλλά δεδομένου ότι αρνείται να ρίξει τον στόχο του πρωτογενούς στο 1.5%, πάλι θα ζητήσει από το ΔΝΤ να πάει στην Αθήνα, στον ρόλο του ανάλγητου, και να απαιτήσει συνολικά μέτρα λιτότητας διαχρονικά μεγαλύτερα από εκείνα που ζητά το ΔΝΤ σήμερα!
Για να το πω απλά: ΔΝΤ και Επιτροπή είναι οι δύο όψεις του ίδιου ανάλγητου νομίσματος. Ο Τομσεν καίγεται για την αναδιάρθρωση χρέους επειδή την απαιτεί το καταστατικό του ΔΝΤ και στοχεύει στην σταθεροποίηση τύπου Τάκιτου ή καμένης γης. Η Επιτροπή εκπροσωπεί το Βερολίνο, το οποίο κι αυτό ειναι διαιρεμένο μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε.
Την κυρία Μέρκελ την ενδιαφέρει να αναβάλει τη στιγμή που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους βουλευτές της και θα παραδεχτεί ότι τους παραπλανούσε όταν έδινε εγγυήσεις πως το ελληνικό κράτος παραμένει φερέγγυο και πως τα μνημονιακά δάνεια δεν θα κουρεύονταν ποτέ. Γι' αυτό καθυστερεί την αναδιάρθρωση χρέους εμμένοντας σε γελοίους στόχους πρωτογενούς (3.5%) που ισοδυναμούν με παράταση του καθεστώτος χρεοδουλοπαροικίας. Όσο για τον κύριο Σόιμπλε, εκείνος χαμογελά στοχεύοντας σε ένα μεγάλο κούρεμα μετά... Grexit.
Συμμάχους δεν θα βρούμε λοιπόν ούτε στον Βίζερ ούτε βέβαια στον Τόμσεν. Οι αποκαλύψεις του Wikileaks θα σκορπίσουν στον άνεμο αν τις χρησιμοποιήσεις για να διώξεις τον Τόμσεν (την Έρημο) και μείνεις με τον Βίζερ (τη χρεοδουλοπαροικία). Ο ένας θέλει την άμεση συντριβή, ό,τι απέμεινε από την κοινωνική οικονομία της χώρας, διαγράφοντας παράλληλα χρέος, ο άλλο προσδοκά σε σταδιακή συντριβή υπό τη μόνιμη ασφυξία εντός μη διαχειρίσιμου χρέους (που θα κουρευτεί μετά την ολοκλήρωση της συρρίκνωσης).
Τα Wikileaks σου πρόσφεραν ένα δώρο που από μόνο του ανατρέπει το σχέδιο χρέωσης στην κυβέρνηση ενός νέου ιουλιανού πιστωτικού “ατυχήματος”. Πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις τόσο εναντίον της καμένης γης του ΔΝΤ όσο και της χρεοδουλοπαροικίας της Επιτροπής – τόσο εναντίον του Τόμσεν όσο και εναντίον του Βίζερ. Επί του πρακτέου να το χρησιμοποιήσεις απαιτώντας άμεσα συμφωνία που α) περιλαμβάνει μείωση στόχου του πρωτογενούς στο 1.55 του ΑΕΠ, β) μέτρα δυναμικής αλλά όχι παραμετρικής προσαρμογής, και γ) ελάχιστον ετήσιο απόλυτο (σε ευρώ) στόχο ονομαστικού ΑΕΠ”.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr